NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Hoćemo autonomiju

U vašem listu objavili ste tekst novinara Petra Ignje u kome ste izneli stavove Pokreta Rumuna-Vlaha Jugoslavije (sada Demokratski pokret Rumuna Srbije) sa sedištem u Zaječaru

      ('Teško vlaško pitanje', NIN br. 2547)
      
       S obzirom na to da se iz tog teksta može izvući pogresan zaključak da je ovaj Pokret jedina politička organizacija vlaške provenijencije, smatramo da je vaš novinar trebalo da se bolje informiše o svim takvim strankama i da iznese i njihove stavove, a sve u cilju objektivnog informisanja čitalaca.
       Ovo stoga što je 5.10.1999. godine u Ministarstvu pravde Republike Srbije registrovana nova Vlaška politička stranka pod nazivom Vlaška demokratska unija, o čemu vam dostavljamo kopiju rešenja o registraciji.
       U programu ove partije izričito stoji zahtev za formiranje autonomnog parlamenta i autonomne vlade u severoistočnoj Srbiji gde živi autohtono vlaško stanovništvo, tako da nisu tačni navodi iz pomenutog teksta da Vlasi ne traže autonomiju u Srbiji, s obzirom da je takav zahtev postavljen u programskim dokumentima političke organizacije oformljene od strane jedne grupe srbijanskih Vlaha.
       Smatramo da bi vaše cenjeno čitateljstvo valjalo izvestiti i o stavovima Vlaške demokratske unije.
      
       Predsednik VDU Slobodan Đurđević,
       Bor


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu