NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Marijane naših mladosti

U Francuskoj je izabran novi nacionalni simbol, nova Marijana. Narednih godina to će biti Leticija Kasta, model i umetnica

      Da bi neka žena bila izabrana da njen lik predstavlja Marijanu, simbol Francuske Republike, mora već sama po sebi da bude simbol nečega i mora da bude pametna. "Po mom mišljenju, izbor Marijane ne sme da se samo ograniči lepotom. Marijana bi trebalo da ima karakterno lice i inteligentno, sa izraženom ličnošću", rekla je, posle izbora An-Mari Poison, gradonačelnica malog normandijskog grada. Naime, 36 778 gradonačelnika francuskih gradova je početkom oktobra izabralo novu Marijanu. To je Leticija Kasta, fotomodel i glumica, umetnica. A ona je pre svega karakterna i pametna. Lepa i pametna.
       Leticija je rođena 11. maja 1978. u nekom malom francuskom gradiću. Ima braon kosu i plave oči. Visoka je 171 cm, a mere su joj 89-61-89. Tako bar piše u njenoj biografiji. Zašto baš to piše u biografiji, potpuno je drugo pitanje i nema veze sa karakterom i pameću. Prvi put smo je videli kada je bila voditelj na festivalu u San Remu. TV-voditelj koji ne zna italijanski, ali ima toliko izražen karakter da su morali da je uzmu. Sada je gledamo u filmu "Asteriks i Obeliks" gde igra glavnu ulogu, ali ne ijedan pomenuti lik iz naslova.
      
       Marijane
       Francuski simbol Marijana počela je svoj simbolični život 1794. godine. Tada je nosila grčki šlem i držala mač. Bio je to lik bezimene seljančice. Tek 1830. godine Marijana se pojavljuje kao lik na slici Ežena Delakroe "Sloboda vodi narod", ostaje simbol narednih stotinak godina pojavljujući se gologruda na francuskim novčanicama. Kao simbol, sad već i simbol slobode, biva zabranjena za vreme pronacističkog režima iz Višija. Trijumfalno se vratila 1946. godine. Sve do 1969. Marijana je bila bezimena lepotica, kada je francuski predsednik Šarl de Gol odlučio da uzme Brižit Bardo za Marijanu. Od onda su se Marijane menjale. Svaka generacija je imala Marijanu svoje mladosti. Bile su to pevačica Mirej Matje, filmska glumica Katrin Denev i fotomodel Ines de la Fresanž (čija bista nikada nije bila napravljena - valjda su je smatrali nepodobnom).
       Bista Leticije Kaste se već pravi u radionicama Luvra, u raznim materijalima. Najjeftinija će koštati oko 3 000 franaka.
       Poison, pomenuta gradonačelnica mestašca od 202 stanovnika, kaže da joj ne pada na pamet da kupi bistu nove Marijane.
      
       Sloboda, jednakost, senzualnost
       Najozbiljniji kandidati za novu Marijanu bile su i Danijela Lubroso, novinarka sa televizije, po obrazovanju sociolog, Natali Simon, bivša šampionka u surfu i pevačica Patricija Kas, ali Leticija je bila mnogo "izražajnija", zapravo senzualnija, što Francuzima više znači.
       To naročito nervira Britance, koji bi više voleli da njihov sused i vekovni suparnik uzme za državni simbol kakvog orla, jastreba ili neku drugu ptičurinu ("ptica" je oznaka za devojku na engleskom) i zato i ovom prilikom nisu propustili da izbor nove Marijane prokomentarišu ponovnim potezanjem priča o sabotaži brodića "Grinpisa" i atomskim probama na Pacifiku.
       Najpoznatiji izvozni model Marijane je Statua slobode, na ulazu u njujoršku luku koju su Francuzi poklonili Amerikancima 1885. godine (u duhu francusko-američke solidarnosti).
       (Ne treba zaboraviti da je to delo Aleksandra Gustava Ajfela)
       Marijana je u Francuskoj ono što je Ujak Sem u Americi i Dzon Bul u Britaniji. Ali i samo poređenje simbola i likova je više nego bezobrazno - što Britance još više ljuti, dok je za Amerikance sve to samo - Diznilend.
       U svakom slučaju, lepo je što jedna velika zemlja i velika sila ima kao svoj simbol lik lepe, mlade devojke, naročito u današnje vreme i naročito kada su to Brižit Bardo, Katrin Denev i sada Leticija Kasta. Marijana je nastala kao simbol francuske borbe za republiku, za građanska prava, slobodu što bi mogao da bude "recept" i za druge zemlje i za druga vremena. Nažalost!
       Nisu svi srećni zbog Marijane. U selu Frimenvil, severno od Pariza, opšteprihvaćena je crna Marijana, kao pokušaj prevazilaženja rasnih razlika. A mnogi su za to da Republiku predstavlja muški lik, ili i muški i ženski.
       Sporovi oko Marijane se vode kao što su se uvek vodili i dobro je da ne prestanu, jer bi ona, ipak, nedostajala i ostatku sveta. A mlada Leticija Kasta, lepa i pametna kao što je, treba samo da iskoristi (pametno) priliku što je tako lepa i postane još pametnija, dokle god joj se pamet meri lepotom.
      
       MILAN DAMNjANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu