NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Savezni špijun

Kako je pripadnik francuske obaveštajne službe Jugoslav Petrušić postao državni džoker

      Naše oružje su jasna vizija i razvojni projekti, sprovođenje reformi takođe, a ne kamioni s peskom. Kamioni s peskom i drugo hladno oružje pripadaju špijunima i opoziciji, što je, ako pratimo saveznog ministra Gorana Matića, manje-više isto. Vuk Drašković, uzmimo samo taj primer, toliko se zaglibio u izdaji da je hteo sam sebe da likvidira; u tom cilju povezao se s francuskom obaveštajnom službom.
       Špijuna je lako prepoznati: traži promenu vlasti i ne veruje Milutinu Mrkonjiću.
       (Digresija.
       Milutin Mrkonjić, nadzorni organ Srbije, kaže Mirku Marjanoviću, predsedniku Vlade Srbije, na mostu Smederevo - Kovin:
       - Miki, ovde ima deset hiljada ljudi, šta možemo kad si popularan, majku mu!
       List "Smederevska sedmica" ne izveštava kako je na to Miki reagovao; državnički bi bilo da probije kordon telohranitelja i rukuje se s masom. Ali Miki je naglašeno skroman; međutim, upadljiva skromnost je vid taštine. Često uhvatim sebe kako nameravam da budem skroman. Onda se istuširam).
       Ne znam zašto, kad god pomislim na Mrku, setim se kako je Ostap Bender govorio:
       - Ideje naše, benzin vaš!
       Duže vreme, dakle, držimo u klopci nacionalnog špijuna saveznog ranga Jugoslava Petrušića iz Medveđe, zvanog Dominik. Pretežno je špijunirao za Francuze, ali kao profesionalcu posao mu je bio iznad svega, nije odbijao nikoga. Uhvaćen je na razmeđi milenijuma. Čuva ga, možda i saslušava, ministar Matić koji nas ujedno i obaveštava šta je špijun rekao.
       Jugoslav Petrušić je špijun i patriota. Čim zatreba, propeva.
       Tu je pravna država, da odmah reaguje. Pravna država hapsi izdajnike; šta se čeka kad G. Matić zna koji su? S druge strane, pravna država ima i slabosti. U pravnoj državi ne zna se samo čiji je kamion s peskom. Nađe se dugme, a nekmoli vlasnik kamiona...
       E, tu je Petrušić da ga nađe. Petrušić je sada državni džoker. Mnogi problemi se preko njega razjašnjavaju, neki i rešavaju. Kad Petrušić propeva, svi su saradnici NATO pakta, Mila Đukanovića, "Pauka" i "Ose", osim SPS-a i JUL-a, plus radikali čije je domoljublje legendarno, plus patriotski savezi na čelu sa SUBNOR-om...
       Petrušićeva špijunska ćelija "Pauk", kao i sestrinska "Osa", imale su, kaže Petrušić, stručne likvidatore, specijaliste za kamione s peskom. Eto logičnog objašnjenja za ubistvo četvorice funkcionera SPO-a kod Lazarevca. Naknadno je Petrušić dodao, a Goran Matić preneo, da je Vuk Drašković bio na vezi s francuskim tajnim službama, kako bi sprečio reforme i razvojne programe u zemlji.
       I Milo Đukanović je na nekoj vezi, čim se tako ponaša. Neće da sluša, mafijaš! Pipci "Pauka", kaže Petrušić a prenosi Matić, dosezali i do njega, preko crnogorske vlade. Neki Petrušićevi učenici pobegli su u kamp crnogorske policije, i tamo - ide dalje Matić - treniraju za napad na život našeg predsednika Miloševića!?
       Petrušić je ugledan i školovan špijun, ozloglašen širom sveta. Radio je za francusku, ali i za jugoslovensku tajnu službu, dok su bile u dobrim odnosima. Međunarodnu reputaciju stekao je kao hladnokrvni ubica u Zairu 1977. godine. Tamo je uvežbavao elitne trupe doktora Mobutua Sese Sekoa, poznatog diktatora i francuskog saveznika. Mobutu je voleo Francusku kao što je ona volela njega!
       Pod vođstvom Jugoslava Petrušića, "Pauk" je delovao u Bosni (kriv je za ratne zločine kod Srebrenice - Matić), zatim na Kosovu (pokušali da likvidiraju albanskog gerilca Rustemija po nalogu Francuza, jer je bio "izvan kontrole", i taman kad je Petrušić uhapšen, Rustemi je likvidiran na ulici). Navodili su NATO bombardere, razrađivali zločine...
       Stiv Henke, univerzitetski profesor iz Baltimora, najbolji je dokaz Matićevih otkrića. Taj Henke je bio ekonomski savetnik Petrušićevog poslodavca doktora Mobutua, a sada, u vezi s Petrušićem, savetuje crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da izađe na slobodno tržište; eto kako je u Crnoj Gori nemačka marka postala paralelna valuta! Špijunska stvar!
       Naša država nije paranoidna, ima dokaze. Sastanak grupe opozicionih stranaka kod Vuka Draškovića "očigledno je održan pod dirigentskom palicom članica NATO-a, sa dnevnim redom pripremljenim na sastanku u Berlinu sa Madlen Olbrajt", otkriva Tanjug. Krah liderčića! - dodaje Tanjug.
       Ključnu stvar primetio je generalni direktor SJU "Borba" dr Živorad Đorđević u svom, po običaju nadahnutom komentaru: "Posle svega, preostaje pitanje gospodi NATO-obveznika: sa čime ćete, gospodo na noge gazda Gelbardu za koji dan u Budvi? Čak je i Gelbardova inteligencija dovoljna da shvati da opet idete praznih šaka."
       Ukratko, sve ide kao po loju, samo nas "Pauk" i "Osa" koče, a opozicija naročito. Iz ruševina niču novi objekti, stvaraju se perspektive za normalan i human život svih ljudi - ističe pomenuti Mrkonjić u pretkongresnoj aktivnosti SPS-a. Nadovezuje se kolega Tomić iz "Simpa": u narednih pet godina razvoj malih i srednjih preduzeća omogućiće zapošljavanje pola miliona ljudi!
       Pred takvim poletom špijuni su nemoćni...
       Zato sredstvima javnog informisanja i dalje kruži Matićev i Dačićev aforizam: opozicija je NATOS! Aforizam je odapet, putuje ka cilju. To razumem. Aforističari su najsujetniji stvaraoci; ubili bi, tako da kažem, za svaku rečenicu, ništa ne bacaju. Tvrde da je aforizam najsloženija književna tvorevina, nude dokaze...
       Zaista, sve je na ovom svetu dosetka.
       I Petrušić?
       Da nije Petrušića, trebalo bi ga izmisliti.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu