NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Istine i zablude

("Zloupotreba psihijatrije", NIN br. 2546) Psihijatri, i srpski i hrvatski, i to oni najistaknutiji, piše g. Dušan Kecmanović, "dali su važan doprinos sveopštoj produkciji iskrivljene slike o Srbima i Hrvatima", a svojim komentarima i izborom autora i sam je bitno doprineo iskrivljenoj slici o Srbima i Hrvatima.

      Prof. dr Muradiv Kulenović uredio je ediciju "Psiha" u više od pedeset svezaka, u kojoj su zastupljene sve psihološke i psihijatrijske škole. Svi autori su saglasni, prvo, da ne postoji spoljni uzrok za mržnju i zločin i, drugo, čovek ne može biti istovremeno zadovoljan i agresivan. Odnosno, kultura i civilizacija isključuju mržnju i zločin, a kada je reč o Srbima i Hrvatima, upravo o tome je reč.
       Zadatak filozofije jeste da dokaže istinu i uzrok zablude (Aristotel), pa da kažem i šta je uzrok zablude. Ono što čovek mrzi i što se uvek nalazi u njemu, jeste introjecirana zla majka i čovek koji nije imao sreće da se rodi kao željeno dete, svoje zlo projektuje u spoljni svet i u njemu mrzi svoje zlo (zločinac retko poznaje žrtvu). Projektovanjem svojeg zla u srpski narod, izjednačavaju se Srbi sa Hrvatima i samo u tom slučaju je moguće upoređenje Srba i Hrvata.
       Dušan Kecmanović piše vrlo stručno, samo mu nedostaju žrtve Srba, a bez toga nije moguće upoređenje Srba i Hrvata.
      
       Dimitrije Ristevski, Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu