NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Besplatna reklama

Novoizabrani predsednik Hrvatske Stipe Mesić spočitnuo je tokom kampanje svom protivkandidatu Draženu Budiši primanje finansijske podrške od "Dajnersa". Posumnjao je na pomoć "Dajnersa" iz SRJ

      Izbor za predsednika Hrvatske je završen, ali u javnosti će se još prepričavati ne baš tako nežni tonovi kampanje, naročito oni o finansiranju kandidata. Jedno od takvih prepucavanja na liniji Mesić-Budiša potkačilo je direktno i nas. Sadašnji hrvatski predsednik zapitao se da li nekadašnjeg glasnogovornika maspoka finansiraju Srbi.
       Na sajtu Stipe Mesića, 31. januara ove godine, odlučno su opovrgnuta "podmetanja" političkih protivnika o navodno sumnjivom finansiranju njegove predsedničke kampanje. Potom je naglasio kako bi, u stvari, trebalo istražiti finansiranje izborne kampanje Dražena Budiše s obzirom na to da je "Budiša sam izjavio kako njega financira 'Diners', a poznato je da 'Diners' djeluje i na području SRJ, pa bi trebalo ispitati da Budišu možda netko i od tamo financira..."
       Mesić se zamislio - znaju li, uopšte, deoničari "Dajnersa" za to finansiranje, odnosno jesu li ga odobrili?
       "Izjava gospodina Mesića apsolutno je netačna i toliko proizvoljna da je gotovo ne treba ni komentarisati. Znači li to da i 'Koka-kola' finansira nekoga? Jer, i ona se proizvodi i u SRJ i u Hrvatskoj", izjavio je za NIN direktor "Dajners kluba" u Beogradu Obrad Sikimić. "Pre će biti da se radi o političkom marketingu tokom kampanje u kojoj se kandidati za predsednika Hrvatske nisu baš previše štedeli, pa su koristili i ovakve insinuacije."
       "Diners Club International" radi u 182 zemlje i svih 15 miliona članova su apsolutno ravnopravni. Nije bitno u kojoj se zemlji određeni klub nalazi. Svi su u jednom sistemu, klubovi postoje i u Hrvatskoj, i u SRJ, i u Makedoniji, i u Sloveniji... "Kada Hrvati spavaju u beogradskom 'Interkontinentalu', plaćaju 'dajners' karticom. Isto tako, poslovni ljudi iz Beograda 'dajners' karticom plaćaju u Zagrebu", objašnjava Sikimić.
       Posle ukidanja sankcija SRJ, DC International vratio se u naše krajeve i tada su bili prva i jedina internacionalna kartica izdata u Jugoslaviji, a validna na celoj planeti. Pošto je potpisan Dejtonski sporazum, "Dajners" je u Saveznoj Republici Jugoslaviji registrovan 14. maja 1996. godine: "Ne samo da se radi, nego imamo i predstavništva u Vojvodini, u Novom Sadu, i u Crnoj Gori, u Podgorici. Ravnopravno pokrivamo celu teritoriju SRJ". Kod nas trenutno "dajners" karticu koristi više od 6 500 članova.
       Ne treba posebno isticati, naglašavaju u beogradskom "Dajnersu", koliko je napora bilo potrebno uložiti i koliko su problema imali u trenutku registracije, kad je Jugoslavija "uživala" nepopularan status širom sveta. Jedan od najvećih problema bio je kako se vratiti u svetski
       bezgotovinski sistem plaćanja posle četvorogodišnje pauze i kako se povezati s mrežom Internationala on-line vezom.
       No, vraćajući se na takmičenje hrvatskih predsedničkih kandidata, ostaje pitanje kakve će posledice imati pominjanje jugoslovenskog "Dajnersa" u međusobnim optužbama i priznanjima Stipe Mesića i Dražena Budiše. Sikimić kaže: "Bez obzira na izjavu gospodina Mesića, 'Dajners' zbog toga neće trpeti nikakvu štetu. Naprotiv, ta izjava predstavlja jednu, može se reći, besplatnu reklamu."
      
       S. IKONIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu