NIN
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Makao

Posle Hongkonga i Makao se priključio matici Kini

      Biće to po principu: jedna država, dva sistema. Makao je bio jedan od poslednjih prekomorskih teritorija nekada kolonijalne sile Portugalije. Ta teritorija od nekih 16 kvadratnih kilometara, grad i dva ostrva (Taipe i Kiloane) priključili su se državi od 9,5 miliona kvadratnih kilometara, kojoj su i pripadali pre četiri veka. Da se čovek pita: šta im treba to malo zemljice? Ali u pitanju je princip. A Tajvan, bogami, ima preko 35 000 kvadratnih kilometara površine.
       Portugalski moreplovci prvi put su pristali u luci Makao godine 1513. A već 1557. godine su od Kine otkupili tu malu teritoriju. Stranci moreplovci su pogrešno čuli naziv luke koji je na južnokineskom glasio Ama-ngao, luka boginje Ame, zaštitnice mornara.
       Zvanični kineski naziv za Makao je Aomen - Kapija zaliva.
       Na teritoriji Makao, sa pola miliona žitelja, živi relativno mali broj Portugalaca, a 95 odsto su Kinezi, bilo lokalni ili oni koji su emigrirali u Makao tokom ovog veka, za vreme raznih kriza ili bežeći iz Kine za vreme kulturne revolucije. Zvanična religija je do juče bila katolička vera, a tri četvrtine stanovništva ispoveda taoizam i budizam.
       Makao je doskora živeo od turizma, vezanog najviše za kocku i opijum, ali i od soljene i presne ribe. Sem divljih mačaka Makao nema divljih životinja, jer celu kontinentalnu teritoriju pokriva grad.
       Makao je živeo najviše na račun Hongkonga, počev od aerodroma koji Makao nema, do izdavanja dnevnih listova na engleskom jeziku koji svakodnevno morskim putem dolaze iz Hongkonga (oko 75 km).
       Oni kojima Makao zvuči romantično, ne treba da žale što ne mogu da odu tamo. Klima je veoma neprijatna - tropska, znači vrela i vlažna. Onaj ko može, neka ide u novembru. Tada je vreme podnošljivo.
       Godine 1952. u SAD je snimljen gangsterski film pod nazivom "Makao" u režiji Džozefa fon Šernberga sa Robertom Mičamom i Džejn Rasel u glavnim ulogama.
       Napomenimo još i ovo: brazilski papagaj makao nema nikakve etimološke niti druge veze sa gradićem Makao.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu