NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Zmaj Jovo

Zašto je ministar prosvete Jovo Todorović naredio da se o Svetom Savi govori bez udaljavanja od teme

      U centru reforme je učenik, veli ministar prosvete za osnovne i srednje škole Jovo Todorović. Obrni okreni, deca su opet najebala...
       Partija crpi ideje iz naroda i zato je uspešna, tvrde u SPS-u; otud, kažu, i prioritetan zadatak socijalista da pobede na izborima. I reforme dolaze iz dubine narodne duše. Čika ministar (kako je sam sebe oslovio u poslanici prvacima) Jovo Todorović najavljuje odlučan reformski obračun sa profesorima "mrgudima" koji prilikom ocenjivanja dovode đake u stresnu situaciju. On, pak, uvek nasmejan i šarmantno tolerantan, otkriva u čemu je podvala "mrguda": predaju, veli, trideset minuta, a kasnije od đaka traže da znaju sve, kao da su predavali četrdeset pet minuta! Reformski zaokret počinje školske 2000/2001. godine. Čika ministar je u žiži javnosti iz razloga koje ću navesti kasnije.
       Minula nedelja bila je bremenita. U Parizu je promovisano delo dr Mire Marković "Između Istoka i Juga"; istaknuta je (preko RTS) gustina misli i tako duboka erudicija da se knjiga mora čitati između redova!
       Sa stanovišta postmodernizma i levog mondijalizma, glavna prepreka za izlazak u Evropu i za uključenje u međunarodne institucije jesu Dobrica Ćosić i Matija Bećković. Odstrel je dozvoljen. Hag ćuti.
       I savezni ministar Goran Matić stupio je na javnu scenu. Ako se strogo držimo Zakona o informisanju, ministru Matiću sleduje sudija za prekršaje. Uznemirava javnost. Matić je (prema američkim izvorima) rekao da je Željka Ražnatovića Arkana likvidirala crnogorska mafija, a policija saopštava - ako ne greši, efikasno delujući - da su ubice Srbijanci. Policija sve može, kad hoće. Ovoga puta je htela. Policija deluje u skladu s direktivama JUL-a, hvale se policijski izvori.
       Matić se osvrnuo na američku štampu. Laže, veli, američka štampa, on to nije rekao. Prozreo sam, dakle, igru: kad američki listovi zapadnu u krizu, sete se ministra Matića, opanjkavaju ga, smišljaju najcrnje dezinformacije, dižu tiraž!
       Pomenuti ministar za osnovne i srednje škole, znači čika Jovo, podržava današnju proslavu Svetoga Save, sa izvesnim ograničenjima. Ima potpuno pravo na to: ako je Sveti Sava prvi srpski prosvetitelj, Jovo Todorović je poslednji. Tamo gde je Sveti Sava stao, Jovo je nastavio. Jovo kaže:
       - Nema nikakvih ograničenja oko učešća crkve u obeležavanju proslave. Ima ograničenja u pogledu toga da mogu da pričaju samo o onome što je vezano za Svetoga Savu. Druge teme ne dolaze u obzir.
       Jer popovi bi mogli da popuju kako npr. prosvetni radnici bedno žive, kako je neko za to kriv, pa da protegnu propoved i gde ne treba. I nije tačno; neprihvatljive su izjave i napisi u pojedinim novinama kako je prosveta najugroženija delatnost - naglašava čika Jovo - jer u ovom sektoru nisu najniže plate. Zato se ministar za osnovce i srednjoškolce protivi zahtevu da se cena rada u prosveti povisi sa 253 na 600 dinara. (Cena rada je ono što se pomnoži sa nekim koeficijentom i onda dobiješ platu, ako je dobiješ).
       - Apsolutno je neprihvatljivo - ističe Todorović. Država u obnovi nema para. Todorović brani državu i kaže:
       - To je jezik ucene i ultimatuma, a ne prosvete.
       U skladu s tim, zalaže se za "korektan razgovor, vođen jezikom činjenica".
       S druge strane, nije ni Jovo tako škrt kao što se površnom posmatraču čini. Već se isplaćuje prvi deo decembarske plate, a stižu i topli obroci. U prosveti toplih obroka, topli obroci su retroaktivni: do 1. februara, obećava ministar za osnovne i srednje škole, isplatiće se šest toplih obroka zaostalih iz prošle godine!
       Na kraju ispaštaju đaci. Kad pojedu topli obrok, nastavnici postaju nervozni, mrgodni, hoće još, otvorio im se apetit, i u takvom mentalnom stanju deluju stresogeno na učenike, deleći slabe ocene...
       No, šta fali slabim ocenama? I Putin je imao trojke, a, evo, Rusi se njime diče. Na kraju krajeva, Broz je ponavljao prvi osnovne, učili smo u školi.
       Ljudima se živi, našta imaju pravo, a i prosvetni radnici su ljudi. Neki, kad potroše 62 marke koliko im pripadne, u slobodnim časovima švercuju duvan i diluju benzin da bi se približili potrošačkoj korpi od 4.000 dinara. Odnos policije i prosvete u platama je 12:9,5 godišnje.
       Ako se kojim slučajem prosvetni radnici, uprkos toplim obrocima, odluče na štrajk, sleduje kazna: nema ocenjivanja, nema ekskurzija, verovatno nema ni plata.
      
       Na čika Jovu se žale i univerzitetski profesori, jer je doskora držao i njihov resor. Držao ga je uspešno, iako je posle smenjen. Profesori kažu da se uspešnost rektora i ministara meri stepenom mirnoće na univerzitetu. Što je mir sigurniji, rektor je uspešniji. I resorni ministar. Zato nema tradicionalne univerzitetske etike, sve vrednosti su obezvređene. Njihov zadatak - rektora i ministara - nije da unapređuju nauku i nastavu, nego da štite i brane režim od nepodobnih nastavnika i studenata. Pa i srednjoškolci znaju da izađu na ulicu...
       To je već pritisak.
       Protiv pritisaka su Jovo Todorović i JUL. Nevolja je, samo, što se zaštita od politike pritisaka može obezbediti jedino političkim pritiscima. To se i kaže: "Direkcija JUL-a je nepokolebljivo uverena da ne samo budućnost ove zemlje, oličena u omladini i studentima, nego i profesori i svi drugi angažovani u visokom i višem obrazovanju i studentskom standardu prepoznaju državni interes i brane se od onih koji ostvaruju politiku Vašingtona usmerenu na destabilizaciju Jugoslavije".
       Ministar prosvete Jovo Todorović, kolega Svetoga Save i Dositej naših dana, ne preteruje sa sopstvenim mišljenjem, ništa sam ne odlučuje. Kaže:
       - O tome odlučuje neko drugi!
       Zmaj Jovo!


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu