NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vukova mreža

Osetivši da je prešao crvenu liniju u institucionalnim nadigravanjima sa "crveno-crnom" koalicijom, lider SPO-a je odlučio da sve karte baci na "okupljanje za opoziciju", uz jačanje odnosa sa Crnom Gorom i Republikom Srpskom. Zato su se i režimski stratezi vratili u prošlost, kad su Vuka naizmenično smeštali u vile na Ženevskom jezeru i zatvore u Bačvanskoj ulici. Problem režimskih propagandista nalazi se, međutim, u opipljivom političkom sazrevanju protivnika koji više nije najpogodnija građa za satanizaciju

      Šefovi opozicionih stranaka su u ponedeljak, ipak, potpisali dva dokumenta koji bi mogli da posluže kao platforma demokratskih snaga na putu do osvajanja vlasti. Liku i delu lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića državna televizija posvetila je u nedelju, na dan Stevana Velikomučenika, više pažnje nego svim akcijama na obnovi i odbrani zemlje, saopštenjima patriotske koalicije i novim otkrićima slobodarskih medija Zambije, Kube i Koreje. Sekretar Jugoslovenske levice Ivan Marković prvo je sočinio basnu o "tunjavom Vuku i zlom Prasetu" u kojoj je, pored spektakularnog naučnog otkrića da apostrofirano prase ima krvave šape, izdvojena ocena o "najvećem plaćenom izdajniku u Srbiji od kraja Drugog svetskog rata". Na tragu otkrovenja saveznog ministra Gorana Matića da je lider najveće opozicione stranke zapravo saradnik francuske obaveštajne službe i dopisni član grupe "Pauk", na državnoj televiziji izdeklamovan je komentar reka "najčitanijeg lista" u Srbiji, čiji glavni urednik poentira da je Draškovića odabrao NATO za upravnika Srbije. Lider Srpskog pokreta obnove je veoma ubedljivo odgovorio dan kasnije.
      
       Novi početak
       Šefovi opozicionih stranaka su u ponedeljak, ipak, potpisali dva dokumenta koji bi mogli da posluže kao platforma demokratskih snaga na putu do osvajanja vlasti. Šestočasovni razgovor u sedištu SPO-a gotovo jednoglasno dobio je epitet konstruktivnost, a lideri su novinarima, posmatračima višegodišnjeg mrcvarenja "najgore vlasti i najgore opozicije u Evropi", govorili da se razgovori vode kao na evropskim dvorovima, uz obavezno persiranje i beskrajno uvažavanje. Komedijant slučaj je naterao učesnike da, u žaru diskusije i u skladu sa boemskim shvatanjem politike, povremeno upotrebe teške reči (između Nenada Čanka i Dragana Veselinova pale su izvesne teške reči, a zbog upotrebe prilično popularne srpske psovke vladika Artemije je slušao izvinjenje), ali su svi učesnici pokazali istinsku spremnost za kompromis. To je bilo sasvim dovoljno da opozicioni entuzijasti, koji su se poslednjih nedelja i meseci odlučili na samoizolaciju, ponovo počnu da ubeđuju prijatelje, komšije i ostale neistomišljenike kako su promene neminovne.
       Predsednik Socijaldemokratije Vuk Obradović, koji je prvi zatražio od Draškovića da pozove sve relevantne opozicione stranke, ocenjuje da se 10.januar može označiti kao novi početak srpske opozicije. "Realno je očekivati da će vlast krenuti u užasnu propagandu, ali mislim da tome ne treba posvećivati veliku pažnju. Neka oni rade svoj posao, a opozicija treba da se bavi jačanjem sopstvenih redova, konkretizacijom postignutih dogovora i pripremom za izbore. Moramo da uđemo u svaku kuću, pojavimo se na svakoj pijaci, govorimo pred 10 i pred 10 000 ljudi, da sa borimo za svakog čoveka. Mislim da je jedna od velikih grešaka opozicije što se sve vreme bavila Slobodanom Miloševićem i time na neki način pothranjivala mit o njegovoj moći. Sada je potrebno okrenuti stvari - neka se on bavi nama, a ne mi njim. Ovim sporazumom je upravo to i postignuto", kaže Obradović.
      
       Ples sa Vukom
       Iako mu nije bilo pravo što je predlog sporazuma obnarodovan pre sastanka, organizator sastanka s istorijskim pretenzijama i glavna meta režimskih propagandista, Vuk Drašković je pokazao zavidnu toleranciju - samoinicijativno je ponudio svim učesnicima razgovora da po abecednom redu dobiju gostovanje na Studiju B, kao i otvaranje te nezavisne televizije za sve aktivnosti usmerene ka vanrednim, demokratskim izborima. On je odustao i od ideje da velika narodna događanja fiksira za 9.mart, velikodušno prihvatajući zamerke da najznačajniji datum u istoriji njegove stranke nije podjednako atraktivan za neke sagovornike. Predloženo je, zatim, da se veliki skup održi u subotu 11.marta, ali je lider kosovskih Srba Momčilo Trajković ocenio da se taj datum poklapa sa pobunom albanskih separatista. Na kraju priče je zaključeno da se opozicija ne bavi simbolikom, metaforama ili poetskim iskazima. Okupiće se u martu, kada procene da je vreme za okupljanje.
       Ako je tačno da svaka politička rasprava u zemlji Srbiji može da posluži kao građa za neku istorijsku epopeju, onda se svakako može razumeti zašto je razgovor 16 opozicionih lidera shvaćen kao istorijski događaj u nagoveštaju.
      
       Potpisi
       Dokumente nije potpisao predsednik Pokreta za demokratsku Srbiju general Momčilo Perišić jer opozicija nije isprobala sve čari institucionalne borbe, od kojih bi najprivlačnija bilo smenjivanje Miloševića u jugoslovenskom parlamentu. Najviše dopuna na predlog zajedničke strategije, koji je na Božić dostavljen liderima opozicionih stranaka, izneo je predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, ali je na kraju potpisao dokumente uz napomenu da potpis treba da overi Glavni odbor stranke. Lider Demokratske alternative Nebojša Čović smatrao je da se u delu koji se odnosi na državni terorizam i nerazjašnjena ubistva četvorice funkcinera SPO-a i Slavka Ćuruvije, treba pozabaviti i ubistvima ljudi iz samog vrha tadašnjeg režima, kao što su Radovan Stojičić i Zoran Todorović. Svi su na kraju potpisali tekst, koji bi zaista mogao da posluži kao solidna osnova za uspostavljanje neke nove Srbije. Kada su u ponedeljak uveče, posle tročasovnog odlaganja konferencije za novinare, u svečanoj sali Gradske skupštine čuli pročitani usvojeni dokumenti, većina prisutnih osećali su da se opozicija vratila kući. Svi povratnici su ponavljali gotovo identičnu rečenicu - niko se neće usuditi da proigra potpisane dokumente. "Za 28 godina bavljenja politikom, nikada jedan sastanak nije bio tako iscrpljujući, ali smo svi bili svesni da razgovor jednostavno ne možemo da okončamo bez usvajanja jedinstvene strategije", objašnjava lider Socijaldemokratije Vuk Obradović.
       Koordinator Saveza za promene Vladan Batić ocenjuje da dogovor opozicije predstavlja najveći pomak na opozicionoj sceni u novije vreme jer se u Srbiji konačno dogodila suštinska diferencijacija između vladajuće koalicije i opozicije. "Režim je u patološkom strahu od promena i od ujedinjene ili, bolje reći, nerazjedinjene opozicije, zbog čega je i odlučio da krene u kampanju kakva do sada nije viđena. Oni su i do sada gubili izbore, ali su produžavali vladavinu jer su neki opozicionari pretrčavali na njihovu stranu. Sada u Srbiji postoje samo dve vojske i politička scena je postala kristalo jasna, zbog čega se niko neće usuditi da flertuje sa Miloševićem", kaže koordinator SZP-a, koji, poput većine opozicionara, misli da će državna propaganda o nepatriotskom ponašanju opozicije izazvati samo kontraefekte. Državna televizija je te večeri uspela da snimi sesiju Građanskog parlamenta na Vračaru i sastavi komentar o večitom nejedinstvu opozicije, koji očito nije pisao autor iz njenog prvog tima.
      
       Rezultat
       Savetnik lidera SPO-a Ognjen Pribićević smatra da napadi na opoziciju pokazuju da se "vlast ničega ne boji tako kao opozicije sa jedinstvenom strategijom. Da bi postigla što bolji rezultat, opozicija na izbore treba da izađe sa tri ili četiri liste, ali je odluka lidera da podrže jedinstvenu strategiju za demokratske izbore svakako ono što izaziva paniku u redovima vlasti. Na drugoj strani, za pristalice opozicije je sigurno najvažnije saznanje da se niko od potpisnika neće usuditi da prekrši sporazum". Prema njegovim rečima, u narednom periodu stranke demokratske opozicije ponašaće se vrlo staloženo i sigurno neće dopustiti da ih režimska propaganda izazove i natera na neki nepromišljen potez.
       Verzije predloženog i usvojenog teksta pokazuju bitne, kvalitativne razlike, što upućuje da je razgovor, posle dugog perioda sitnosopstveničke borbe za demokratiju, poslovni prostor i nešto novca zaista bio posvećen pitanju svih pitanja - kako stvoriti verodostojnu alternativu režimu koji je tako nešto upoznao samo kroz filmove i knjige.
      
       Veliki iskorak
       Ozbiljne izmene unete su u spoljnopolitički dokument koji se, pored EU i SAD, obraća i Rusiji i Kini, jer bi bilo prilično neozbiljno tražiti od Portugalije ili Finske da se založe za sprovođenje Rezolucije 1244, a zaboraviti Rusiju, u kojoj su demokratske snage nedavno preuzele i zakonodavnu vlast, i Kinu, koja se kao najmnogoljudnija zemlja i član Saveta bezbednosti ne može ignorisati. Zahtevajući ukidanje sankcija i zaštitu kosovskih Srba, opozicija je od zapadnog sveta zatražila da građanima ove zemlje konačno pokaže da zaista pravi razliku između režima i naroda ili bar objasni kako namerava da se bori protiv Miloševića i istovremeno pomogne njegovim podanicima. Nekim drugim odredbama, opozicija je pokazala spremnost da zastupa interese kosovskih Srba i sačuva zajedničku državu sa Crnom Gorom, čime je, pored ritualnog zaklinjanja na borbu protiv Miloševića, opozicija napravila veliki iskorak ka nacionalno-demokratskoj poziciji. "Svi su shvatili da od pobede na izborima nema ništa ukoliko opozicija bude pravila izbornu kampanju po zapadnim prestonicima, gde bi obećavala izručenje srpskih zločinaca Haškom tribunalu", ocenjuje jedan od skeptičnih opozicionara.
       Osetivši da je prešao crvenu liniju u institucionalnim nadigravanjima sa "crveno-crnom" koalicijom, lider SPO-a je odlučio da sve karte baci na okupljanje "za opoziciju", uz jačanje odnosa sa Crnom Gorom i Republikom Srpskom. Zato su se i režimski stratezi vratili u prošlost, kad su Vuka naizmenično smeštali u vile na Ženevskom jezeru i zatvore u Bačvanskoj ulici. Problem režimskih propagandista nalazi se, međutim, u opipljivom političkom sazrevanju protivnika koji više nije najpogodnija građa za satanizaciju. Jedan od Vukovih saradnika ocenio je da je vlast suviše dugo tretirala opoziciju kao što su mrski američki kolonizatori tretirali Indijance, ili se trudila da je iskoreni ili je terala u rezervate. Sada su zaigrali ples sa Vukovima i nikada od lidera jedne opozicione stranke nije zavisilo toliko stvari u Srbiji kao u januru ove godine.
      
       BATIĆ BAČEVIĆ
      

       Preobraženje opozicije

Za šest meseci postkumanovske političke borbe u Srbiji, demokratska opozicija je u tri navrata uspela da probudi nade rezigniranih simpatizera u promene, ali su prve dve akcije donele problematične rezultate. Posle letošnjih akcija opozicije, koje su krunisane čuvenim mitingom na Preobraženje, vlast je počela da se konsoliduje. Na oktobarskom "okruglom stolu" opozicija je posle dužeg vremena postigla saglasnost da promenu vlasti valja obaviti putem glasačkih listića. Ishod trećeg sastanka videće se na proleće.
       9.avgust - Patrijarh srpski Pavle razgovarao je sa predstavnicima opozicije i Pakta za stabilnost Srbije o mogućnostima za formiranje prelazne ekspertske vlade. Savez za promene ocenio je da to nije moguće pre odlaska Miloševića, dok je SPO smatrao da vladu treba formirati u dogovoru vlasti i opozicije.
       19.avgust - Veliki opozicioni miting u organizaciji Pakta za stabilnost, na kojem je pred oko 150 000 ljudi demonstrirana već pomenuta razlika između SPO-a i SZP-a, a vlast prilično vešto iskoristila zvižduke Đinđićevih pristalica Draškoviću za zaokruženje slike o nedorasloj, nesposobnoj opoziciji.
       21.septembar - Počeli svakodnevni mitinzi SZP-a u više gradova Srbije koji će trajati sve dok Milošević, savezna i republička vlada ne podnesu ostavke. Njih, odnosno ostavki, nije bilo.
       14.oktobar - Na "okruglom stolu" opozicije, koji je organizovao Demokratski centar Dragoljuba Mićunovića, predstavnici opozicije potpisali su sporazum kojim se traži raspisivanje izbora na svim nivoima u najkraćem roku. Predložen proporcionalni izborni sistem, cenzus od četiri odsto, do osam izbornih jedinica...
       28.oktobar - Lideri 15 stranaka potpisali deklaraciju o saradnji pre i posle izbora. Predstavnici SPO-a nisu prisustvovali sastanku, ocenivši da su razgovori opozicije završeni usvajanjem zaključaka o izbornim uslovima. Do kraja godine, održano je još nekoliko skupova bez prisustva SPO-a (18.11, 2.12, 23.12).
       1. decembar - SPO uputio Skupštini Srbije predlog zakona neophodnih za vanredne, demokratske izbore i zatražio da predstavnici vlasti i opozicije u roku od sedam dana razmotre te zakonske predloge. Vlast nije pokazala spremnost.
       27. decembar - SPO pozvao sve relevantne opozicione stranke da se 10.januara dogovore o strategiji opozicije za raspisivanje prevremenih izbora na svim nivoima.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu