NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

(Samo)ubistvo štamparije

Zašto ABC Grafika ne odustaje od štampanja “Promena”, iako zbog toga može da bankrotira. Beogradska ABC Grafika (štamparija, list “Glas javnosti”) po svemu sudeći uskoro će prestati sa radom ili će, u najmanju ruku, promeniti vlasnika. Uz pomoć Zakona o informisanju, a zahvaljujući revnosnom Ministarstvu za informacije, štamparija je iz dana u dan u sve većim dugovima i u sve većoj prašini koja se diže oko mogućih razloga za hajku koja je na nju pokrenuta.

      Zbog štampanja biltena građanskog protesta “Promene” u jednom danu u ABC je stigao paket od 44 koverte (za štampariju i direktora Slavoljuba Kačarevića) sa zahtevima za pokretanje prekršajnih postupaka za svaki broj biltena posebno (22 broja). Suđenja su zakazana na po pola sata, kod različitih sudija, od kojih nijedan nije odredio kaznu manju od 70 000 dinara. Ukupan iznos prešao je, tako, sumu od tri miliona dinara, a uz kazne koje su izrečene listu “Glas javnosti” (po privatnim zahtevima) dug preduzeća veći je od četiri miliona.
       Ministarstvo za informisanje, koje je pokrenulo ove postupke, poziva se na član 26. Zakona o informisanju na osnovu koga je štampar dužan da proveri da li je javno glasilo registrovano. Kako bilten nije bio registrovan, to se nalazi da je učinjen prekršaj. Argumenti odbrane da se bilten ne može smatrati javnim glasilom, već propagandnim materijalom (kao plakat ili letak), nije uvažen. U zakonu je, u stvari, ostavljen prazan prostor, jer nije precizirano šta se podrazumeva pod “javnim glasilom”, niti je data definicija biltena. To što je u ABC-u štampan i bilten JUL-a, za koji nije postojao dokaz o registraciji, niti je taj dokaz tražen, nije se smatralo važnim za ovaj slučaj.
      
       Kazne
       Nije uvaženo ni to što je štamparija platila porez za štampanje propagandnog materijala (30 odsto), koji je neuporedivo veći od poreza za štampanje glasila. Od pomoći nije bilo ni to što je svakoga dana, u skladu sa zakonskom obavezom, na adresu Ministarstva i Okružnog tužilaštva stizao po jedan primerak biltena. Nije usvojen ni predlog da se postupci spoje (tzv. produženi prekršaj), pa da se odredi jedna kazna, nego se ostalo pri tome da je svaki štampani broj slučaj za sebe, kao što je, da se ta logika sledila do kraja, svaki primerak mogao biti slučaj za sebe, pa bi se zakazalo 440 000 suđenja.
       Izlišno je spomenuti da nije usvojen zahtev odbrane za izuzeće sudije, pa zatim i predsednika suda, da je prvo suđenje prekidano nekoliko puta ne bi li se sudija konsultovao sa pretpostavljenima, kao i da je sve više ličilo na izvršavanje donete presude nego na suđenje. Izdavačko preduzeće “Glas” bilo je društveno do 1991. kada se našlo pred stečajem. Tada ga je,veoma povoljno, otkupio Radoslav Rodić i pod imenom ABC Grafika u poslednjih devet godina razvio štampariju čijim su se uslugama koristile gotovo sve beogradske novine. U ABC-u štampane su “Naša borba”, “Demokratija”, prvi broj “Evropljanina”, “24 časa”, a trenutno ima preko sto redovnih naslova među kojima su “Srpska reč”, “Zemunske novine”, “Vreme”, “NIN”, “Književne novine”, “Pravoslavlje”, “Halo oglasi”...
      
       Rizik
       Uprkos svakoj logici, uz gubitke koji se gomilaju i sve izglede za nova suđenja, ABC Grafika i dalje štampa”Promene”. Naročito je zbunjujuće kako je ABC uopšte prihvatila štampanje ovog biltena, s obzirom na to da nesuglasice sa Zoranom Đinđićem oko lista “Demokratija” traju već dve godine i još se sudski razrešavaju. “Nismo izgladili odnose sa Đinđićem, a bilten je doneo Čedomir Jovanović, kao privatno lice”, kaže Slavoljub Kačarević, direktor ABC Grafike. “Rizik je očigledno bio veći nego što smo predvideli, ali ako bismo sada odustali, napravili bismo presedan i samo izgubili posao. Za nas je klijent samo klijent i ako hoćemo da radimo profesionalno, ne možemo da se bavimo politikom.”
       S druge strane, ime vlasnika Rodića, od početka se dovodilo u vezu sa radikalima, u početku u smislu bliskosti, a otkako su učestala suđenja listu “Glas javnosti” po radikalskim tužbama, u smislu raskola. Argument u prilog tome su problemi sa Šešeljem oko objavljivanja izjava popa Đujića, kao i činjenica da je akciju iniciralo Ministarstvo za informisanje (ministar-Aleksandar Vučić).
       U štampariji, međutim, ovakve primedbe ne smatraju umesnim; prema rečima direktora Kačarevića, radikali su bili samo poslovni partneri i to veoma korektni, oni su se, kao i sve druge stranke (a gotovo da nema nijedne koja nije sarađivala sa ABC-om), koristili uslugama štamparije i to je jedina veza sa njima. Onda se ispostavilo da je zahteve za pokretanje prekršajnog postupka potpisala zamenik ministra Radmila Višić (JUL), pa se,nezvanično,čulo da su od JUL-a stigle i konkretne ponude za otkup štamparije, ali pregovori nisu uspeli.
      
       Trgovina
       “Imali smo ponude od raznih partija, ali nikoga ne bih imenovao, jer nam niko nije prišao dobronamerno”, kaže Slavoljub Kačarević. “Želimo da budemo nezavisna štamparija koja uzima poslove koji se plaćaju i nećemo se približavati nijednoj političkoj stranci. Ne možemo da adresujemo krivca za ovo što nam se dešava, ali je očigledno da neko želi da uništi ovu štampariju i da to radi uz pomoć države. Ostaje nam da se uzdamo u to da ova država ništa ne može da uradi do kraja, pa ni nešto loše.”
       Na tvrdnje Ministarstva da je ABC Grafika svesno prekršila zakon, ne bi li, zbog ponude Evropske unije da se ovde osnuje štamparija za nezavisne medije, napravila imidž žrtve vlasti, u štampariji odgovaraju da do sada nisu dobili nikakve ponude za bilo kakve donacije, a da im baš nije do toga da sami sebi pucaju u glavu.
       Ministarstvo, ipak, ostaje pri tome da je ABC Grafika smišljeno kršila zakon, pravdajući optužbu i tvdnjom da su primerci biltena stizali sa nekoliko dana zakašnjenja, i to, kako smatraju, namerno, pa zato zahtevi za pokretanje postupka nisu podneti na vreme. O pregovorima JUL-a oko otkupa štamparije, niko ništa ne zna, niti se smatra da to treba dovesti u vezu sa suđenjima.
       “Zašto bi JUL kupovao jednu propalu, staru štampariju”, kaže Radmila Višić. “ABC je štampala bilten koji nije registrovan u javnom registru, a to je kao kada bi se firma registrovala kao preduzeće za proizvodnju muške odeće, a proizvodila drogu. Oni su svesno napravili izuzetak, znali su da čine prekršaj, a čine ga i dalje. Osim toga, finansijska policija je našla dosta nepravilnosti u njihovom radu, uskoro će biti završen izveštaj, a vi znate da je i Sofija Loren morala da napusti Italiju ili da ide u zatvor zbog propusta u poslovanju.”
      
       IVANA JANKOVIĆ
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu