NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tamna je noć

Drugu smrt Dragoslava Stojanovića koji je bez suda 'Osuđen ne na jednu, nego na dvostruku smrt' izbacivanjem iz članstva ULUS-a, autor feljtona Radivoj Bojičić objašnjava:

"Kada su iz Hrvatske počele da pristižu izbeglice, bežeći od ustaškog terora, Stojanović radi svoj čuveni plakat MAJKO SRBIJO, POMOZI! Ovim plakatom je Nedićeva vlada pokušavala da probudi savest Srbijanaca da pomognu ljudima u nevolji...

      ("Jedne noći 1945...", NIN br. 2551)
       Plakat koji po svojoj likovnosti i aktuelnosti ni danas, nažalost, nije prevaziđen, bio je jedan od razloga da se početkom 1945. godine Dragoslav Stojanović, veliki srpski slikar i možda najveći srpski karikaturista svih vremena, izbaci iz članstva ULUS-a bez ikakvog obrazloženja."
       Prilika je da se ponovo kaže da je i ovaj čuveni plakat rađen po fotografiji jedne Srpkinje izbegle preko Drine, što se vidi iz teksta koji prati naslovnu stranu "Nove iskre" broj 22/1995. fotokopije koju dostavljam, na kojoj je na drugoj strani istog broja "Nove iskre" štampano:
       "Rad pokojnog Rade Radovića objavljen na naslovnoj strani časopisa "Lazarica" iz Birmingema broj 136. Rađen po originalnoj fotografiji jedne Srpkinje izbegle preko Drine ispred ustaškog pokolja 5. maja 1942. godine na srpskoj strani prema Skelanima kod Bajine Bašte. Fotografiju je snimio Miloš Vojnović, lautner komandant X dobrovoljačkog odreda, koji je tu sa svojim borcima prihvatao izbeglice iz NDH. Prema ovoj fotografiji 1942. godine bio je urađen i plakat na kome je pisalo MAJKO SRBIJO, POMOZI! od kojih se jedan nalazio i u kabinetu generala Milana Nedića, sve vreme rata."
       U ovoj sadašnjoj tragediji Srba jos nema novih Stojanovića, Radovića, a ni "fotografa" Vojnovića. A, možda, ni ovakvog modela Srpkinje.
      
       Dušan Šuput,
       Novi Sad


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu