NIN
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Pakistan

Taman se kolumnistima učini da se sve vrti oko istih reči i da je nastupila nedelja bez novih tema, kada se u svetu desi zemljotres gde ga davno nije bilo ili se u nekoj zemlji sveta izvrši vojni udar.

      Upravo se prošle nedelje desio vojni udar u velikoj azijskoj zemlji - Pakistanu. Objasniti podrobno zašto je do toga došlo, bila bi potrebna cela knjiga. Ali pokušajmo da to izložimo u nekoliko rečenica.
       Prilikom sticanja nezavisnosti Indije, nastala je 1947. godine nezavisna država Pakistan iz dva dela, Istočnog i Zapadnog, sa pretežno muslimanskim stanovništvom. Još tada je ostala sporna teritorija Kašmira, takođe sa muslimanskim stanovništvom. Ali su hindu maharadze oktobra 1947. godine odlučile da Kašmir ostane u sastavu Indije. Otada postoji takozvani kašmirski problem, kao što kod nas postoji kosovski problem.
       Pakistanci su prilikom podele ipak zauzeli manje kašmirske enklave. Pakistan otada stalno insistira na plebiscitu, uveren da će se većinski muslimanski živalj opredeliti za integraciju Kašmira sa Pakistanom.
       Vojni sukobi između Indije i Pakistana se decenijama smenjuju sa periodima pregovora.
       Premijer Navaz Šarif je svrgnut jer je američkom predsedniku Klintonu obećao da će konačno da povuče pakistansku vojsku iz spornog dela Kašmira. On je istovremeno smenio načelnika generalštaba Perveza Mušarafa.
       General Mušaraf je u trenutku smene bio u zvaničnoj poseti Sri Lanki, ali je vojska u njegovom odsustvu odmah u njegovo ime zauzela televiziju i druge ključne objekte. General se odmah vratio u zemlju i stavio se na čelo Pakistana.
       Zapadni analitičari se teše da je reč o "umerenoj sakralnoj ličnosti prozapadne orijentacije".
       Ovo je bio četvrti vojni puč u 52-godišnjoj istoriji 135-milionskog Pakistana, mada ga nije bilo već deset godina.
       Sledi mala lekcija iz etimologije:
       Reč Pakistan su skovali 30-ih godina našeg veka kembrički studenti muslimanskog porekla od prvih slova geografskih pojmova: Pendzab, Avganistan i Kašmir, sa dodatkom -stan, koji znači zemlja, kao, recimo, u pojmu Dagestan ili Gazimestan. Pak osim toga na iranskom (farsi) jeziku znači čist, tako da je Pakistan "zemlja čistih". Da li vas to podseća na etnički čistu zemlju?
       Pendzab znači na iranskom petorečje ("pandz" pet, "ab" voda). Odatle potiču Romi, koji i danas pet takođe kažu pandz.
       Ime Avganistan vodi poreklo od jednog od starih plemena, predaka današnjih Avganistanaca.
       Kašmir znači "zemlja Kašijape", jednog hindu božanstva. Kašmir je i vrsta tkanine od kozje dlake.
       Pakistancima ceo svet decenijama savetuje mirno rešenje svih unutrašnjih i spoljnih problema, a oni najčešće odgovaraju svojom poslovicom: "Davati savete vrlo je lako, ali postupati po njima vrlo je teško."
      
       Jovan Cirilov


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu