NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šetnjom do pendreka

Akcijom policijskog razbijanja demonstranata vlast je potvrdila da Savezu za promene i ulici pridaje veću važnost nego što priča

      Pod punom opremom za razbijanje "huligana i izgrednika na sportskim priredbama", potpomognuta bornim kolima i vodenim topovima, policija građanima pokušava da objasni zašto "radnici nemaju šta da traže na Dedinju" (rečeno Draganu Milovanoviću, predsedniku Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata). Pored Dedinja, čuvaju oni i beogradske trotoare, spomenik Nikoli Pašiću.
       Šetnje su od vikenda zvanično zabranjene. A ko se drzne da sedne na beton, da bude žena ili po mogućstvu profesor, ima najbolje šanse da dobije po ruci, leđima, oku. Batine su dobili i novinari. Aleksandar Vučić razjasnio je potom da zadatak Ministarstva za informacije nije da štiti novinare.
       Prošle srede, kada su demonstranti predvođeni liderima Saveza za promene krenuli ka Dedinju, definitivno je postalo jasno da Slobodan Milošević mitinge SZP-a shvata ozbiljnije nego što je izgledalo, da neće dozvoliti njihovo omasovljenje. Javnost je danas složna u oceni da je aktiviranjem policije podigao cenu tom delu opozicije, ali i ponovo, bar u nečemu, ujedinio rastočene stavove nevladajućih stranaka.
       "Među izgrednicima su uočeni poznati učinioci krivičnih dela, uživaoci opojnih droga i huligani koji prave izgrede na sportskim priredbama", kaže se u saopštenju MUP-a Srbije od 29. septembra i dodaje da je, zbog učinjenih krivičnih dela, privedeno 11 lica prema kojima će se preduzeti zakonske mere. Među privedenima bili su i članovi Socijaldemokratije. Kasnije su ih, osim Veljka Dimitrijevića, pustili kućama zbog nedostatka dokaza. Bili su korektni, govore saslušani, ako se ne računa to da im 18 sati nisu dali ni vodu ni hranu.
       "Za drugim počiniocima krivičnih dela se traga", piše u saopštenju. Čedomir Jovanović krije se od policije, iako, kako tvrdi advokat Borivoje Borović (SPO), krivične prijave protiv lidera SZP-a ne postoje, kao ni pravni osnov za nasrtaje policije na sedište Saveza. Međutim, javni tužilac Srbije Dragiša Krsmanović zapretio je podizanjem optužnica protiv predvodnika SZP-a, dok Prvi opštinski sud ažurno radi pa je po tužbi Milovana Bojića pozvao na ročište Vuka Obradovića, lidera Socijaldemokratije.
       U međuvremenu, državni mediji, uz redovne izveštaje o obnavljanju zemlje i posetama visokih zvaničnika u pratnji lokalnih dodola, nastavljaju neukusne napade na SZP. Jugoslovenska levica i dalje razvija "antigej" kampanju, zaboravljajući da u literaturi levica uvažava sve građane, bez obzira na klasu, rasu i seksualno opredeljenje.
       Brankov most
       Posle prvog nemilosrdnog napada policije na građane, u četvrtak, 30. septembra, više nezadovoljnih demonstranata krenulo je u šetnju, mada ne baš 100 000, koliko je priželjkivao SZP. Maršruta je do poslednjeg trenutka čuvana u tajnosti, što je možda, čulo se u koloni, kasnije spasilo Beograđane od sendvič kordona na Brankovom mostu. Poređenja radi, prve večeri delovala su dva odreda (22. i 72, objavio Zoran Đinđić), a druge večeri jedan odred policije.
       Policajci su, pošto su se adrenalinom okrepili u kafiću "Triangl" i restoranu "?", na samom kraju mosta zaustavili pešačenje. Prema njima se prvi uputio predsednik Demokratske stranke. Komandir je autoritativno rukom zaustavio orna prsa dvojice policajaca, ali je izleteo treći koji je, hvatajući zamah kao ninya kornjača, raspalio pendrekom Đinđića po ruci. Pregovori su propali, narod počeo da beži.
       Latentna ili očigledna klaustrofobičnost svakog prisutnog čoveka ubrzo se rasplamsala. Obezbeđenje Saveza za promene pokušalo je u trku da umiri građane povicima "Ne trčite, srušićete most!" Masa - k'o masa. "Ljudi, sedite! Zašto bežite, kukavice?", povikao je neko. "Jest', pa da me tek onda prebiju", uzvratio je drugi neko, verovatno svedok incidenta s ugla Nemanjine i Kneza Miloša. S brdašca levo, kod reklame "Tik-tak, samo dve kalorije" gde skojevci vole da se dopisuju sa skinhedsima, naglo ohrabreni stabilnim tlom, demonstranti su pokušali verbalno da se razračunaju s policijom. Nije im pošlo za rukom, jer je odmah započeo ponovni beg ulicama oko Obilićevog venca do "slobodnog" Trga. Izvesna grupa potražila je sklonište u lavirintu velike garaže "Parking servisa". Novi nalet klaustrofobije, "kao u američkim filmovima", sprečili su opet redari SZP-a.
       "Sledeći put ne idem ni korak nazad", rekao je na Trgu Republike Vuk Obradović, na šta je jedna sugrađanka prokomentarisala: "To uvek kažu." Dragan Milovanović pitao je Beograđane da li su se uplašili: "Neee!" "Sutra da nas bude 100 000, je l' može?" - "Mooože!"
       Sutradan ih je bilo još manje. "Ne mogu da trčim", često je obrazloženje osoba za promene koji tu bitku biju iz stanova. Istina je da je strah ove godine veći nego 1996/97. Baš kao što je i standard niži.
       Trebalo je u petak da se kolima ide na Topčidersku zvezdu. Ali, organizatori su smetnuli s uma da je benzin sada vredniji nego krv i da nema mnogo vozača koji će rizikovati, u najmanju ruku, šoferšajbne svojih automobila. Bilo kako bilo, do Topčiderske zvezde se nije stiglo, jer je policija već u 19,45 blokirala sve prilaze.
       Patriotski prozori
       Subotnja namera da se kod Kliničko-bolničkog centra pozdrave povređeni demonstranti, isto nije uspela. Srećom, niko nikoga nije dirao, pa su se ljudi, malo trčeći, već po inerciji, malo hodajući, vratili iz Bulevara revolucije na "start", po uobičajeno osveženje; primećeno je da većina popije bar kiselu vodu po povratku na Trg, valjda zato što im se usta osuše posle susreta s kordonima. Obezbeđenje Saveza, koje je marljivo radilo i na otkrivanju provokatora (dosadašnji bilans - 16 kom.), savetovalo je šetačima da se čuvaju kamenica, jaja i ostalog, što bi s patriotskih prozora moglo biti bačeno na njih. "Šta ćemo mi da radimo kada Slobe više ne bude bilo? Biće nam dosadno", razmišljaju dva srednjoškolca.
       Od nedelje mitinzi, odnosno kudikamo uspešnije šetnje Saveza za promene, opet ulaze u predvidivost, počev od nedeljne "šetnje iznenađenja" medijskom trasom (?!) do i dalje zaista mlakih marketinških poteza. Policija se smirila. "Nećemo da vas bijemo, samo se povucite." Nije uspeo da ih isprovocira ni pomahnitali penzioner s ekskluzivnim "Nakaze abortirane!", a umeli su da privedu i zbog duvanja u pištaljku. Vođe SZP-a čak su se slikali s nasmešenim nazovikordonom na raskrsnici Takovske i Ulice Lole Ribara. Zatišje pred buru?
       "Pobedicama do pobede", smatra SZP, apostrofirajući pobedonosne susrete s policijom bez pendreka van futrola: "Povešćemo mi Njega u šetnju na kraju." A prema anketama, rejting Saveza za promene raste. Aktivnost unutrašnjosti Srbije sve je izraženija; jednog dana je na mitingu u Kragujevcu bilo više okupljenih nego u Beogradu. Savez najavljuje takozvani presek sredinom meseca, izlazak u javnost s određenim zahtevima. Pominje se i novi pohod na Dedinje. Takođe, tvrde da znaju za tajni plan državnog vrha, pre svega JUL-a, prema kome se sprema krvavi incident - bez policije i DB - radi uvođenja vanrednog stanja.
       Ćutke ili glasno, sada ipak svi čekaju reakciju Srpskog pokreta obnove. SPO u Boru od ponedeljka protestuje na ulicama, zajedno sa Savezom za promene. Kažu da je atentat prelio čašu.
       ANA VUČKOVIĆ
      

       Promena klime


       Da postoje zajednički interesi i ciljevi srpske opozicije oko kojih je moguće okupiti predstavnike najvećeg broja stranaka, pokazao je "okrugli sto" demokratske opozicije (četvrtak, 30. septembar) održan u organizaciji Demokratskog centra. Priličnim uspehom smatra se i sama činjenica da su se na skupu pojavili predstavnici dvadesetak političkih partija a naročito da su za istim ("okruglim") stolom ponovo sedeli predstavnici Srpskog pokreta obnove i Demokratske stranke posle više od dve godine netolarancije čak i otvorenih neprijateljstava. Podsećanja radi, poslednji skupovi slične vrste dogodili su se u maju 1997. godine u neuspelom pokušaju da se sačuva koalicija Zajedno, odnosno u junu i julu iste godine kada su opozicione partije, bez učešća SPO-a, razgovarale o minimumu izbornih uslova.
       Promena klime na opozicionoj sceni nagoveštena je još i pre zvaničnog susreta srpskih opozicionara kada je SPO oštro osudio intervenciju policije nad Beograđanima koji su pokušali da se, u sredu uveče, prošetaju do Dedinja a isto tako i vidnom promenom uređivačke politike gradske televizije Studio B. Ova stanica počela je, naime, da svakodnevno detaljno izveštava o demonstracijama koje organizuje SZP, omogućivši čak i lideru DS Zoranu Đinđiću da se posle dužeg vremena "u krupnom planu" pojavi na ovom kanalu.
       Prema rečima dr Dragora Hibera iz GSS, organizator "okruglog stola" postavio je pred učesnike dva cilja. "Jedno je rasprava oko pravno-tehničkih uslova, odnosno propisa kojima su najšire regulisani izbori i njihove primene, a drugo je saradnja i dogovor oko zajedničke strategije demokratske opozicije." Saopštenje izdato nakon završenog prvog skupa (a održavaće se na nivou eksperata kao i na nivou stranačkih prvaka svake nedelje) govori da su stranke, bar deklarativno, bile spremne na kompromise. SZP je prihvatio da će se proces izlaska iz krize završiti prevremenim izborima ne odričući se uličnih protesta a SPO se saglasio da su zahtevi za smene ili ostavke takođe legitimna sredstva borbe za promene insistirajući, ipak, na prevremenim izborima na kojima, veruju, mogu osvojiti milion glasova.
       Uprkos nekim kritičkim tonovima koji su se mogli čuti po završetku skupa, recimo, da je rasprava previše akademska i ne uvažava urgentnost situacije u kojoj se nalazimo, do onog kojim portparol SPO-a Ivan Kovačević postavlja pitanje legitimiteta učesnika u raspravi izjavivši da ne razume prisustvo nekih malih stranaka i da eventualni sporazum mogu parafirati samo parlamentarne stranke, utisak je da je skup doneo kakav-takav pomak u odnosima onih od kojih se očekuje da smene aktuelni režim.
       Budući da je SPO na sastanku praktično potpisao da ne isključuje ulične proteste kao vid vaninstitucionalne borbe protiv režima, odmah su počela klađenja oko toga kada će se tim protestima pridružiti i ova, prema rečima njenih čelnika, najveća opoziciona stranka u Srbiji. "Ako se složimo oko izbornih uslova, a onda pozovemo ljude na ulice da uzvikuju samo jednu reč: izbori, izbori, priteraćemo Miloševića u ćošak, i on će morati da se suoči sa voljom naroda", poručio je Vuk Drašković u izjavi za Rojters, prošlog petka. Prema rečima njegovih savetnika, prilike će ići naruku opoziciji budući da nam predstoji hladna zima i da se očekuje porast narodnog nezadovoljstva. Istovremeno u SPO-u smatraju da bi do tog vremena i pritisak na režim sa Zapada morao biti vidljivo povećan.
       Drugo krilo opozicije, oni okupljeni oko SZP-a, čijim bi protestima dolazak "vukovaca" umnogome pomogao budući da im je samima očigledno teško da na svakodnevne demonstracije izvedu veći broj ljudi, poručuju da razloga za čekanje nema. Lider demokrata Zoran Đinđić izjavio je da bi sa zadovoljstvom video i SPO na ulicama a dr Hiber tumači kalkulacije SPO-a: "Ako čekaju zimu, onda je to sasvim u skladu sa činjenicom da smo mi postali potpuno naopaka zemlja i da je sada Mitrovdan postao hajdučki sastanak a Đurđevdan rastanak, a ne obrnuto kako je vazda bilo."
       Teška saobraćajna nesreća koja se dogodila prošlog vikenda u kojoj su poginula četiri funkcionera stranke a potom i potpuna ćutnja zvaničnih organa u vezi sa otkrivanjem identiteta izazivača nesreće, za koju u stranci veruju da nije drugo do smišljen pokušaj likvidacije njenog lidera, mogla bi, nagađa se, znatno promeniti atmosferu u SPO-u. "Ovaj pokušaj atentata sve drugo pa i 'okrugli sto' baca u drugi plan. Pokušaj ubistva lidera najveće opozicione stranke u uslovima u kakvim se nalazimo činjenica je od koje bi trebalo da počinje svaka priča vezana za režim i opoziciju. Reč je o ključnom političkom događaju koji baca novo svetlo na sve dosadašnje događaje", rekao je u izjavi za NIN Ognjen Pribićević, savetnik lidera SPO-a.
       Oni koji već duže vremena spekulišu da je predsednik SPO-a pod stalnim pritiskom dela članstva da se pridruži demonstracijama, potvrdu svojih teza našli su u Boru, gde se lokalni SPO odmah posle nesreće pridružio protestima koje organizuje SZP. Stranka se od takvog pojedinačnog istupa ogradila. Ima, međutim, nagoveštaja da bi se već ovih dana o tome moglo ozbiljno razgovarati na najvišem nivou.
       I konačno, možda će od značaja biti i predstojeće putovanje opozicije u Luksemburg, gde će se u ponedeljak sresti sa ministrima inostranih poslova Evropske unije, koji će bez sumnje biti zainteresovani i za odnose među srpskim opozicionarima. Tridesetak lidera i predstavnika opozicionih partija i nešto nestranačkih ličnosti biće opet zajedno, bar na putu do Luksemburga.
       Ljubica Gojgić
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu