NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

"Veseljak" bez predrasuda

Mada nema ništa protiv homoseksualaca i muškaraca sa konjskim repom, Stipe Mesić je od svih Tuđmanovih ovlašćenja za sada odustao samo od predsedničke lente

      Novom predsedniku Hrvatske najviše se raduje njegov dvanaestogodišnji imenjak iz sela Kamenica u Lici. Mali Stipe Mesić ima šest jedinica i to iz svih važnijih predmeta. "Imenjak mi je jedina nada da ne ponavljam godinu", požalio se nesavesni školarac, ali je odmah najavio i oštar zaokret prema svim nastavnicima koji su mu dali "kečeve". Oštar zaokret napravili su i birači u Hrvatskoj. Nacija je odlučila da na čelo države dovede čoveka koji što manje podseća na pokojnog Franju Tuđmana. Izbor između "mudrijaša" i "veseljaka" završio se zato u korist ovog drugog, pa je šezdesetdvogodišnji Stjepan Mesić sa 56 odsto glasova porazio deset godina mlađeg protivkandidata Dražena Budišu koga je podržalo 44 odsto građana Hrvatske. Favorit Hrvatske narodne stranke, Hrvatske seljačke stranke, Liberalne stranke, Akcije socijaldemokrata i Istarskog demokratskog sabora u predizbornoj kampanji je otvoreno tvrdio da ima mnogo više kvaliteta od Dražena Budiše na kome mu se, kaže, sviđa tek frizura. Opasku uvek ozbiljnog kandidata koalicije socijaldemokrata i liberala da Mesić svakako ima više kvaliteta od njega, ali ne za predsednika države, birači su prečuli. Baš kao što je Stjepan Mesić prečuo žaoke oponenata da su se, u ovo prevrtljivo februarsko doba, Hrvati našalili s njim.
      
       Opet na Pantovčaku
       "Predizborne šale" biračkog tela Hrvatske svoju pravu težinu treba da pokažu već za nekoliko dana. Stjepan Mesić će 18. februara, tačno u podne, stajati pred crkvom na Markovom trgu Gornjeg grada u Zagrebu i svečano ponavljati tekst "predsjedničke prisege" koji je smislio pokojni dr Franjo Tuđman. Od najavljenog protokola "najduhovitiji Hrvat" odstupiće samo u jednom. Neće se omotati lentom koju je tako rado koristio njegov prethodnik. Ako se izuzmu kurtoazne izjave da će korektno sarađivati sa vladom i premijerom Ivicom Račanom i poštovati Sabor i predsednika parlamenta Zlatka Tomčića, izostanak predsedničke lente je jedino čega je Stjepan Mesić spreman da se odrekne u obavljanju dužnosti prvog čoveka Hrvatske. Prvo iznenađenje za hrvatski politički plebs željan promena bila je namera novog predsednika da i dalje radi u kancelariji Franje Tuđmana, u bivšoj Titovoj vili "Zagorje" na rezidencijalnom zagrebačkom brežuljku Pantovčak. "Tamo je sva logistika", objašnjavao je Mesić pri kraju predizborne kampanje. Kad je čuo izborne rezultate i konačno otvorio ogromnu bocu slavljeničkog šampanjca, bio je još nedvosmisleniji: "Ne mislite valjda da ću nekoga moliti da mi u neki drugi ured donosi spise!" "Lako za ured", pričalo se slavljeničke noći u Mesićevom izbornom štabu u Novinarskom domu u Zagrebu. Novi predsednik ionako nema nameru da po čitave dane sedi za stolom i pregledava fioke kao engleska kraljica. Ako i ne zna šta prvo da preduzme kod kuće, zna kome bi hteo da ode u goste. Najprimamljiviji je Brisel, ali je tamo ovog februara već pozvan Ivica Račan i njegov ministar spoljnih poslova Tonino Picula. Na Mesića u Evropskoj uniji tada još nisu računali... I to se lako može ispraviti, smatra prvi čovek Hrvatske. Ako poziv uskoro ne stigne, sam ću tražiti da me pozovu, jednostavno je odgovorio Stjepan Mesić, načinjući delikatnu temu odnosa sa novim hrvatskim premijerom Ivicom Račanom.
       O saradnji s Račanom imao bi šta da kaže i kandidat socijaldemokrata i liberala Dražen Budiša. Premijer i koalicioni partner Budišine Hrvatske socijalno-liberalne stranke nije se u izbornoj noći pojavio u restoranu "Lenuci" na zagrebačkom Zrinjevcu, gde je bio smešten izborni štab zajedničkog kandidata pobednika parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Premda je njegov nedolazak objašnjen izjavom da je premijer čitavu noć redigovao tekst programa nove vlade, Račanovo odsustvo više je ličilo na bojkot, nego na prezauzetost novom funkcijom. Poređenje sa sličnim gestom koji je u prvom izbornom krugu od svojih stranačkih kolega doživeo kandidat poražene Hrvatske demokratske zajednice dr Mate Granić, nametalo se samo po sebi. Granić je tada rekao kako ionako više ne može da zamisli saradnju sa nekim visokim hadezeovskim funkcionerima. Dražen Budiša za koga je glasalo više od milion stanovnika Hrvatske, taj luksuz ne može sebi da dozvoli. Mada je najavio da više nema nameru da se kandiduje za predsednika države, šef hrvatskih liberala pristojno je čestitao pobedu Stipi Mesiću i preporučio mu da tesno sarađuje sa vladom i Saborom. Račan je zaključio da ne mora da bude toliko obziran. "Narod će veoma brzo kazniti novu vlast ako ne budemo na njihovoj demokratskoj liniji", opomenuo je novog predsednika Hrvatske i time potvrdio kuloarske priče iz vlade i Sabora da pobednici parlamentarnih izbora Stjepana Mesića smatraju politički nezrelom osobom.
      
       "Nasmiješeni Tuđman"
       Nekadašnji gradonačelnik Orahovice, predsednik bivše SFRJ i vrhovni komandant vojske koja mu je otvoreno otkazivala poslušnost, ubeđen je da je nezrelost poslednje što bi moglo da mu se prebaci. U predizbornim debatama sa Draženom Budišom sagovorniku je znao da kaže kako očito nema dovoljno znanja da bi pratio sve njegove funkcije, ali ni mudrosti za donošenje političkih odluka koje su se novom predsedniku Hrvatske višestruko isplatile. Iza farse u nekadašnjem Predsedništvu bivše Jugoslavije Mesić se u Zagreb vraćao kao "dobri samarićanin". Spreman da trpi koliko je god potrebno, samo da bi se u zagrebačkim knjižarama nekoliko godina kasnije pojavila knjiga "Kako smo srušili Jugoslaviju". Narednih godina ovo delo počelo je da varira već u naslovu, pa su ga novi čitaoci pronašli pod imenom "Kako sam srušio Jugoslaviju". I pored neospornih zasluga za rasulo bivše savezne države, Mesić je tih dana za sebe voleo da kaže: "Ja sam legalist!" Odlasci u Beograd zato su nastavljeni sve dok oficijelna hrvatska politika nije procenila da dolazi vreme kada je za ratnu istoriju Balkana daleko unosnije biti viđen u bombardovanim Banskim dvorima u Zagrebu. S istim osećanjem za legalizam Stipe Mesić je kao svedok Haškog tribunala odbio da se seti teksta zakletve koju je položio kao predsednik Predsedništva SFRJ.
       "Prisega" koju će ovog februara izgovoriti na Markovom trgu u Zagrebu sadržava, međutim, opominjući dodatak "Tako mi Bog pomogao!" Rečenicu je svojevoljno dodao pokojni Tuđman, a zbog nje je pre tri godine menjan Zakon o izboru predsednika Republike Hrvatske. Mesić koji je simpatije birača osvojio benevolentnim pristupom politici i na ovo ima efektan odgovor, ali i rezervnu političku varijantu. Za razliku od Dražena Budiše, novi predsednik Hrvatske ne veruje u Boga. Pošto ipak veruje da "čitav svijet nije slučajnost", treba se nadati da svoju novu predsedničku funkciju shvata znatno ozbiljnije od prethodne.
       "Nasmiješeni Tuđman", kako je Mesića nazvao Ivica Račan, već sada je izrazio želju da saziva sednice vlade, kao što je dramatičnim tonom činio i njegov smrknuti prethodnik. Kao izabrani predsednik države Mesić smatra da ima pravo da imenuje diplomatska predstavništva i ambasadore, da nadgleda rad vlade i da u slučaju vanrednih okolnosti raspušta parlament. Ukoliko se u nekoliko narednih dana ne predomisli, Stjepan Mesić će kao predsednik Hrvatske zadržati i ulogu vrhovnog komandanta nacionalne vojske. Najintrigantnije od svih predsedničkih ovlašćenja koja je Mesić odlučio da zadrži, odnosi se na pravo imenovanja šefova tajnih službi u Hrvatskoj. Budući da novi predsednik tvrdi da se protiv njega u predizbornoj kampanji vodio "rat dosijeima", razumljivo je da na ovakvim mestima želi da ima ljude u koje ima poverenje.
       Pobednička koalicija socijaldemokrata Ivice Račana i liberala Dražena Budiše biračima je obećala da tajne policije nikada više neće biti odgovorne samo jednom čoveku, pa bio on i predsednik države. Pošto su jedne dnevne novine u Hrvatskoj odnedavno počele da objavljuju članke kroz koje se provlače zaključci da je novi predsednik države u vreme "Hrvatskog proljeća" 1971. godine zapravo bio "udbaš" i potkazivač svojih kolega iz "masovnog pokreta", Stjepan Mesić je u izbornoj noći objavio da prekida svaki odnos sa glavnim urednikom takvog lista. Imajući u vidu da je general Ljubo Ćesić Rojs smenjen s mesta zamenika ministra odbrane pošto ga je Mesić optužio da organizuje puč protiv novog predsednika, u političkim krugovima u Hrvatskoj već se nagađa gde su granice Mesićevog dobrodušnog šarma kojim je osvajao birače, a gde počinju represalije za one koji ga nisu podržali u predsedničkoj kampanji.
       Omiljene izjave nekih posetiteljki glasačkih mesta da ih Mesić "tako podsjeća na Hemfrija Bogarta", na bizaran je način naglasila i šefica američke diplomatije. Iza nedavnih razgovora sa novim predsednikom Hrvatske i njegovim protivkandidatom Draženom Budišom, Medlin Olbrajt je na zagrebačkom aerodromu "Pleso" izjavila kako joj se čini da je to "početak jednog divnog prijateljstva".
      
       Šarm Kazablanke
       Prvom čoveku države ovde je prepušten teži deo posla. Dokazivanje da njegova zemlja ipak nije kafić, a njen glavni grad nije Kazablanka. Stjepan Mesić u tome može da ima uspeha samo ako zaboravi na predizborne parole u kojima su hercegovački doseljenici u Zagrebu odigrali ulogu danas deficitarnih Srba. Njima je davno poručio da je "Hrvatska kninsku tvrđavu osvojila na juriš još pre jedanaest stoljeća", ali je devedesetih godina ipak uvozila kalašnjikove. "Niste valjda mislili da ćemo uvoziti nalivpera", cinično je izjavio tadašnji predsednik Predsedništva SFRJ na optužbe ostalih članova Predsedništva da u Hrvatsku ilegalno stižu šleperi oružja.
       Devet godina kasnije Stjepan Mesić je Hercegovcima očitao lekciju o rasizmu. U čuvenoj predizbornoj izjavi da mu se žena zove Milka i da je Ukrajinka, ali da je to nevažno pošto s njom spava on i niko drugi, populizam novog hrvatskog predsednika došao je do vrhunca. Hercegovcima koji nisu razumeli smisao uvođenja bračnih odnosa u visoku politiku ponuđen je i dodatak namenjen specijalno smenjenom generalu Ljubi Ćesiću Rojsu. Mesić je zaključio da onaj ko dobro vozi autobus u tom poslu treba i da ostane, jer nije siguran da jednako dobro može da organizuje i vojni puč. Osim što smatra da o eventualnom smanjivanju njegovih predsedničkih ovlašćenja, baš kao i o legalizaciji marihuane, ipak treba da se "organizira šira društvena rasprava", novi predsednik Hrvatske, inače, nema predrasuda. Ne bi imao ništa protiv da mu u porodicu uđu crnac ili crnkinja, ne bi raskinuo prijateljstvo kad bi saznao da ta osoba ima homoseksualnih sklonosti i ne zazire od muškaraca koji nose konjski rep.
       Kao ljubitelj ruža, ljubavnih pisama i kuhinjskih recepata iz kojih može da skuva sve, sa istomišljenicima i oponentima Stjepan Mesić mogao bi da se sporazume na francuskom i na ruskom. Tušira se dva puta dnevno i ustaje uvek u pola sedam izjutra. Davnih sedamdesetih godina, izjavio je da se beogradske novine u njegovoj opštini neće čitati sve dok on bude gradonačelnik Orahovice. Nacija je u međuvremenu prespavala, a novi predsednik Hrvatske dobro zna da je jutro pametnije od večeri.
      
       ZORICA STANIVUKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu