NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Njegoš u 499 primeraka

Enciklopedija najznačajnijih radova istraživača i tumača slavnog pesnika, u kožnom povezu, ručne izrade, košta 350 maraka u dinarskoj protivvrednosti, a osam tomova Valtazara Bogišića, štampanih u 500 primeraka, 10.000 dinara sa popustom do 60 odsto

      Janko Brajković, pisac i vlasnik "Unireksa", davno je smislio slogan za svoju izdavačku kuću: "Nijedan Crnogorac bez objavljene knjige". Bilo je to u "srećno vreme" kada je na Sajam knjiga u Beograd dolazio sa 500 naslova godišnje produkcije. A do pre tri-četiri godine, imao je veću produkciju nego svi crnogorski izdavači zajedno. Sada se žali da zbog materijalnih problema stiže samo sa stotinak novih knjiga i da će ispred njega biti čak desetak izdavača. Ovogodišnji "Unireksov" favorit su Izabrana dela Valtazara Bogišića u osam tomova i Brajković to objašnjava: -Ovom edicijom, prvi put na jednom mestu "ugledali su svijet" izabrani radovi iz prava i povodom prava Valtazara Bogišića. Tako je sistematizovano osam knjiga: Pravni običaji u Slovena; Zbornik sadašnjih pravnih običaja u Južnih Slovena; Pisani zakoni na Slovenskom jugu; Pravni običaji u Crnoj Gori, Hercegovini i Albaniji; Opšteimovinski zakonik za Knjaževinu Crnu Goru; Rasprave i članci te familija i nasledstvo; Metod i sistem kodifikacije i Bogišić o sebi i drugi o Bogišiću. Ova izabrana dela priredio je profesor dr Milisav Čizmović.
       U svojoj prestižnoj biblioteci Hit izdanja, "Unireks" pak objavljuje Blokov "Izbor poezije", Servantesov "Don Kihot", Krležinu "Gospodu Glembajeve", Šekspirov "Romeo i Julija", Mopasanove "Pripovetke" i kultnu Beketovu dramu "Čekajući Godoa"...
       Njegoš i "Odiseja"
       Direktor i jedan od suvlasnika CID-a Žarko Radonjić sa velikim očekivanjem dolazi na 44. sajam knjiga. Luksuzna, velelepna "Enciklopedija Njegoš" na 1100 strana, sa više od 800 crno belih i kolor fotografija, predstavlja adut ove kuće u trci za izdavački poduhvat godine. Ručne izrade, u kožnom povezu, sa zlatotiskom, numerisanih 499 primeraka ove knjige koštaju 350 maraka po komadu, u dinarskoj protivvrednosti. Ista knjiga, u tvrdom povezu, štampana u 2000 primeraka, košta 250 maraka. Radove najznačajnijih istraživača i tumača Njegoševog dela priredio je Slobodan Tomović. Radonjić posebno ističe još tri knjige:
       - Posle 30-40 godina od prevoda Miloša Đurića, u izdanju CID-a pojavljuje se "Odiseja" u prevodu Eduarda Dajča, što predstavlja izuzetan poduhvat. U tvrdom povezu ova knjiga košta 460, a u kožnom povezu 960 dinara. Veliko interesovanje vlada za dve knjige koje predstavljaju ogledalo današnje Amerike. Jedna je "Kontrolisana demokratija" Noama Čomskog, a druga "Velika šahovska tabla" Zbignjeva Bžežinskog. To su dva različita, za poređenje vrlo zanimljiva pogleda na spoljnu politiku SAD. I treći autor, Pol Kenedi, inače savetnik američkog potpredsednika Ala Gora, predstavlja se našim čitaocima zanimljivom studijom na više od 600 strana pod nazivom "Uspon i pad velikih sila". U razdoblju od pet vekova, on analizira nastanak, razvoj i pad svetskih sila.
       U okviru biblioteke "Bibliografska izdanja", predstavićemo "Djela Petra Prvog Petrovića", priređivača Branislava Ostojića. Knjiga je štampana u 999 numerisanih primeraka.
      
       Od poetike do bombardovanja
       Njegoš se nalazi i na spisku izdavačke kuće "Oktoih", ali u daleko skromnijem izdanju što se štampe i poveza tiče. Međutim, ova edicija sadrži veoma raznovrstan izbor dela o velikanu srpske misli: "Filozofija u Gorskom vijencu" Branislava Petronijevića; "Njegoševa poetika" Vojislava Đurića; "O Gorskom vijencu" Pavla Popovića, "Njegoš u engleskoj i američkoj kulturi" Svetozara Koljevića i "Srpski književni glasnik" - Njegoševa spomenica iz 1925. Ovo fototipsko izdanje u celini je posvećeno 75. godišnjici Njegoševe smrti, a tekstove su pisali najznačajniji ljudi toga vremena: Jovan Cvijić, Slobodan Jovanović, Miloš Crnjanski, Rastko Petrović, Vladimir Ćorović, Isidora Sekulić...
       Urednik ove izdavačke kuće Milutin Mićović kaže nam da je ovogodišnji izbor knjiga za Sajam u Beogradu jedan od najjačih za nekoliko godina unazad i među četrdesetak naslova koji su ugledali knjižarske izloge između dva sajma izdvaja one o kojima se već govori:
       - Jedna od najznačajnijih knjiga latinskog srednjeg veka, Boetijeva "Uteha filozofije", prvi put je prevedena na srpski jezik i predstavlja pravi dragulj u našoj ediciji filozofske literature po kojoj je "Oktoih" inače prepoznatljiv. Objavili smo i knjige Hansa Blumenberga i Fridriha Šlajermahera "Svetlost kao metafora istine" i "Kratki filozofski spisi". Verujem da će naši čitaoci poželeti da pročitaju promišljanje Đerđa Konrada skupljeno u zbirci eseja "Antipolitika". Dobrim delom, Konrad se bavi balkanskom krizom, našom situacijom poslednjih godina i za vreme bombardovanja Jugoslavije. Posebno je privlačan Konradov stav o intelektualcima u politici i društvu koji izlaže u ovoj knjizi.
       Privatnici s ambicijama
       "Oktoih" je odmah po prestanku bombardovanja objavio i roman Mome Kapora "Lep dan za umiranje", ispisan tokom bombardovanja, a Kapor je zastupljen i novim, obnovljenim i dopunjenim romanom "Zelena čoja Montenegra" koji je prvi put objavljen pre 10 godina. U biblioteci "Savremenici" zbirke pesama Novice Tadića, Budimira Dubka, kako i 16 minijatura naših pesničkih velikana u njihovom izboru. Reč je o pesmama Matije Bećkovića, Stevana Raičkovića, Mila Kralja, Rajka Noga... U Crnoj Gori su sve velike izdavačke kuće u privatnim rukama. Mali broj zaposlenih (četvoro-petoro), veliki broj sponzora, mala pomoć Ministarstva za kulturu, sve to u funkciji knjige koja će se brzo prodati kako bi se novac što pre prikupio i uložio u novo izdanje. U tom pogledu, crnogorsko tržište nije dovoljno te se knjige distribuiraju u Srbiju i u Republiku Srpsku.
       Ne bez ambicija, na ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu dolaze i takozvani mali izdavači iz Crne Gore koji će zajedno izlagati u Hali 2 na 90 kvadratnih metara. I svako od njih ima poneki skriveni adut za koji veruje da bi ga mogao izneti na glas. Tako "Biblioteka Radosav Ljumović" promoviše Vladimira Vojinovića, studenta druge godine Filozofskog fakulteta u Nikšiću i njegov prvenac, ratni roman "Pioni brda". Njegov kanadski kolega, mladi pisac, crnac Deni Leferijer u izdanju "Oktoiha" preporučuje "Kako voditi ljubav sa crncem". Isti izdavač je ponudio i prevod erotskog romana Francuza Alena Pokara "Beleške opsednutog".
       Između dva sajma, kao što se vidi, nekome je, za promenu, dopao rat, a nekome seks. Pitanje glasi: da li je bilo seksa u ratu?
      
       RADMILA STANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu