NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Epidemija

Ove sedmice reč nedelje je epidemija

      Stručnjaci se plaše da iduće sedmice to ne bude pandemija, epidemija svetskih razmera.
       Kakva je veza između epidemije i episkopa? Ako se episkop razboli od gripa tokom epidemije, veza postoji, ali ne tako bitna, osim za episkopa. Kako su obe reči starogrčkog porekla, između ovih dveju reči postoji etimološka veza preko prefiksa epi- koji znači na, nad i po. Episkop se može prevesti kao nadzornik, epi- u značenju nad, i skopein gledati. Epidemija znači bolest koja se raširila po stanovništvu (epi- u značenju po i demos narod). Pandemija znači da se bolest rasprostrla po celom demosu (pan, sve).
       Grip se zvanično zove influenca. Kod nas su se zdravstvene službe u početku pojave gripa kolebale da je nazovu influencom dok nisu izdvojili virus gripa. Ali, ni to nije dovoljno. Važno je znati da li je u pitanju A, B ili C virus. Opasan je ovaj prvi, koji doživljava mutacije, veoma je prelazan (otud se grip zove influenca, novolatinski influentia uticaj; Englezi u razgovornom jeziku skraćuju naučni termin na tri slova flu). Prenosi se kapljicama iz disajnih organa koje se rasprskavaju od kašljanja i kijanja.
       Katkada je flu i sa teškim, pa i smrtonosnim posledicama. Zapravo, retko ko umre od gripa, umire se od posledica, najčešće, zapaljenja pluća. Najčešće starije osobe. Ali onom koji umre svejedno je od čega je umro.
       Grupa A ima više podvrsta. Tako se azijski, koji se pojavio u Kini 1957. godine, naziva a2, a ovaj današnji je sidnejski A.
       Istorija medicine zabeležila je prvi put veliku pandemiju gripa 1580. godine, sa visokim stepenom smrtnosti. U 20. veku epidemije gripa 1918, 1957. i 1968. godine odnele su milione života.
       Najbolja prevencija od gripa je vakcina (ima dejstvo oko godinu dana), koja katkad ne pomaže. A to je slučaj kada virus A uspe da ostvari mutaciju. Vakcinisani koji se ipak razbole pitaju se kako je to mogućno. Mogućno je, jer je virus A veoma lukav, kažu pesnički naučnici.
       Pa ipak glavna odbrana u razmerama celokupne populacije jeste u vakcini, a ne u brzodejstvujućim lekovima kao što je, na primer, najnoviji Rošov preparat "tamiflu" koji ublažava simptome gripa za jedan dan. Niti je u dejstvu antibiotika. Ti lekovi leče pojedinca, ali ne sprečavaju epidemiju.
       Za jednu od pratećih pojava gripa - kijavicu, belgijski pisac Moris Meterlink je u svojoj drami "Plava ptica" napisao da je svet savladao sve zarazne bolesti, osim kijavice.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu