NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Disciplinovanje univerziteta

Na Univerzitetu, i kad nije pretrpan, virus otpora širi se brzo i lako. Novo ministarstvo će biti pre svega zaduženo da na oku drži taj potencijal i da blagovremeno reaguje na pojavu opasnih žarišta

      Baš kada je policija prebijala studente, na uglu beogradskih ulica Generala Ždanova i Narodnog fronta, Skupština Srbije je odlučila da podeli Ministarstvo prosvete na Ministarstvo prosvete i Ministarstvo za više i visoko obrazovanje, kako bi "problemi pojedinih nivoa obrazovanja bili još bliži vladi radi efikasnijeg i bržeg delovanja".
       "Nema nekog načelnog, objektivnog kriterijuma koji bi navodio na jedinstven zaključak uzornog strukturisanja prosvetnog resora. Kada je visoko obrazovanje izdvojeno, povezano je sa resorom nauke, u čemu ima puno logike. Najčešće su nacionalna ministarstva obrazovanja jedinstvena, jer postoje niti koje neraskidivo povezuju njegove različite stepene organizacije", kaže Ivan Ivić, prof. Filozofskog fakulteta. Objasniće da visoko obrazovanje sprema kadar koji radi u osnovnim i srednjim školama, svi programi stručnog usavršavanja nastavnika su programi koji se stvaraju i realiziju na matičnim fakultetima i institutima..."Ima dosta valjanih razloga da obrazovanje bude povezano, a sada je to kod nas veštački presečeno."
      
       Fotelja
       Kosti Čavoškom, profesoru Pravnog fakulteta, nije poznato da neka dobro uređena zemlja ima dva ministarstva obrazovanja, ali "nije isključeno da bismo mi mogli imati i tri resora, jer bi se lako moglo napraviti i ministarstvo za osnovno obrazovanje, no, to biva u zemlji u kojoj se više vodi računa o ministrima nego o obrazovanju".
       Stručnjaci procenjuju da je deoba uslovljena upisom pedeset odsto više studenata nego prethodnih godina. Zbog toga što nije bilo prijemnih ispita, indekse su dobili skoro svi koji su to hteli, a učinjeni su i veliki ustupci za upis u narednu godinu...
       Na Univerzitetu danas se nalazi oko dvesta hiljada studenata. Profesor Janković kaže: "Na okupu se našla masa osvešćenih ili za osvešćivanje spremnih mladih ljudi. Na Univerzitetu, i kad nije pretrpan, virus otpora širi se brzo i lako. Novo ministarstvo će biti pre svega zaduženo da na oku drži taj potencijal i da blagovremeno reaguje na pojavu opasnih žarišta."
       Sa druge strane, motivi raspada resora zasigurno imaju i političke konotacije. Nezavisni studentski pokret, kasnije pretopljen u studentsku levicu, predložio je reformu Univerziteta krajem 1996. Nju je kasnije prihvatio Glavni odbor JUL-a. Veći deo julovskog opredeljenja unet je u Zakon o univerzitetu koji je usvojen maja 1998. i predstavlja prvi veliki projekat koalicije JUL-SPS-SRS, kojim se započinje disciplinovanje i kontrola javnosti. Problem vladajuće koalicije, veli Čavoški, jeste postojanje više političkih stranaka a moraju se podeliti ministarski položaji i druga lukrativna zvanja u aparatu vlasti. "Ministarstvo prosvete je podeljeno na dva resora kako bi se zadovoljili apetiti julovaca, a resor za više i visoko obrazovanje dat je nekom akademiku za koga niko nije čuo", kategoričan je Čavoški.
      
       Sukobi
       Podelom Ministarstva prosvete, naravno, podeliće se i sredstva koja se odvajaju za obrazovanje iz nacionalnog dohotka. Taj iznos, složiće se NIN-ovi sagovornici, sasvim je nizak, jer su sredstva ograničena, a situacija bez nade da postoji realno pokriće za veće finansijske mogućnosti. Nije nerealno očekivati trvenja, sukobe između dva ministarstva zbog podele tog malog kolača, a valja očekivati da će veća sredstva ići tamo gde su uticajniji ljudi; naravno, to će biti novo ministarstvo.
       "Vlast ovim potezom nastavlja da srlja i sprovodi neke izrazito nepopularne mere. Jedna od njih bio bi pokušaj da se "raščisti" sa malobrojnima koji i dalje odbijaju da ugovore potpišu: oni predstavljaju nepoželjan presedan i nedovršen posao, a takve stvari julovci i Šešelj ne vole. Drugo je, recimo, nagoveštaj da će na Pravnom fakultetu za profesora biti postavljeni baš Šešelj i Kutlešić. Tu je i najavljena namera", otkriva Janković, "da se iz Kapetan-Mišinog zdanja, zajedno sa svojim neprocenjivim bibliotekama, izbace seminari za klasičnu filologiju i istoriju Starog veka (stanari sa jedno 150 godina staža), kako bi se napravilo mesta za famozni institut budućnosti, duhovno mezimče Mire Marković. Posla za novog ministra moglo bi, dakle, biti vrlo mnogo i nimalo prijatnog", zaključuje Janković.
       Visoko školstvo nakon svega neće imati nikakve vajde, konstatuje Čavoški, ali će zato profitirati oni koji su zahvaljujući olakom "metodu" raspodele resora postali ministri. "Politika će i dalje biti ista, jer oni koji su na čelu resora samo su beznačajne i lako izmenjive figure u odnosu na one koji tu politiku vode."
      
       TANjA NIKOLIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu