NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pred izbore u Srbiji (2)

      2.
      
       Ne pada snijeg da pokrije brijeg (niti da pomori svijet) nego da pokaže svu bedu, lenjost, korumpiranost i sve najcrnje osobine opozicije KOJA JE NA VLASTI u Beogradu i drugim velikim gradovima u Srbiji.
       Eto kakvu primenu, u nadrealističkoj obradi Vlasti u Srbiji, ima jedna narodna poslovica.
       Sve je otišlo dođavola! - skreće se pažnja narodu.
       Mašine sa raonicima za čišćenje snega rasprodate su po svetskim buvljacima!
       Nafta (koju je vlada obezbedila baš u pogledu snega) planula je u druge svrhe, zna se koje.
       Dočim je so za posipanje ulica, puteva, mostova i nadvožnjaka završila u turšiji Opozicije.
       Na te-ve pad naučni komentar da Beograd tako nešto nije doživeo u svojoj istoriji.
       Jedan čiča, koji je imao sreću da utrči u anketu, kao i anketarka da naleti baš na tog čiču, sve trudeći se da stvar objasni do kraja, reče - SAMI SMO KRIVI ZA KOGA SMO GLASALI. Govorio je čiča još ali su mu isekli - televiziji je to bilo dovoljno.
       Eto šta kaže čovek iz naroda!
       Važno je šta kaže narod jer vlast postoji zbog naroda, a ne narod zbog vlasti.
       Utom su pristigle i slike iz jednog rudarskog gradića u kome Opozicija NIJE NA VLASTI - o te zimske idile!, sneg na krovovima, na drveću, po poljima, ali su ulice raščišćene, građanstvo šeta, jorgovan ucvetao, slavuj peva u gori zelenoj!
       Tako će (slika ne laže) biti u celoj Srbiji kad građani Srbije u celoj Srbiji glasaju za one koji su ih do ovoga doveli.
       Ništa se tako brzo ne zaboravlja kao "lanjski sneg", ali ja obrnuto - pamtim samo sneg. Svaki veliki sneg, ako ga još prati mraz, "u istoriji Beograda" uzrokovao je saobraćajne poteškoće - sneg je po svojoj snežnoj ćudi takav, hladan, klizav, očas sevne poledica. Koliko znam (a znaju to i Vlast i Opozicija NA VLASTI), sneg je prošle zime u Njujorku zaustavio saobraćaj i KOMUNALNE SLUŽBE mu ništa nisu mogle. Ni u Parizu, kad zaveje, nema baš vozikanja, ali sneg ne izaziva političke obračune; naprotiv, svi se zajednički raduju snegu. Zima zima, e pa šta je...
       Naša kuknjava na sve što nam se događa postaje hronična.
       Ako je išta na radost, onda je to sneg!
       Izađite na sneg, grudvajte se, kad ste se poslednji put grudvali?
       Građani "najvećeg divljeg naselja na Balkanu", tamo podno Avale, hrabro i stoički podnose što nemaju kanalizaciju, ali sneg ih, sudeći po blic anketi televizije - ubi!
       - Zamislite - jadikuje jedna gospođa iz tog naselja podno Avale - skoro dvaaaa kilometra išla sam pešice!
       Dva kilometra!, a tamo u brdima, gde njeni baba i deda, a možda i otac i mati, još greju kuću starog srpskog plemstva, najbliža prodavnica zna biti na dvaes kilometara, a do ambulante je to pola puta.
       - A niko - nadovezuje gospođa sva očajna - niko IZ OPOZICIJE NA VLASTI nije došao da nas obiđe... Ni gradonačelnik Mihailović, ni Vuk Drašković, ni onaj Milutinović, ni Spasoje Krunić, ni prof. Božić, čak ni Ljilja Blagojević i Ljilja Šop - ama baš niko nije došao s lopatom da nam očisti sneg.
       Vlast je, kao što vidimo, preko svojih medijskih čauša, bezobzirno iskoristila BELI SNEG da OCRNI Opoziciju (i onu NA VLASTI i onu klasičnu, bez vlasti). Sve to u okviru predizborne kampanje ("Sami smo krivi za koga smo glasali.").
       Nema, međutim, te komunalne službe (sektor sneg), ma ko bio NA VLASTI, koja bi mogla ZA SAMO JEDAN DAN da očisti sav sneg na ogromnim prostranstvima Beograda! Radilo se najbolje što se moglo, a sneg je, evo još tu, pravi sneg!
       S druge strane, valjda žestoko iznerviran medijskim manipulacijama sa snegom, jedan od čelnika Opozicije na onoj TE-VE koja se nešto često kvari, optuži Vlast da je na jedan perfidan način izigrala srpski narod u pogledu struje. Kao, obećali su da će biti struje, a kao što vidimo, struje nema.
       A međutim, KAO ŠTO VIDIMO, struje IMA. Ima je iznad svih očekivanja. Bliži se kraj januara, Vesna već stavlja svoje minđuše, a struje IMA. Ako pohvalite El. distribuciju, ako odate ljudsko priznanje tim ljudima, zar mislite da ćete naškoditi svojoj stranci, da ćete time što ste pohvalili nešto što je zaista za pohvalu, umanjiti svoje šanse na izborima u Srbiji?
       Oni vas snegom, vi njih strujom.
       Isti stil, rekao bih.
       Ovde sjajno pasuje izjava Vesne Pešić (citat po sećanju): "Struktura naših stranaka u Opoziciji ista je kao i onih na vlasti."
       Jedna, da kažem, precizna detekcija sveukupnog našeg političkog života.
       Kao da su svi "iz zajedničkog šinjela" za koji smo mislili da je otišao u krpe?
       Isključivost, zadrtost, mučno navikavanje na razlike, generalno osporavanje, optužbe bez pokrića, permanentni "rat do istrebljenja" (umesto saradnje na narodnim i državnim poslovima) - eto to je slika našeg nesrećnog političkog života.
       Jedna zajednička slika, sa snegom.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu