NIN
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Pauk

Našu javnost u poslednje vreme iz dana u dan potresaju dve afere, pokušaji atentata na dvojicu lidera naših velikih stranaka, od kojih je jedan i predsednik Jugoslavije. Prva afera je "kamion sa peskom", druga afera "Pauk"

      U prvoj aferi počinioci su javnosti još nepoznati, a u drugoj slike petorice osumnjičenih gledamo u štampi iz dana u dan. A ličnosti umešane iz inostranstva imaju sve zvučnija imena.
       Učesnici u drugoj aferi sami su izabrali zvučno ime "Pauk".
       Među insektima, živim bićima kojih ima daleko najviše na planeti Zemlji, izdvajaju se pauci. Među njima kod većine se razvila sposobnost da pletu mrežu, i to na neverovatno precizan način. Prilikom postavljanja mreže koriste čak i vetar. Kada ispletu mrežu, pravo čudo prirode, postave se u središte svoje tvorevine i čekaju žrtvu. Čim se mreža zatrese, pojure na plen da mu isisaju krv. Ima tako krupnih pauka da hvataju u svoje mreže, ne samo svoje srodnike insekte, već i sitnije kičmenjake.
       Koliko je pauk krvožedan pokazuju i nemilosrdne ženke koje, ako se dograbe mužjaka dok im se on šunja da ih oplodi, zariju svoje rilo i isisaju mu srž.
       Bela pučina koja s proleća leti vazduhom, i koju narod zove "tera baba kozliće", potiče od mladih paukova koji na svojoj paučini lete na sve strane da bi se bolje razmnožavali.
       Nije nimalo slučajno što je jedan od najopasnijih junaka stripova Čovek-pauk (Spiderman, nastao negde početkom 60-ih godina iz pera Džona Kerbija).
       Pauk je reč praslovenskog porekla i svi Sloveni za pauka imaju reč izvedenu iz korena -ok sa prefiksom pa-. Navedeni koren reči vodi do indoevropskog prideva onkos koji znači kriv, iskrivljen. Očigledno da je pauk dobio drevno ime po svojim nesimpatičnim krivim nogama, kojih je četiri para.
       Engleska reč spider nema neko zanimljivije poreklo. Potiče od engleskog glagola to spin plesti (u ovom slučaju mrežu).
       U mitovima i legendama sveta pauk ima različita značenja, od tvoračkih u zapadnoafričkom narodu Anansa, preko indijskog shvatanja da je pauk simbol sunca, arapskog da je čas spasilac, čas loš znak, pa do našeg evropskog koji u pauku vidi oličenje pakosti.
       U našoj savremenoj urbanoj mitologiji vozilo koje se popularno zove "pauk" i krstari bulevarima za pogrešno parkiranim kolima, objekat je naše organske mržnje prema svemu što nas sprečava da radimo mimo pravila i zakona.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu