NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pokršteni šampion

Geard Ajetović

      Jedini jugoslovenski bokser koji je posle prvog kvalifikacionog turnira u Atini obezbedio učešće na OI u Sidneju Geard Ajetović, prilikom prvenstvenog meča u Nikšiću, posetio je manastir Ostrog gde se krstio i dobio ime Goran.
       O svom poreklu i motivu zbog koga je odlučio da promeni veru, Geard (Goran) za NIN kaže. "Rođen sam u Nemačkoj, kao Rom muslimanske veroispovesti, a ime dobio po očevom prijatelju Nemcu. Oduvek sam se osećao kao Jugosloven. Za religiju me je zainteresovao trener Stevan Pašćan, koji me uvodi u veštine boksa od moje devete godine. Vodio me je u pravoslavnu crkvu u Beočinu, kod oca Teodora Katića, govoreći da je predanost Bogu elementarna osobina srpskog ratnika. Pred svako značajno takmičenje, molio sam se u crkvi Svete Petke na Kalemegdanu. Moje interesovanje za Sveto pismo preraslo je u fasciniranost, koja je kulminirala krštenjem u Ostrogu. Žao mi je što ću na Olimpijadi morati da učestvujem pod imenom Geard, jer sam se pod njim ragistrovao još u kvalifikacijama."
       Ovaj presedan u svetskom boksu, čija je istorija češće beležila prelaske boraca iz hrišćanstva u islam nego obratno, Ajetovićev trener Stevan Pašćan objašnjava. "Nije u pitanju nikakav nacionalizam. Geard je odlučio da se krsti sledeći svoja osećanja."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu