NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Arkan

      Dok su svetske televizijske i radio-stanice prekidale program da bi objavile vest o ubistvu Željka Ražnatovića Arkana, naša zvanična televizija je objavljivala udarnu vest, čini mi se iz 1945. godine, da kod nas traje obnova i izgradnja.
       Prvi komentari opozicionih lidera govorili su o još jednom ubistvu čiji se počinioci neće otkriti. Ministar inostranih poslova Velike Britanije Robin Kuk je počeo kao da izjavljuje saučešće: "Žao mi je zbog ubistva...", da bi zatim napravio cinični šoovski zaokret "... jer optuženom neće biti suđeno za ratne zločine na Haškom sudu." Strane agencije sada izveštavaju o tajnim kontaktima sa Haškim sudom i pokušaju amnestije za dragocene podatke. Naravno, da uz to odmah sleduje demanti.
       Tek nasilnom smrću zaokružen je jedan od najuzbudljivijih života na Balkanu, pravog antiheroja iz avanturističkog filma sa političkim primesama. Zbir činjenica je neverovatan.
       Tvorac Srpske dobrovoljačke garde, narodni poslanik, branilac srpstva i njegov samozvani osvetnik rođen je u Sloveniji, sin jugoslovenskog oficira crnogorskog porekla. Bio je sigurno najbogatiji poslastičar na svetu, sa najviše uspelih bekstava iz zatvora Belgije, Holandije, Švedske i Nemačke. A zatvora je dopao zbog "grehova mladosti", kako je to sam formulisao. Čak je uspeo da izađe i iz hrvatskog zatvora, navodno u sporazumu najviših čelnika Srbije i Hrvatske. Kažu da je za Dolančeve vlasti bio njegov miljenik, a od 1997. godine nalazi se na listi Haškog suda optužen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, kao organizator paravojnih "tigrova" i sam učesnik u opasnim ratnim akcijama. Osnivač je uspelog fudbalskog kluba "Obilić", koji pod njegovim rukovodstvom postaje višestruki prvak države, i neuspele stranke koja je nestala sa političkog vidika. Bio je velemajstor sive ekonomije, sa velikim poslovima oko nafte i mnogo čega drugog. Suprug je jedne od najpopularnijih estradnih pevačica i otac devetoro dece iz nekoliko brakova. Na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu diplomirao je sa desetkom, a u "Ko je ko u Srbiji" sam daje podatak da govori francuski, engleski i italijanski, a služi se nemačkim i holandskim(!). Upoznao sam se sa njim na jednom prijemu, ali nisam stigao da mu proverim znanje jezika.
       Nadimak Arkan sam je sebi nadenuo u ranoj mladosti, oduševljen nekim čarobnjakom iz stripa. To ime je vezano sa latinskim pridevom arcanus tajanstven, koje u francuskom daje imenicu arcane misterija, posvećena tajna. Očigledno je i znao i imao previše, ali sve što je značajno znao, ostaće tajna, čak i ako se otkriju počinioci ubistva.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu