NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jezik
Oni koji ne znaju

Da li je mogućno metafizički dodirivati žene?

      Ne, kad kažem novine, sigurno NE mislim "Politika". Zapravo i ne znam tačno šta mislim. Otkako je "Politika" postala ono što je danas, u mojoj familiji čitali su se, na smenu, razni dnevni listovi. Nijedan nas nije oduševio. Svi donose samo kratke vesti, one koje smo već čuli na radiju i televiziji. Takav je i ovaj koji kupujemo poslednjih meseci: ni bolji ni gori od ostalih. U jednom, ipak, ne mogu da se požalim: snabdeva me materijalom za rubriku, greškama ekstra kvaliteta, ne manje zabavnim od onih koje sam godinama nalazio u "Politici".
       Uzmimo vest o govoru koji je Margaret Tačer održala u jednom koledžu u Virdžiniji, gde se kritički izrazila o Tomasu Džefersonu. "Ipak", kaže se na kraju vesti, "bivši britanski premijer je posebno pohvalila Džefersonovu Deklaraciju o nezavisnosti." Šta se tu može. Premijer je tako rekla, list je to objavila, a čitaoci su to pročitale i primile k znanju. Jedino im možda nije milo što se predlog "o", već toliko puta upotrebljen gde mu nije mesto ("pokušaj o organizovanju..." i slično), sada probija i u odavno poznati istorijski termin Deklaracija nezavisnosti.
       Na sportskoj strani naslov: "Dosena se izvinjava Ganijcima". Reč je o Italijanu, selektoru reprezentacije Gane, koji se izvinio navijačima zbog slabe igre fudbalera u Kupu afričkih nacija. Sreća je što u istom broju, na kulturnoj strani, čitamo naslov "Triler srpskih Danaca" (povodom danskog filma na FEST-u, u kome igraju dva srpska glumca). Danci, znači, još nisu postali "Danijci", a nadajmo se da ćemo izbeći i Španijce" i "Britanijce", ali nikad se ne zna. Bojim se Danijaca i kad filmove donose.
       Posle 25-godišnjeg suđenja, zatvorenici koje je policija tukla i mučila prilikom pobune u jednom zatvoru u državi Njujork dobili su odštetu od osam miliona dolara. Jedan od njih, Frenk Smit, izjavio je: "Možete dati i bilijardu dolara, ali time ne možete nadoknaditi ono što mi se dogodilo." Varate se, gospodine Smit. Ne može vam niko dati bilijardu dolara, jer takav broj ne postoji. Postoji milijarda i bilion, pa birajte.
       Iz "Vašington tajmsa" prenosi se vest o optužbama protiv američkih vojnika u Vitini, na Kosovu. "Neutvrđeni broj vojnika optužen je da je neadekvatno fizički dodirivalo žene tokom albanskog protesta u ovom gradu." Broj je dodirivalo, dakle, isto kao što je premijer hvalila. Što se tiče stilske nezgrapnosti, za nju je sigurno kriv "Vašington tajms" a ne naš dnevnik. Veruje li Pentagon da je mogućno i psihički ili metafizički dodirivati žene? A možda će Vilijem Koen organizovati tečajeve na kojima će se vojnici uvežbavati u adekvatnom fizičkom dodirivanju žena. Interesovanje će bez sumnje biti ogromno.
       Sledeća vest je iz Iraka. Sadam Husein je naredio svim oficirima da napišu memoare, kako bi za potomstvo zabeležili podvige iz rata sa Iranom i Zalivskog rata. "Husein je rekao da se oni, koji ne znaju da pišu, obrate nekom piscu ili novinaru." A kome da se obrate korektori koji ne znaju osnovna pravila o upotrebi zareza? Ako im je preteško da shvate razliku između atributivnih i apozitivnih umetnutih rečenica (Pravopis, tačka 194a), neka bar zapamte da se u spojeve "onaj koji", "ono što" i "to što" nikad ne umeće zarez.
       Da su gledali u Pravopis, sigurno im se ne bi desilo da članku o žalbama upućenim Skupštini grada daju naslov "BUBA - ŠVABE U SAMOUSLUGAMA". Bubašvaba se oduvek, po svim našim pravopisima, pisala kao jedna reč. Ne piše se s crticom, a još manje s crtom kao ovde (samo crta može biti odvojena belinama). Razlika između crte i crtice iscrpno je objašnjena u Pravopisu, što nije bilo dovoljno, pa je Odbor za standardizaciju srpskog jezika ponovo objasnio tu razliku u svom nedavnom "Zaključku br. 9". Što takođe neće biti dovoljno.
       Eto, tako meni moj jutarnji list svakodnevno, uz informacije, donosi i dozu nerviranja. A ipak ne smem previše da se ljutim, jer po onom što nam obećavaju naši vladaoci, uskoro više neće biti tog lista, pa ni većine drugih. Ostaće samo "Politika", "Ekspres" i "Borba". Onda ću definitivno prestati da čitam novine.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu