NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nismo odlepljeni

U članku 'Ostavke' prof. dr Marko Mladenović konstatuje da srpski narod već 'vekovima' pokazuje 'ozbiljne simptome mentalne odlepljenosti'. On smatra da su tu 'istorijsku odlepljenost' i otkačenost prouzrokovali unutrašnji faktori: 'lažni mitovi i lažni bogovi' kao i naši sopstveni postupci, pa nam preti opasnost 'da uskoro nestanemo sa ovih prostora'

      ('Ostavka', NIN br. 2551)
      
       Da ova konfuzna dijagnoza o srpskom narodu nije tačna, lako se može zaključiti ako se uzmu u obzir činjenice koje se jednostavno ne mogu i ne smeju zanemariti. Srpski narod je u periodu koji je trajao 85 godina (od 1914. do 1999) potpuno neopravdano bio divljački i veoma surovo napadan od neuporedivo jačih: a) Austrougarske, b) fasističke Nemačke, v) združene avijacije 90 najrazvijenijih zemalja sveta, a zatim ekonomski iscrpljivan i satiran sadističkim sankcijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija.
       Zar posle svih tih apokalipsa taj narod nije morao drastično da osiromaši? I zar je mogao narod čiji se mentalitet čeličio i kalio u odbrambenim bitkama protiv pomenutih i nepomenutih osvajača - da ponosno ne otrpi dvoipomesečno bombardovanje, izražavajući ponos i prkos igrom i pesmom na gradskim trgovima i mostovima? Pa, pošto je prof. Mladenović zamerio takvom ponašanju, treba reći da je bolje što je tako reagovao nego da je pokazivao paniku, unezverenost, očajanje!
      
       Dr Stojan Višnjevski,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu