NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Uterivanje mira

Božićni ručak sa Kušnerom

      Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za Kosovo i Metohiju gospodin Kušner kasnio je na božićni ručak kod vladike raško-prizrenskog Artemija, kome se čak nije ni izvinio. Tom ručku nije prisustvovao ni jedan od pedesetak novinara koji su autobusom zajedno sa Bernarom Kušnerom došli iz Prištine.
      
       Da li je vaš dolazak u Gračanicu na božićni ručak kod vladike Artemija pokušaj da privolite Srbe da se vrate u Prelazno veće Kosova?
       - Vladika nam često govori da Srbi nisu bezbedni na Kosovu i da je to jedan, ako ne i najznačajniji razlog što su Srbi napustili Prelazno veće Kosova. Međutim, pitanje je da li je to sada najvažnije pitanje na Kosovu. Treba razumeti da je teško obezbediti svakog pojedinca i da na Kosovu ne žive samo Srbi. Mi ćemo se i dalje truditi da što više učinimo, ali moram reći da je bezbednosna situacija na Kosovu sada mnogo bolja ako se uzmu u obzir činjenice i statistike. Znam da cifre ništa ne znače, da su to sve ljudi, ali dobro je što situacija na Kosovu postepeno postaje bolja i što su sve zajednice koje ovde žive svakim danom sve bezbednije, čak i one koje su ugrožene.
      
       Hoćete li Srbima koji se osećaju nezaštićenima dozvoliti da osnuju srpski zaštitni korpus koji bi bio pandan Kosovskom zaštitnom korpusu koji ste vi osnovali, bez konsultacija sa Srbima, da biste tzv. OVK bar donekle legalizovali?
       - Ne. To je apsolutno nedopustivo. Razumem da Srbi moraju biti zaštićeni, ali isto tako i Srbi moraju shvatiti da je bolje imati civilnu odbrambenu organizaciju kao što je Kosovski zaštitni korpus nego vojsku. Ne možemo dozvoliti nikakvo dupliranje institucija. Znam da je Srbima teško da prihvate i da se pridruže Kosovskom zaštitnom korpusu ili Policijskoj akademiji u kojoj je nedavno diplomiralo svega sedam Srba. Naravno, taj broj je smešan ali već ova druga generacija ima trideset upisnika koji su Srbi. Znači, ipak napredujemo korak po korak i zaista volim što sam ovde u Gračanici kod vladike Artemija jer jedino zajedno možemo ići u budućnost i tražiti pomirenje i demokratiju za sve građane Kosova. Njegova svetost vladika Artemije već je dao odgovor na vaše pitanje, a on glasi: Demokratija, demokratija, demokratija!
      
       Ako je demokratija zaista vaše opredeljenje, zašto ste izabrali Agima Čekua za komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa kad vam je poznato da su Srbi veoma uznemireni već samom činjenicom da je to samo transformisana tzv. OVK. Zar nije bilo mudrije da za komandanta KZK izaberete nekog nekompromitovanog?
       - Ovo nije politička konferencija za novinare i nemam nameru da odgovorim na to pitanje. Zna se, u svim zemljama gde su UN do sada delovale, nastoji se da se vojske transformišu u civilne odbrambene organizacije i da Kosovo nije nikakav izuzetak. Mi smo postigli napredak jer ljudi koji su se doskora ubijali sada žive relativno mirno jedni pored drugih. Ovde su se godinama vodile borbe, svuda oko nas su masovne grobnice, ubice... Ali, mora se živeti dalje i u miru i isto tako ne sme se zaboraviti šta se ovde događalo. Moj zadatak je da izmenim duh onih koji ovde žive i u tom poslu treba da učestvujemo svi, čak i gospodin Čeku zato što je on zaista bio uključen u događaje koji su se nedavno okončali. On jednostavno mora biti uključen, i sada i u budućnosti. Gledajući budućnost svih zajednica na Kosovu i Metohiji, mora se primenjivati ista strategija koju su UN koristile u Libanu, Nikaragvi, koju sam ja lično sproveo u San Salvadoru. Jednostavno, Srbi moraju da shvate da nisu nikakav izuzetak i da moraju da žive u miru zajedno s Albancima i svim ostalim narodima. Ako bude potrebno, mi ćemo ih na to naterati.
      
       L. K.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu