NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zbogom, štamparijo

Želite li originalni primerak Monteskjeovog 'Duha zakona'?

      Sačekajte pet minuta da ga odštampamo i dobićete ga po ceni od 40 dolara." Ovako bi uskoro mogla da izgleda kupovina knjiga u knjižarama zahvaljujući najnovijem čudu informativne tehnologije koje je na specifičan način spojila kompanija XEROX, a koje je ove nedelje demonstrirano u Strazburu.
       Kompanija je proizvela mašinu koja se zove "digibuk 5" 600 (Digibook), digitalna knjiga, koja može svaku knjigu na svetu da učini dostupnom zainteresovanom kupcu na bilo kojoj tački Zemlje. Mašina je spoj skenera, kompjutera i štampača, sistema koji inače postoji u svakom personalnom računaru.
       Procedura kupovine, odnosno "proizvodnje" digitalne knjige je jednostavna. Naručite od prodavca već pomenutu Monteskjeovu knjigu, on priđe kompjuteru, otkuca naslov i na nešto povećem ekranu uskoro se pojavljuje knjiga. Sledeća operacija je skeniranje koje traje do tri minuta bez obzira na to što knjiga ima više stotina strana. Posle toga, na mašini u obliku struga, počinje štampanje knjige koje takođe traje dva do tri minuta. Na kraju stižu i korice originalnog izdanja. Knjiga je odštampana za svega pet-šest minuta.
       Da bi ovaj sistem funkcionisao, knjige treba da budu katalogizovane i učitane u sistem koji se zove "Gutenberg za 21. vek". Predlog za ovakav način štampanja iznela je 1996. kompanija XEROX, a podržalo ju je francusko Ministarstvo kulture, odnosno tadašnji ministar Žak Lang. Ova akcija odvija se polako, ali dobija sve više pristalica. Ma koliko se činilo da je sve jednostavno, troškovi nisu mali, ali i potencijalne posledice u knjižarstvu nisu beznačajne. Knjižara budućnosti možda uopšte neće imati ni jednu jedinu knjigu u izlogu. Nema skupljanja prašine, ne postoje tiraži, nema štamparija, nema knjiga koje su retkost, nema prošlosti, nema budućnosti, nema štamparske boje ne prstima. Buduća knjižara umesto polica imaće samo ovu mašinu. Kompanija XEROX može da očekuje visoke profite prodajući svoj sistem koji ne zauzima više od 10 kvadratnih metara.
       Akcija "Gutenberg za 21. vek" odlučila je da prvo "učita" original Monteskjeovog "Duha zakona" koji se nalazi u Bordou i čijih je prvih 250 reprint primeraka štampano u ovoj tehnologiji, kao i sva Remboova dela, uključujući i njegova originalna pisma. Švajcarska nacionalna biblioteka je prva koja je odlučila da sve svoje knjige stavi na raspolaganje "digitalnom sistemu", a to je oko tri i po miliona naslova. Svaka knjiga iz ove biblioteke moći će da bude štampana tokom ove godine. Do sada je demonstrirana samo jedna pilot akcija u Strazburu koja je izazvala veliko interesovanje i čuđenje posetilaca. Sledeća akcija je u Parizu, početkom februara.
       Štampari nemaju mnogo razloga da se raduju ovoj mašini. "Ovaj Gutenberg će definitivno ubiti Gutenberga", prokomentarisao je jedan od posetilaca tokom predstavljanja mogućnosti koje ima ova mašina.
      
       DRAGAN BISENIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu