NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kušnerov pasoš

Šef međunarodne birokratije na Kosovu Albreht Gonc promovisao je minulog vikenda u Skoplju novu putnu ispravu za kosovske Albance i time otvorio novo žarište među zavađenim Balkancima.

      (Od dopisnika NIN-a iz Skoplja)
      
       Vizija Arbena Džaferija, lidera Albanaca u Makedoniji, o "Balkanu bez granica" na putu je da postane java. Istina, pogranična zona između Makedonije i Albanije, odnosno Makedonije i Kosova takav status ima već nekoliko godina, ali će uskoro biti ozvaničen "pasoškom vizijom" Bernara Kušnera. Za nepunih godinu dana šef civilne administracije na Kosovu snimio je stanje na terenu i započeo brisanje granica između balkanskih državica. Doktor Kušner je, izgleda, ubeđen da sada valja i dokumentima legalizovati poroznost granice između Makedonije, Albanije i Kosova. Njegovi tajni aberi predstavnicima makedonskih vlasti o "neophodnosti" novog pograničnog režima nisu naišli na dobar prijem. Naprotiv, sa indignacijom su odbijeni, a direktno upitani bivši ministar policije Pavle Trajanov tim povodom je alarmirao i vladu i javne medije u Makedoniji. Kad mu nije upalila tajna diplomatija, Kušner je krenuo "pravolinijski" i makedonskim vlastima je svoj izum "interni pasoš" predstavio u njihovoj prestonici.
       Direktor administracije UNMIK-a na Kosovu Albreht Gonc je minulog vikenda u Skoplju promovisao "Kušnerov pasoš", putnu ispravu za kosovske Albance, i time stavio tačku na medijsku polemiku oko postojanja odnosno nepostojanja takvog dokumenta. Pred novinarima je branio uvođenje takve putne isprave UN potrebom da se za pripadnike OVK i sve one "kojima jugoslovenske vlasti ne daju putne isprave" obezbede odgovarajuća dokumenta. "Makedonija treba da bude srećna što će Kosovari dolaziti u ovu zemlju i trošiti novac, što je dobro za njenu ekonomiju", zaključio je Gonc.
       Muk u Vladi Republike Makedonije kojim je propraćena promocija "Kušnerovog pasoša" recipročan je buri negodovanja ovdašnjih medija i opozicije. Snaga njihovih argumenata protiv "opake Kušnerove izmišljotine" obezvređena je i gotovo anulirana izjavom Albrehta Gonca da iza takve putne isprave stoje Ujedinjene nacije, odnosno da su u toku razgovori članica EU da se takva isprava legalizuje.
       Strah u Makedoniji je razložan i utemeljen je na iskustvu, posebno onom stečenom u proletošnjoj izbegličkoj krizi. Procenat kriminaliteta, nedozvoljenog šverca oružja i narkotika udesetostručen je otkako nesmetano u Makedoniji obitavaju "majstori šverca" iz susedne Albanije. Poznato je da su se oni ovde obreli kao izbeglice i sada, skrivajući se iza istog statusa, rukovode svim kriminalnim poslovima.
       Ilegalni prelasci makedonsko-albanske i makedonsko-jugoslovenske granice prema Kosovu nepromenjeni su. Vojni i politički statističari su izračunali da je iz sveta, preko slabo čuvane albansko-makedonske granice u poslednjih nekoliko godina prošvercovano više "lakog" oružja no što ga legalno poseduje regularna makedonska armija. Na primer, samo prošle nedelje, u munjevitoj policijskoj raciji, u bitoljskom selu Magarevu, Velesu i Petrovcu kraj Skoplja, otkriveno je i zaplenjeno sto dvadeset sanduka "škorpiona", pedeset "kalašnjikova", sto hiljada komada metaka. Četrdeset četiri kilograma marihuane i trideset kilograma hašiša!
       Najveći deo oružja i droge zaplenjen je u specijalnom magacinu u motelu "Atina" u selu Magarevu, čiji je vlasnik Mitat Ali, funkcioner Džaferijeve Demokratske partije Albanaca u Makedoniji. Među uhapšenima su i krupne zverke iz albanskog podzemlja u Tirani.
       Koristeći se vezama svojih patrona i zaštitnika u Makedoniji, mnogi od takvih "izbeglica" su dobili papire i trajno se nastanili, mahom u Skoplju, Tetovu i Gostivaru. Veliki je, međutim, broj onih koji, zbog neposedovanja "papira", posle 28. marta gube status izbeglica i pravo da dalje obitavaju u Makedoniji.
       Spasonosno rešenje jeste pominjani "Kušnerov pasoš". On je, naime, i izmišljen za potrebe pripadnika OVK. Njime bi se omogućio nesmetan prelazak makedonsko-albanske i makedonsko-jugoslovenske granice prema Kosovu i slobodno kretanje na teritoriji Makedonije. Lider makedonske opozicije i bivši premijer Branko Crvenkovski je među prvima sa indignacijom odbio postojanje i prihvatanje "Kušnerovog pasoša" doslovno rekavši: "Na delu je pokušaj uklanjanja makedonske granice što je pogubno po suverenitet i integritet naše zemlje." I potpredsednik i portparol Liberalnodemokratske partije Jovan Manasijevski "Kušnerov pasoš" smatra kvaziputnom ispravom i dodaje: "Vlada ne sme da dozvoli prelivanje nestabilnosti i haosa sa Kosova u Makedoniji, pre svega ako se zna da će te putne isprave koristiti bivši vojnici OVK."
       A da Kušner zna kojom metodom najlakše privoleti Makedoniju da pristane na brisanje svoje zapadne granice, potvrđuju izjave predstavnika: države, vlade i vladajućih partija. Čedomir Kralevski, portparol VMRO-DPMNE izjavio je sledeće: "Gledano sa humanitarnog i ekonomskog aspekta, traženje priznavanja takve putne isprave ima nekakvo opravdanje, no sa političkog aspekta pitanje pasoša UNMIK-a je diskutabilno." Njegov doskorašnji partijski kolega a sada predsednik Makedonije Boris Trajkovski je na pitanje novinara odgovorio čuđenjem. Navodno, njega o "Kušnerovom pasošu" niko ništa nije pitao.
      
       MILE RADENKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu