NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Svet o Arkanu

Za razliku od domaćih medija koji su se prethodnih dana više bavili verzijama atentata, nagađanja stranaca išla su u pravcu: ko bi sve mogao biti naručilac Arkanove likvidacije?

      Konstatuje se da je osumnjičenih više nego u romanima Agate Kristi. Najčešće pominjana pretpostavka, zastupaju je britanski Tajms, Njujork tajms, Sandej tajms, Si-En-En, Ziddojče cajtung i mnogi drugi, jeste ona da je naručilac atentata režim i da je Arkan ubijen kako ne bi došao u priliku da svojim pojavljivanjem pred sudijama Haškog tribunala dovede u krajnje neugodnu poziciju jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića. Ovakva teza potkrepljivana je upadljivim ćutanjem srpskog režima o pucnjavi u "Interkontinentalu" kao i činjenicom da su je državni mediji, u subotu i nedelju, jedva i pomenuli.
       Dok "Sandej tajms" tvrdi da je Arkan u Hag već slao nekakav dokazni materijal, što im je navodno potvrdio i njegov advokat Đovani di Stefano, "Indipendent" čak nagađa da bi sledeće likvidacije trebalo očekivati u Republici Srskoj a da bi mete mogli biti Radovan Karadžić i Ratko Mladić: "Za njih je opasnost da ih ubije Milošević svakako veća od mogućnosti da ih, zbog ratnih zločina, uhapse francuski vojnici u Bosni", piše "Indipendent". Zanimljivo je da "Sandej tajms" navedenu dvojicu stavlja na listu mogućih naručilaca Arkanovog ubistva.
       Britanski "Dejli telegraf" prednost daje tezi da je pucnjava u hotelu "Interkontinental" klasičan obračun ljudi iz podzemnja, čime spekulišu još neki listovi: Arkan se, šireći svoje poslovno carstvo, sukobio sa Markom Miloševićem, nekim od lidera "voždovačkog klana", vlasnicima fudbalskih klubova, ili čak s albanskom mafijom. Navodeći da je Ražnatović poslednjih meseci "strahovao za svoju bezbednost", strani mediji ne isključuju ni mogućnost da je ovaj odani saveznik srpskog režima iz vremena ratova u Hrvatskoj i Bosni rešio da promeni stranu i da se približi srpskoj opozciji i da ga je upravo ta odluka koštala glave.
       Londonski "Tajms" ne odbacuje ni mogućnost da je ubistvo isplanirano van Srbije kako bi se pokazalo da "strane sile mogu da udare u srce Miloševićeve imperije". Prozivajući NATO, analitičari podsećaju da je Arkan već bio meta alijanse za vreme bombardovanja kada je hotel "Jugoslavija" gađan uz obrazloženje da se u njemu nalaze Arkanovi "tigrovi". Kao da su predosetili ovakvu moguću prozivku, na vest o Arkanovoj smrti momentalno (u razmaku od jednog sata) reagovala su dva šefa diplomatije - britanske i američke. U pisanim izjavama i Robin Kuk i Medlin Olbrajt (tekst poslala čak iz Paname) žale zbog ubistva i propuštene prilike da Ražnatovića vide u Hagu. Iz istog razloga žali i Karla del Ponte, tužilac Haškog tribunala, ali obećava da Arkanova smrt neće sprečiti istragu protiv onih sa kojima je Ražnatović sarađivao i da zbog toga ona i neće narediti da se njegov dosije otpečati.
       Žak Klajn, šef misije UN u Bosni, manje je sentimentalan. "Plakati za Arkanom isto je što i plakati za Ajhmanom", kratko je izjavio Si-En-Enu, čija je zvezda Kristijana Amanpur dočekala svojih novih pet minuta i priliku da svetu još jednom prikaže svoj film o Arkanu.
      
       LJUBICA GOJGIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu