NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Hajka na medije

      Da će biti izbora na svim nivoima, u Srbiji, koje traži udružena demokratska opozicija, u toku ove godine, sada je sasvim izvesno iako predstavnici aktuelnog režima u Srbiji tvrde suprotno ali se već užurbano spremaju za to. A da je tako, dokaza ima napretek. Notorno je da će vlast svoju poziciju braniti svim sredstvima što otvoreno priznaje a da bi to lakše ostvarila, neophodno je da se informativni teren u Srbiji raščisti ili "dekontaminira", kako to poruči i jedan čelnik koalicione partije na vlasti, tako što će ostati samo oni koji su pod kontrolom režima ili su ideološki povezani sa njim.
       Hajka na slobodna glasila (radio, TV, štampa) počela je odmah nakon donošenja Zakona o informisanju u Srbiji, da bi poslednjih meseci prošle godine i ovih dana dostigla kulminaciju. Skoro da nema slobodnog glasila koje istinito obaveštava javnost u Srbiji a da nije podvrgnuto drastičnim kaznama koje je propisao ovaj ozloglašeni Zakon, da ne pominjemo ko ga je predložio a ko doneo, to je poznato. Mnoga sredstva informisanja koja nisu po volji režima, na ovaj način su ugašena ili su već pred samim prestankom rada. Ipak, egzekutori su pod udar stavili ona sredstva informisanja koja su van kontrole režima a stekla su veliko poverenje naroda zbog istinitog informisanja, među kojima su "Glas javnosti", "Danas", "Dnevni telegraf", TV Studio B, Radio B2-92, Indeks itd.
       Ovih dana svedoci smo nezapamćenog pritiska uz primenu torture, otimačine i pljačke na zaposlene radnike i imovinu NIP "Glas javnosti"; prvo izricanjem drastičnih novčanih kazni, konfiskacijom imovine da bi to bilo krunisano uvođenjem stečaja u štampariji preduzeća. Cilj je jasan, "Glas javnosti" mora da nestane sa informativne scene, a potom će doći na red "Danas", NIN, Studio B i ostali koji pripadaju ovoj grupi, kako bi se teren raščistio pred izbore, režimska glasila se razbaškarila a vladajuća koalicija odahnula i sprovela izbore koji bi joj zacelo obezbedili uspeh!?
       Udružena demokratska opozicija, koja nesumnjivo uživa sve simpatije većine građana Srbije, ne sme skrštenih ruku čekati da aktuelna vlast dovrši ovo što čini, jer u borbi za pravedne izborne uslove je i slobodna štampa i ostala glasila kojima je istinito informisanje moto postojanja, mora ustati u odbranu ovih institucija, demokratije i slobode jer ako se to ne dogodi u najskorije vreme, osokoljena vlast će ugasiti svaku slobodnu reč u Srbiji a u takvoj situaciji, ako do nje dođe, izbori će biti gola farsa.
       Narod je ogorčen na postupak diktatorske vlasti koja se okomila sada na "Glas javnosti" i opravdanom sumnjom da će se to nastaviti na druge, pa je svoju nadu i veru usmerio prema čelnicima stranaka demokratskog opredeljenja, da oni treba da znaju šta im sad valja činiti.
       Demokratija i sloboda u Srbiji stavljene su na giljotinu!
       Milun Đokić,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu