NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Rasulo kosmetskog školstva

Već više meseci zlopatim se radeći povremeno i najgrublje fizičke poslove

      ...(kopanje temelja, "prost" radnik na građevini, "pomoćni" radnik kod nekih zanatlija), kako bismo moja porodica i ja, nas petoro, preživeli plaćajući sto maraka samo za sobicu i kujnu u Batajnici. Iz rodne Metohije smo, kao i hiljade nesrećnika, izbegli bukvalno pred hordama šiptarskih zlikovaca s najnužnijim, onim što je moglo da stane u "stojadina"!
       Srbija nas nije dočekala raširenih ruku - pretrpana stotinama hiljada izbeglica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Nismo tako nešto ni očekivali, pa smo kao prosvetni radnici bili presrećni kad smo preko svojih direktora koji su takođe izbegli počeli da dobijamo plate. S početkom ove školske godine očekivali smo da nas Ministarstvo, bar tamo gde ima mogućnosti i potrebe, rasporedi jer svaki pošten čovek kad ne radi a prima čak i minimalnu platu oseća se kao da - krade! Pošto nas, međutim, niko ničim nije nudio, niti pozivao, nego je, štaviše, počela da kruži vest da je školama po ostalim delovima Srbije ministar Jovo Todorović čak i zabranio da nas, makar i privremeno, zapošljavaju, našli smo se u beznadežnoj situaciji: bar nagoveštaja da ćemo se, zajedno sa svojim đacima vratiti nema na vidiku, a od ministra Jova Todorovića stigla je početkom novembra još jedna presuda - da nam se i te bedne platice umanjuju na 60 odsto.
       Mi "prosvetari" Kosmeta koji više niti možemo niti imamo gde da se vratimo, pored ostalog jer u ispražnjenom najvećem delu Pokrajine nemamo ni s kojim, pak, đacima da radimo, tako smo dvostruko, gore nego da smo Tačijevi sledbenici, kažnjeni: uskraćeno nam je pravo da radimo čak i u školama gde je bilo slobodnih mesta, a sada nam se nudi "perspektiva" da izdržavamo svoje porodice i to po tuđim kućama i bez igde ičega sa1 000-1 200 dinara mesečno! Na drugoj strani, pošto je bar sedamdeset-osamdeset posto naše kosmetske dece po školama u Srbiji, "veliki stručnjak" za organizaciju rada zapošljava i plaća nove nastavnike, često i nekvalifikovane, pa tako umesto cele plate koju bismo mi za taj rad dobijali, Jovo sada plaća 160 odsto za svako takvo radno mesto!
       Samo velika svest, pa i patriotizam uslovili su da u ovim teškim uslovima u prosveti Srbije nema masovnih štrajkova, a ne znanje, rad i zalaganje ministra Jove Todorovića. U brojnim školama po Srbiji, posebno u Vojvodini, Beogradu, Kragujevcu, Čačku, prosvetari vode pravi gerilski rat sa Jovom Todorovićem, mesecima već skraćujući svoje časove na zakonski minimum od svega 30 minuta! Ko god je bio nastavnik, zna da su takvi časovi (dok se uđe, upiše čas, ostvari evidencija ili, vrlo često, na licu mesta reši kakav disciplinski problem) jedva tako mogu i da nazovu. Ali, to "paradnog ministra" Jova, koji gotovo svakodnevno posećuje ili otvara škole, deli kompjutere, a ponekad demagoški i po koju stotinu dinara "lične nagrade" đacima koji se ističu ili vrti fraze o "lakoj školi bez ponavljanja", nimalo ne smeta i ne predstavlja ozbiljan radni zadatak! Mi smo od inženjera, čak profesora organizacije rada, kad se već smatra (ili ga smatraju) "stručnjakom" i to za osnovne i srednje škole(!) to i očekivali, kao što smo po dolasku u Srbiju bili uvereni da ćemo organizovano biti i prihvaćeni, a i korišćeni da bismo se, kad se za to stvore realni uslovi, zajedno sa svojim đacima vratili na svoja ognjišta...
       Šta je, međutim, ovaj doktor organizacionih nauka od juna do sada uradio? Najveći broj, hiljade nas ne samo što smo bez krova nad glavom i što ćemo objektivno ubuduće gladovati, nego, što je još gore: Ministarstvo prosvete na čijem je čelu prepotentni ali ne i mnogo sposobni Jovo dovršiće ono što su Tačijeve horde a i belosvetski mangupi NATO započeli - dovešće do potpunog rasula kosmetsko školstvo! Jer, za razliku od Tuđmanove Hrvatske, koja je po povlačenju JNA u Baranju, Liku i druge krajeve, povratila kompletne školske kolektive, ministar Jovo nije (samo to da navedemo) organizovao od juna pa sve do sada ni jedan jedini sastanak sa školskim kolektivima Kosmeta! Da nas bar vidi, čuje, ohrabri. Hoće li pored OVK, Kfora i Kušnera još neko odgovarati za razbijanje kosmetskog školstva na srpskom jeziku?
       Dobrosav Vujović,
       prognani profesor iz Metohije


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu