NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Samoubistvo kao zanimanje

("Mediji: (samo)ubistvo Štamparije", NIN br. 2553)

      Može da izgleda samoubilački što Štamparija ABC "Grafika" prema svim kupcima primenjuje isti tretman. Nažalost, kod nas je sada tako - ono što je normalno, izgleda nenormalno, i obratno. Kako vašim čitaocima ipak ne bi ostalo mnogo nedoumica, objasniću zašto naša Štamparija "ne odustaje od štampanja 'Promena' iako zbog toga može da bankrotira".
       Prilikom ugovaranja ovog posla nisam mogao ni da sanjam da će Štamparija biti tužena i kažnjena za svako izdanje biltena, kao i da će ukupna kazna biti tri puta veća nego ukupna vrednost posla. Da sam, kao direktor Štamparije, odbio ponudu za štampanje biltena, mogao bih jedino svoj strah da navedem kao razlog za odbijanje, i to strah da ću kao direktor biti popreko pogledan iz režimskih stranaka zbog štampanja opozicionog biltena. Da li bih takav razlog mogao da saopštim deoničarima, ili radnicima Štamparije, ili javnosti, ili sebi pred ogledalom? Da li je onda samoubilački što sam prihvatio štampanje biltena "Promena"?
       Može li Štamparija u kojoj sam direktor da odbije bilo koji posao danas kad posla uglavnom nema i kada se radnicima duguje za plate? Šta bi ova Štamparija inače radila ako bi ovakve poslove odbijala? Sličnu štamparsku opremu u Beogradu imaju još četiri firme koje su javna preduzeća, ili društvena... Ni za njih nema dovoljno posla ni para, u okrilju državnih aranžmana, a čemu tek mi da se nadamo kao preduzeće u mešovitom vlasništvu, sa većinskim privatnim kapitalom?
       Ako posle odgovora na ova pitanja postupci ABC "Grafike" i dalje izgledaju samoubilački, onda je život izvan državne milosti u ovoj zemlji samoubistven, ali molim da krivicu za to niko ne pripisuje ABC "Grafici" ni meni.
       Tvrdnje gospođe iz Ministarstva za informisanje Srbije Rade Višić da je "ABC 'Grafika' svesno prekršila zakon, ne bi li, zbog ponude Evropske unije da se ovde osnuje štamparija za nezavisne medije, napravila imidž žrtve vlasti" - naivan je pokušaj da se sakrije suština postupaka ovog ministarstva. Očigledna je namera da se Štamparija kaznama finansijski uništi. Gospođa Višić to potvrđuje pominjanjem finansijske policije koja ovih dana takođe pokušava da preduzećima na našoj adresi razreže milionske kazne, ne obazirajući se mnogo ni na propise, ni na posledice takvih postupaka koji takođe mogu da dovedu našu firmu do bankrotstva.
       U kakvom su odnosu Ministarstvo za informisanje i Finansijska policija koji nam ovih dana određuju strahovite novčane kazne u milionskim iznosima, bez prava žalbe i ikakvog uvažavanja argumenata naše odbrane? Jasno je da toliki novac ovde ne može da se zaradi da bi se ove kazne platile. Koje bi onda moglo da bude drugo objašnjenje za ovakve postupke osim namere da nam se Štamparija uništi sinhronizovanom akcijom Ministarstva za informisanje i Finansijske policije?
      
       Direktor Štamparije ABC "Grafika",
       Slavoljub Kačarević
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu