NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Čačak kao Vitebsk

KARIKATURA

NAZIV KNjIGE: "Dragan Ćirković - karikature"
AUTOR: Slobodan Novaković
IZDAVAČI: "ČaČanski glas" i "Kiprios", 1999.

      Milorad H. Jevtić
      
       Kod nas se povremeno pojave knjige koje sadrže radove pojedinih karikaturista, ali eseji i istoriografske studije o karikaturi i njenim staraocima zaista su prava retkost. Jedan od izuzetaka je knjiga "Smeha crtači" Slobodana Novakovića, objavljena pre deset godina, u kojoj, posle opšteg uvoda, autor daje esejističke portrete četrdeset naših karikaturista, od Bete Vukanović do Jugoslava Vlahovića. Sada se Slobodan Novaković ponovo oglasio jednom sličnom knjigom, s tim što je ona posvećena životu i stvaralaštvu jednog umetnika - Dragana Ćirkovića, rođenog 1909. u Čačku i preminulog 1976. godine u istom gradu.
       Slikar i karikaturista Ćirković je najveći deo života proveo u rodnom gradu. Dosad skoro nepoznato našoj široj javnosti, Ćirkovićevo delo kao karikaturiste našlo je u Novakoviću pažljivog biografa, studioznog analitičara i brižljivog selektora prikazanih radova.
       Uobičajeno je da se naši karikaturisti koji rade za listove u unutrašnjosti paralelno pojavljuju u beogradskim listovima i časopisima, te na konkursima i izložbama izvan svojih mesta - Ćirković je u ovom smislu bio izuzetak, jer je svoju umetničku aktivnost ograničio isključivo na svoju životnu sredinu, gde je, u "Čačanskom glasu", duhovitim crtačkim komentarima pratio zanimljive pojave i ličnosti. Služeći se spontanim likovnim rukopisom, Ćirković je svakako bio uspešniji kao portretist i ostavio je vredne vedre zapise o mnogim ličnostima čačanskog, posebno umetničkog i sportskog života, od početka pedesetih do sredine sedamdesetih godina.
       U završnim redovima svog teksta, analizirajući verovatno najznačajniju Ćirkovićevu sliku "Nostalgija", Novaković njenog tvorca vidi kao slikara i kao karikaturistu..."kao nadahnutog pesnika i kao dugogodišnjeg hroničara Čačka - što je sve, uistinu, i bio - pretvarajući svoju malu varoš u šagalovski Vitebsk prožet i fantastikom i realnošću".
       Lepo i toplo napisana, znalački ilustrovana reprodukcijama i fotografijama, uzorno grafički obrađena, knjiga o neobičnom stvaraocu Draganu Ćirkoviću prijatno je osveženje u našoj umetničkoj bibliografiji.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu