NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kost u grlu

Za krađu opreme sa repetitora na Kosmaju Studio B optužuje državu. Iz Ministarstva prete javnim tužiocem. Zajednička im je međusobna optužba za izazivanje građanskog rata

      Ometanje rada beogradske Televizije Studio B, koje traje od letos, prošlog vikenda ušlo je u završnicu. Krađom opreme sa repetitora na Kosmaju, ukinuta su dva kanala i praktično prekinuta veza sa svim većim gradovima u Srbiji.
       Krađa opreme izvršena je usred bela dana, oko dva sata po podne, kada je, sasavim normalno, iz dvoja kola izašlo šestoro ljudi i uputilo se ka repetitoru. Katanac je prerezan profesionalno, bez mnogo tragova, razvaljene su tri brave i odneta je oprema u vrednosti od oko 100 000 nemačkih maraka. Odneto je, kako kažu u redakciji, "sve što je trebalo da bude odneto", dakle isključivo oprema za prenos programa, nije ukraden TV, niti video, što bi trebalo da ukazuje na to da nije reč o klasičnim lopovima. Jer, činjenica je da se ukradena prenosna tehnika ne može tako lako prodati ni kod nas ni u susednim zemljama.
       Rezultat je da je Studio B ostao bez 40. i 59. kanala. Kosmaj je, inače, bio jedini izlaz ove stanice u Srbiju. Do sada su mogli da ga prate gledaoci u Kragujevcu, Valjevu, Šapcu, Ljigu, Mladenovcu, Topoli, Lazarevcu, Požarevcu, Velikom Gradištu, Petrovcu na Mlavi. Ukupan auditorijum činilo je oko dva miliona gledalaca, a uz lokalne stanice koje su reemitovale program (uglavnom vesti i okrugle stolove) bilo je još oko milion gledalaca. Trenutno se može videti samo u Beogradu. Od dva programa ostao je samo jedan jer je drugi isključen i stavljen u funkciju prvog.
       Eventualna nadoknada opreme, nemoguća i zbog nedostatka novca, bila bi lako sprečena i da novca ima. Legitimni uvoz za ovu stanicu nikada nije prošao lako, obično bi oprema bila zaustavljena na carini, posle čega bi se ispostavilo da je onesposobljenja, s obrazloženjem da se verovatno "nafta prolila u avionu".
       "Ometanje našeg programa traje već šest meseci i mi smo normalno, ne shvatajući da imamo posla sa nenormalnim ljudima, postavili novu opremu računajući da ćemo tako rešiti problem. Uspeli smo da neutrališemo 70 odsto ometanja, ali sada, posle krađe, više ništa ne možemo da uradimo. Ironija je što smo slučaj prijavili policiji, a znamo da rezultata neće biti", kaže Dragan Kojadinović, direktor i glavni i odgovorni urednik Studija B.
      
       Prsten
       Ometanje programa počelo je 30. avgusta, u toku intervjua sa Vukom Draškovićem. Otkako je počeo dogovor opozicije, neprestano je ometan ceo program, čak i u vreme crtanih filmova i muzičkih emisija.
       Studio B obratio se, još u septembru, Saveznom ministarstvu za telekomunikacije i ono im je posle deset dana odgovorilo da je reč o ometanju stranog porekla, iz susednih država i iz vazduha, a sve u sklopu tada aktuelne priče o čuvenom "prstenu oko Srbije". Kako je celokupna javnost redovno obaveštavana, strane sile pojačavale su svoje repetitore u okolnim državama i udarale na srpske medije stvarajući tako prostor za svoj propagandni program. Napomenuto je da se na udaru našla i državna televizija i da je, dakle, Ministarstvo nemoćno da pomogne Studiju B.
       Redakcija je, ipak, i pored tako razložnog objašnjenja, posumnjala u umešanost stranih sila i sama počela istragu. Aparati su pokazali da se program Studija B ometa iz komšiluka, a kada se, istina mimo propisa, jedan radnik popeo na zgradu na kojoj se nalazila antena druge televizije, ustanovljeno je da smetnje prestaju a policija, zbog isključenja tuđe antene, veoma brzo stiže.
       Nezvanično se saznalo i da podaci Kontrolnog mernog centra u Dobanovcima, gde se registruju sve legalne i ilegalne stanice, pokazuju da se lokacije predajnika RTS-a poklapaju sa ometanjima Studija B u svakom mestu.
       Istina, zgrada Beograđanke, u kojoj se nalazi Studio, praktično je okružena antenama, takoreći u prstenu je, pa bi sumnja mogla da padne na bilo koga, a akcija ne zahteva previše truda. Tehnički, dovoljno je da se priključi predajnik, usmeri na željenu frekvenciju i, čak i ako se ne pusti nikakav program, dolazi do efekta "riblja kost" ili "rešetka".
      
       Rešetka
       Dok redakcija, zajedno sa SPO-om, naziva celu akciju "specijalnim ratom države" i "neposrednim izazivanjem građanskog rata", dotle ih Ministarstvo optužuje da žele da izazovu destabilizaciju zemlje neprimerenim vređanjem državnih organa.
       Savezni ministar telekomunikacija Ivan Marković napomenuo je da klevete i uvrede koje stižu od Studija B moraju biti predmet pažnje javnog tužioca, da su građani iritirani napadima uperenim protiv narodnog jedinstva. Marković je primetio i da je reč o "ostvarivanju politike SPO-a koja je iskreirana u Vašingtonu", a zatim pobrojao zasluge Ministarstva u pomoći medijima zbog ometanja iz inostranstva, pa nagrade onima koji su izveštavali u interesu zemlje u vidu neplaćanja naknada za korišćenje frekvencija i, najzad, da do sada nije primenjena nijedna represivna mera prema radio i TV stanicama.
       Nezavisne radio i TV stanice u Srbiji nekim čudom su ipak masakrirane, a na rešenjima za zatvaranje i oduzimanje opreme stajao je uvek pečat Ministarstva.
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu