NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Veći uticaj vlade

Treba da se izvrši preraspodela sredstava koja se odvajaju za obrazovanje. Mogu obećati da će za početak biti redovnije isplate ličnih dohodaka, a za eventualna povećanja plata treba se malo strpeti

      Jevrem Janjić, redovni profesor Novosadskog univerziteta, rođen je 1939. godine u Valjevu. Studije fizike na PMF u Beogradu počinje 1959, diplomira 1964, magistrira 1970. i doktorira 1972. godine. Rektor je 89-91. na Univerzitetu u Novom Sadu. Eksperimentalna atomska i molekularna spektroskopija njegova su uža naučna oblast. Član je dve ruske internacionalne akademije - za prirodne i energoinformacione nauke sa sedištem u Moskvi. Politika će ga privući isključivo, kako kaže, zbog donošenja strategija u sferi obrazovanja, što će se desiti u vreme raspada Jugoslavije. Reći će da, "u tim nedaćama JUL je ponudio program najprihvatljiviji mojoj pameti". Sada je član Glavnog odbora JUL-a i potpredsednik Univerzitetskog komiteta JUL-a.
      
       Objasnite motive osnivanja novog Ministarstva za više i visoko obrazovanje?
       - Srpska vlada želi da intelektualne kapacitete univerziteta efikasnije asimiluje u sve sfere života kako bi se postigao brži materijalni i duhovni razvitak. Prevashodni zadatak nam je da popravimo njegov materijalni položaj jer je ove godine upisan mnogo veći broj studenata. Već razgovaramo o rebalansu budžeta kako bi se povećale plate profesora, a uradićemo sve na povećanju studentskog standarda.
      
       Kada je reč o parama, kako ste to zamislili?
       - Treba da se izvrši preraspodela sredstava koja se odvajaju za obrazovanje. Mogu obećati da će za početak biti redovnije isplate ličnih dohodaka, a za eventualna povećanja plata treba se malo strpeti. Sigurno je da neće sve ići preko noći, ali, ako pogledamo posledice desetogodišnjih sankcija i vidimo šta smo postigli u sferi studentskog standarda, mirne duše možemo konstatovati da smo učinili puno.
      
       Da li će se više sredstava izdvajati za novo ministarstvo?
       - Ne.
      
       Čim se poseglo za reorganizacijom, izvesno je da postoje nesuglasice između vlade i univerziteta?
       - Novi resor treba da bude jača spona kako bi republička izvršna vlast imala veći uticaj na univerzitet, efikasnije studiranje, međunarodnu saradnju... Imaćemo međusobno češće i racionalnije razgovore nego što su ranije obavljani u nekim segmentima, a što je ostavljalo prizvuk da je univerzitet prepušten sebi i da o njemu niko ne brine.
      
       Nagovestili ste da bi o Zakonu o univerzitetu trebalo porazgovarati, možete li navesti konkretne zamerke?
       - Konkretno ne bih mogao da vam kažem koji su to delovi iako ih naslućujem. Moja želja je da predlozi za izmenu i dopunu pomenutog zakona budu plod razgovora koje ću da obavim na svim univerzitetima gde bi se izvesno iskustvo ugradilo ili dogradilo u ovaj zakon. Naravno da se u tom zakonu može štošta drugačije postaviti, ali moramo poći od osnovnog stanovišta da je ovaj zakon regularno doneo republički parlament.
      
       Ipak, odluka IO Asocijacije evropskih univerziteta jeste da isključi srpske univerzitete iz svog članstva, jer ne uživaju autonomiju koju zahteva Univerzitetska povelja?
       - Tu ima puno nelogičnosti. Sa jedne strane ne uvažava se univerzitet, a vidite kolika je potraga za našim kadrovima u inostranstvu. Mislim da je u ovom slučaju politika izvršila presudan uticaj, ne vidim nikakvog razloga da nekom treba da smeta to kako mi uređujemo odnose na univerzitetu. Vreme će pokazati da su to samo trenutne tenzije koje će splasnuti, narod sa ovih prostora zadužio je Evropu svojim obrazovnim i kulturnim nasleđem i komunikacija mora opet da se nastavi.
      
       Šta ako zahtevi studentske organizacije "Otpor" prerastu u globalno nezadovoljstvo na univerzitetu?
       - Moramo ostati dostojanstveni u ponašanju i selektivni u odnosu na tekuće uticaje. Moramo biti svesni toga da aktivnosti koje se sprovode u podsticanju studenata na protestne šetnje doprinose svakoj destrukciji, poništavaju moći i snagu internog kapitala. Podsetiću da Zakon o univerzitetu traži depolitizovan univerzitet, onda, molim vas, kako je moguće da oni koji se pozivaju na autonomiju u stvari sprovode ideologiju kojom hoće da nas bace u zagrljaj onima koji su nas do juče tukli i razarali.
      
       Kako komentarišete izjavu starog-novog ministra Todorovića, datu u Skupštini Srbije na dan usvajanja zakona, da nije informisan o podeli ministarstva?
       - O tome sam čuo iz štampe, a za istinsko, pravo stanje treba pitati ministra Todorovića. Možda je tako rekao, možda je bilo nekakvih gužvi... Ako je to tačno, onda treba iza toga i da stoji.
      
       T. N.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu