NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ne ponovilo se

Deset najboljih - likovna umetnost

      U neveselom sećanju na proteklu, ratnu godinu, lepi umetnički događaji dobijaju paradoksalan smisao: oni povećavaju gorčinu tog sećanja. Umesto spiska realizovanih umetničkih manifestacija u nemiloj 1999. godini, mogla bi se načiniti duža lista onih kulturnih događaja koji, iz nama znanih razloga, nisu realizovani. Treba znati sa koliko muke su ostvareni oni umetnički programi kojih se danas sećamo. Ta muka je ono što se pamti i što će se, izvesno, pamtiti, duže od samih tih programa.
       A počelo je tako lepo, retrospektivnom izložbom Nadežde Petrović u Narodnom muzeju koja je - to vidimo tek sad - skrivala u sebi neslućenu anticipaciju: sećanje na veliku umetnicu koja je izgubila život u ratu kojim je počeo 20. vek, podudarnom sa ratom kojim će se vek i završiti. U danima kad je već počeo taj neslavni spektakl kraja veka desila se velika kolektivna antiratna demonstracija naših likovnih umetnika, dostojna pamćenja. Bio je to "Otvoreni ULUS-ov ratni atelje", prezentiran, bukvalno pod bombama, u "Cvijeti Zuzorić" na Kalemegdanu. Sledi prva izložba na aktuelnu temu bombardovanja Beograda, "Zbogom pameti" Biljane Vilimon u Galeriji Kulturnog centra.
       Izvan sećanja na 1999. u kojoj su događaji prevazilazili i najluđu maštu umetnika, ostaće zapamćena izložba Dobrovićevih portreta, realizovana u galeriji koja nosi umetnikovo ime, kao simbol istine da "nakon svega" u istoriji ostaje trajno samo - umetnost. Isto značenje imala je i retrospektiva nekrunisane kraljice snova u našem slikarstvu Milene Pavlović Barili u Galeriji "Progres". Uvek aktuelni odnos klasičnih i "novih" medija osvetlila je izložba "Grafika i multimediji" u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Starija, ali i dublja tajna umetnosti dodirnuta je na izložbi u valjevskoj Modernoj galeriji, sa nazivom "Metafizički crtež". Metafizički karakter imala je i izložba mladog crnogorskog slikara Momčila Macanovića u Galeriji "Pizana" u Podgorici. Sam kraj nesrećne 1999. godine ukrašen je jednim srećnim događajem - spektakularnom prezentacijom reprodukovanog zapadnog friza Fidijinih reljefa sa atinskog Partenona u Atrijumu Narodnog muzeja. I tu se, da li slučajno, desila simbolika: Fidijini reljefi evociraju sećanje na grčko-persijske ratove, vođene pre dva i po milenijuma. Ta memorija daje pečat kraju ratne 1999. godine za koju važi ista poruka: ne ponovilo se!
      
       ĐORĐE KADIJEVIĆ
      

       Rang-lista NIN-a: deset najznačajnijih događaja u oblasti likovnih umetnosti u 1999. godini
       1. Nadežda Petrović, retrospektivna izložba, Narodni muzej, Beograd
       2. Milena Pavlović Barili, retrospektivna izložba, Galerija "Progres", Beograd
       3. Petar Dobrović, portreti, Galerija Petra Dobrovića, Beograd
       4. Četrdeseti Oktobarski salon, Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić", Beograd
       5. Metafizički crtež, Moderna galerija, Valjevo
       6. Grafika i multimediji, Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd
       7. Zapadni friz Partenona, Atrijum Narodnog muzeja, Beograd
       8. Otvoreni ULUS-ov ratni atelje, Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić", Beograd
       9. Momčilo Macanović, slike, Galerija "Pizana", Podgorica
       10. "Zbogom pameti", Biljana Vilimon, Galerija Beogradskog kulturnog centra


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu