NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Lični primer

("Genetička astronomija", NIN br. 2563)

      Tačno je to što je u članku rečeno: "Između Amerike i Evropske unije vodi se žestok trgovinski rat zbog proizvodnje GM-hrane (genetički modifikovane hrane), u kojem Evropa tehnološki znatno zaostaje i koja pokušava da ga dobije zatvaranjem tržišta za ovu vrstu hrane, proglašavajući je opasnom." I to je upravo suština "bojazni" Evrope od uzimanja hrane u kojoj su pomešani geni koji se prirodno ne bi ukrstili.
       Srbiji, koja se sada vratila u fazu razvoja koju su istoričari označili kao fazu "manufakture", ništa drugo ne preostaje, niti ima, nego da eventualno izvozi "zdravu" hranu. U ovom trenutku stav Evropske unije ide naruku Srbiji, jer izvoz hrane u SAD i u normalnim vremenima ne bi bio moguć, jer su SAD jedan od najvećih izvoznika hrane. Danas, američki farmer proizvede hrane za još 90 drugih.
       Ostaje još i suštinsko pitanje: da li je GM-hrana opasna? Profesor Ljubiša Topisirović i dr Vesna Maksimović su vrlo korektno opisali suštinu GM-hrane. U vezi s tim, želeo bih još nešto da dodam. Naime, pre tri godine sa Beogradskog sajma izveštavali smo za javnost o rezultatima naučnoistraživačkih projekata koje je prethodne godine finansiralo Ministarstvo za nauku i tehnologiju Srbije. Tada je ministar za nauku bio akademik Dušan Kanazir. Posle izveštaja o projektu o GM-hrani neko je iz auditorijuma, slično sada Evropskoj uniji, žestoko napao rad na GM-hrani u Srbiji. Akademik Dušan Kanazir je ustao u odbranu tih projekata navodeći sopstveni primer. Obavestio nas je da se posle dužeg boravka u SAD upravo vratio u Beograd, i da je za sve vreme svog boravka tamo jeo genetički modifikovani paradajz. Reče da na sebi, ili po njegovo zdravlje, nije primetio nikakve promene. Tako smo se, evo, uverili, na ličnom primeru najistaknutijih predstavnika političkog establišmenta u Srbiji, da GM-hrana nije štetna za zdravlje. Koji bi nam još dodatni dokaz osim ovog živog primera akademika Kanazira bio potreban da se uverimo da GM-hrana nije štetna?
       Vladimir Glišin,
       Sanivol,
       Kalifornija


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu