NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Naknadna čestitka ministru kulture

("Kruševljani najbolji", NIN br. 2558)

      Vaša vest u pomenutom napisu, u rubrici Ljudi, da je "u anketi banjalučkog "Reportera", u kojoj su učestvovali svi eminentni pozorišni kritičari iz cele zemlje, za pozorište 1999. godine proglašeno Kruševačko narodno pozorište sigurno je obradovala sve istinske poštovaoce pozorišne umetnosti, posebno Kruševljane. I zaslužili su. Granice između metropolisa i provincije polako nestaju. To raduje sve poslenike kulture, bez obzira na njihovu geografsku, društvenu i funkcionalnu poziciju.
       Objašnjavajući ovaj uspeh, direktorka šampionskog pozorišta Jelena Ivanović rekla je da "aktuelni uspeh Kruševačkog pozorišta dolazi kao potvrda uloženog napora da se opravda poverenje velikog broja pozorišnih umetnika u zemlji", a propustila je da istakne i posebno naglasi da je za dotični uspeh Talijine kuće u Kruševcu vrlo zaslužan, možda i presudno, ministar kulture Republike Srbije Željko Simić. Jer, da g. Simić nije snagom ministarskog autoriteta svojom jednoglasnom odlukom sebe postavio i na radno mesto upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, a sa istog radnog mesta snagom ministarskog tajfuna sklonio Nebojšu Bradića, ne bi ovaj pozorišni pregalac imao vremena da se bavi pozorišnom režijom, a to znači da u Kruševcu ne bi bilo maestralne pozorišne predstave Andrićeve "Proklete avlije", koja je bila značajan dodatni teg pri vaganju rezultata i ukupnih uspeha jugopozorišta u 1999. godini.
       Iako nije učestvovao ni u pripremi, ni u realizaciji prošlogodišnjeg repertoara, za visoki domet i prvo mesto, u prestižnoj anketi, Kruševačkog narodnog pozorišta, velike, velike čestitke ministru kulture Željku Simiću. Uostalom, poodavno je poznato da su ministri naročito uspešni u nekom poslu ako ne učestvuju u njemu.
       Svetislav S. Vulin


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu