NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prst nevernog Tome

("Zabavljač Peđa Isus", NIN br. 2561)

      Crkvu Svetog Georgija u Slavonskom Brodu dobio sam da izvodim na konkursu po svom projektu zato što je bila pet puta racionalnija nego po projektu arhitekte Branka Pešića.
       Ante Prkačin, jedan od devet kandidata koji su ovih dana konkurisali za predsednika Republike Hrvatske, jedva je srušio ovu crkvu, u noći između 12. i 13. jula 1992. godine posle tri miniranja. Kupola se posle prvog miniranja nosećih stubova samo nakrivila, a tek posle trećeg miniranja je pala sa visine od 15 metra; međutim, i pored toga ostala je cela.
       Stvarni, tada još živi autor projekta Hrama Svetog Save u Beogradu Aleksandar Deroko odrekao se svog autorskog dela zbog načina kako ju je izvodio "protomajstor" Branko Pešić. Ova koncepcija protomajstora, pokazalo se kratko posle toga, zaista je promašena, jer je pukla sama od sebe, a da je niko nije minirao. Hram zato, nažalost, ni danas nema upotrebnu dozvolu, i ne može se bez ozbiljne sanacije stabilizovati.
       Pukotine u konstrukciji Hrama jasno se mogu videti na licu mesta i u njih može svako, pa i nestručnjak, da proturi prst nevernog Tome.
       Dr Predrag Ristić,
       inženjer arhitekture
       profesor Akademije SPC


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu