NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kome je smetao Kopanja

Vreme će pokazati da li je reč o zaveri protiv SRJ ili o prilogu za "dobre odnose" RS i SRJ

      Narodna skupština Republike Srpske usvaja zakone na redovnom jesenjem zasedanju, premijer Dodik vratio se iz zvanične posete Izraelu, ali to nisu vesti kojima, ovih dana, Banjalučani poklanjaju pažnju. Iako je prošlo deset dana otkako je Željko Kopanja okretanjem ključa aktivirao eksplozivnu napravu u svom automobilu i prvi šok prošao, nema čoveka u Republici Srpskoj koji se ne pita ko je postavio bombu Kopanji. Na ovo pitanje odgovora nema. Istraga je u toku i o njoj se, razumljivo, ne saopštava mnogo iako Sredoje Nović, ministar unutrašnjih poslova RS, razgovara sa novinarima češće nego što bi to jedan policajac želeo.
      
       Pravdanje policije
       Na svakodnevne razgovore sa novinarima Nović je prinuđen i zbog pritisaka međunarodnih faktora u RS, konkretno izjavom šefa misije OEBS-a Roberta Berija da nije zadovoljan "onim što je čuo o istrazi". Saopštenjem MUP-a RS, koje su 25. i 26. oktobra preneli gotovo svi mediji na ovim prostorima, nisu bili zadovoljni ni Nezavisno udruženje novinara RS kao ni novinari "Nezavisnih novina".
       "Iznenađen sam pisanjem dela štampe da smo mi (policija) krivi za ono što se dogodilo gospodinu Kopanji", kaže specijalno za NIN Sredoje Nović, dodajući kako su to samo laičke konstatacije. Ministar ne poriče da je policija dobila anonimno pismo (nađeno 6. oktobra na pragu Kopanjine kuće u Karanovcu), ali to pismo, kojim se od Kopanje traži da 10. oktobra u 13 časova donese pola miliona maraka na most na Ugru (između Kneževa i Travnika), nije mnogo pomoglo policiji. Bio je to prvi i jedini put da se Kopanja obratio policiji. Za policiju bi svakako bilo zanimljivije, kaže ministar, da je dobila anonimno preteće pismo (objavljeno 27.10.1999. u "Nezavisnim novinama"), rukom napisano i pre dva meseca poslato poštom u redakciju "Nezavisnih novina".
      
       Srpska svađa
       "Nismo imali osnova da na osnovu ovog pisma zaključimo da se radi o ozbiljnoj prijetnji", kaže Nović i dodaje da je policija razgovarala sa Kopanjom, odnosno da su preduzete "dogovorene zaštitne mjere". O kakvim merama je tačno reč, ministar nije želeo da opterećuje javnost "policijskom operativom". Na pitanje da li je MUP RS ozvučio telefon g. Kopanje, odnosno da li je organizovao prismotru njegovog stana i redakcije, ministar Nović je rekao da MUP na to nema prava po Ustavu i da je Kopanja mogao da stavi "lovca" na telefon. Da li je to Kopanja i učinio, Nović nije znao da kaže.
       "Atentat na Željka Kopanju još je jedan dokaz da smo ušli u vrlo opasnu i kritičnu fazu u kojoj se olako 'povlači obarač' u raščišćavanju nekih sopstvenih računa. Teško je reći ko stoji iza ovog čina - mafija, kapital, interesi. Skoro sa sigurnošću bih mogao tvrditi da je to dio unutarsrpskog raskola, podjela, svađa", kaže Živko Radišić, član Predsedništva Bosne i Hercegovine, koji se nedavno sa ostalim članovima Predsedništva vratio iz Nemačke od koje očekuje "razumijevanje i pomoć, posebno u ulaganju u privredu i razvoj i jačanju institucija pravne države".
       Iako je bombaški napad na Kopanju izveden tako stručno da i policija tvrdi da je to delo "profesionalno osposobljenog lica", niko od političara u RS ne usuđuje se da napad dovede u vezu sa režimom u Beogradu koji vrši sve jači pritisak na rukovodstvo RS, posebno na njenog premijera Milorada Dodika. Pre više od mesec dana Dodik je razgovarao sa predsednikom SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem i hronologija političkih događaja ukazuje da od tog susreta odnosi između SRJ, posebno Srbije i RS bivaju sve gori.
       "Vrijeme će pokazati o čemu se radi, da li o stvarnoj 'zavjeri' protiv SRJ ili o još jednom prilogu za biografiju 'dobrih' odnosa RS i SRJ", kaže Mirko Šarović, potpredsednik RS, najozbiljniji pretendent na mesto predsednika RS.
      
       LIDIJA KUJUNDzIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu