NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Uterivanje para

Država zahteva da privatnici svaki dan uplaćuju pazar u nelikvidne banke. Uspeće da poveća rad "na crno"

      Advokati, stomatolozi, taksisti, frizeri, stolari, obućari i ostali koji se bave privatnim biznisom sada imaju obavezu da u toku dana ili najkasnije sutra predaju dnevni pazar na svoje račune u bankama Zavoda za obračune i plaćanja (ZOP). Nepridržavanje povlači sa sobom kažnjavanje i finansijsku policiju za vratom.
       Za Milenka Radića, beogradskog advokata i predsednika Fonda za razvoj demokratije, nemoralno i nelegalno je obavezivati privatnike i preduzeća da pod pretnjom kažnjavanja "ulažu i poklanjaju" novac bankama koje su nelikvidne. "U najvećem broju zemalja prihodi se predaju u banke, kako navode zagovornici prelaska platnog prometa iz ZOP-a u banke. Ali, u svim tim zemljama nelikvidne banke odlaze odmah pod stečaj, a njeni funkcioneri odgovaraju za netržišno i nelegalno korišćenje sredstava svojih klijenata", kaže advokat Radić.
      
       Nelikvidnost
       Poznato je šta je bilo sa deviznom štednjom, Zajmom za privredni preporod Srbije. Radić podseća i da ne postoji propis kojim se utvrđuje kada to nelikvidne banke po sili zakona odlaze pod stečaj. I još: "Banke mogu biti nelikvidne neograničen period bez rigorozne sankcije."
       Više će se vremena, kako kaže ovaj beogradski advokat, gubiti po šalterima banaka i ZOP-a nego u obavljanju svojih profesionalnih obaveza. Moguća je i sledeća apsurdna situacija: "Kad odem na pijacu da kupim sir od seljaka, moraću da uzmem profakturu od njega za robu."
       I Udruženje samostalnih auto-taksi prevoznika sa više od osam hiljada članova protestovalo je zbog nametanja novih obaveza. Milivoje Armuš, predsednik Izvršnog odbora, kaže da kao paušalni poreski obveznici sada moraju da otvore pojedinačne poslovne račune i da vode poslovne knjige o ostvarenom prometu. "Ovakva neverovatna ideja nas nije iznenadila. Onemogućeni smo da kao obični ljudi potrošimo novac koji teškom mukom zarađujemo u vreme teške krize. Za sopstveni novac moramo da molimo u nelikvidnim bankama i gubimo sate u čekanju u redu, ionako čekajući za razne registracije i dozvole, bonove za benzin koji ne dobijamo. Uz razne račune mogli bismo da podignemo 500 dinara, što je nedovoljno za benzin, popravku kola i slično."
      
       Knjigovođa
       Taksisti nemaju knjigovođu ili računovođu koji bi obavljao te "poslove" za njih, a sada je potreban njihov angažman. Biće "posla" i za nekoliko hiljada finansijskih inspektora koji će juriti hiljade privatnika koji krše zakon. Armuš ne veruje da državi odgovara da većina njenih građana krši zakon.
       Dr Miodrag Barjaktarević, predsednik Komore privatnih stomatologa Srbije, podseća da posao ove godine zbog rata sa NATO nije išao lako. "Država treba da ima više strpljenja, da nas ne uguši. Niko ne beži od obaveza, ali to mora biti primereno situaciji u kojoj živimo i radimo."
       Podaci pokazuju da se broj prijavljenih stomatoloških ordinacija već smanjio za 400 u protekle dve godine, a ovaj propis može ljude naterati da u većem broju pređu da rade na "crno". Podatak ove komore je da na jednu prijavljenu ordinaciju ide deset neprijavljenih.
       Država zna i za podatak da se više od 60 odsto stomatoloških intervencija obavi u privatnoj praksi. Kako kaže dr Barjaktarević, Komora je poslala uputstvo kolegama kako da se ponašaju u novonastaloj situaciji jer se komplikuje radni dan. Dosadašnje mesečne poreske akontacije za stomatologe kretale su se u opsegu od tri i po do pet hiljada dinara.
      
       Protest
       I zubni tehničari, govori Snežana Nikolić, mogu krenuti putem stomatologa ukoliko ne dođe do izmene Zakona o porezu na dohodak građana. "Bojim se da će se broj od 250 registrovanih zubnotehničkih laboratorija smanjiti, da će sve veći broj kolega početi na crno da radi. Izlažemo se dodatnim troškovima, moramo da angažujemo kurire i knjigovođe da završavaju administrativne poslove. Sve je postalo nelogično." A kako ona kaže, planovi za sledeću godinu bili su da veći broj zubnih tehničara legalizuje svoj rad.
       Advokatska komora, Udruženje privatnih zubnih tehničara, samostalni privrednici i preduzetnici, Komora privatnih stomatologa i Udruženje samostalnih auto i taksi prevoznika, pokrenuli su inicijativu za izmenu ovog zakona. Čeka se odgovor.
      
       VLADIMIR MARTINOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu