NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Od oca je ostanulo sinu

Miloš Radović, scenarista i reditelj TV serije "Svaštara Duška Radovića"

      Godine 1990. u predgovoru knjizi "Ženski razgovori", Matija Bećković je napisao: "Jedna od neostvarenih želja Dušana Radovića bila je da sve što je napisao vidi u jednim koricama. Bila bi to kabasta svaštara, nešto poput Sveznanja, Kuvara, ili Pelagićevog Narodnog učitelja. Sve što je napisao bilo bi skupljeno i poređano jedno za drugim, pa knjiga kolika bude - da bude. Spojio bi se par s neparom: priče i reklame, pesme i najave, skečevi i songovi, aforizmi i intervjui. Spominjao je vrstu sloga, ilustracije, pa čak da bi se nekoj iskrici, rečenici ili paroli moglo naći mesta i na margini. Samo da sve bude na jednom mestu, da se knjiga može čitati gde god se otvori, bez redosleda i s vremena na vreme, prema raspoloženju."
       Sa ovom idejom obraćao se i jednom uglednom izdavaču i bio razočaran što je odbijen. Godine 1997. napisao sam scenario za TV seriju prema ideji ove nepostojeće knjige. Želeo sam da se u jednom drugom mediju ispuni neispunjena želja mog oca. Seriju sam nazvao "Svaštara", podelio je u 13 polučasovnih epizoda i zamolio velike glumce Milenu Dravić i Dragana Nikolića da zajednički ispišemo ovu posvetu Dušku Radoviću. Trideset sedam novih songova prema Radovićevim tekstovima komponovao je Kornelije Kovač, a otpevali su ih i izveli Bora Đorđević, Dejan Cukić, Nele Karajlić i drugi.
       Snimanje serije finansirao je Umetnički program RTS/TV Beograd, a izvršnu produkciju obezbedila "Komuna". Serija je snimljena i izmontirana tokom leta i jeseni 1997. god. i, u dogovoru sa RTS-om, spremljena za emitovanje u novogodišnjoj noći. Novine su objavile informaciju da će prva epizoda krenuti 31. decembra u 21 čas.
       Toga dana, pred samo emitovanje, serija je skinuta sa programa i do danas nije prikazana. Na nekoliko puta upućene zahteve generalnom direktoru RTS-a (učinili su to "Komuna" i autor) da nam se objasni zašto je serija skinuta sa programa - nismo dobili nikakav odgovor. Jedino što smo uspeli da saznamo jeste da je seriju, lično, "skinuo" direktor RTS-a D. Milanović. Nepristupačnom, i tako visoko postavljenom, nismo uspeli da mu priđemo, tako da ni danas ne znamo pravi razlog zbog koga ove serije nema na programu.
       A pretpostavki je mnogo. Možda se toj jadnoj "Svaštari" jednostavno "nije dalo"? Nije je hteo onaj urednik iz Bećkovićevog predgovora (pre 30 godina), a neće je ni ovaj današnji.
       Možda je Duško Radović i dalje na "crnoj listi"? Možda su drugovi Ivana Stambolića, preuzimajući vlast, odneli i njegove spiskove i crne liste. Pa nikoga ne brišu nego samo dodaju. A možda su, zaista, tekstovi iz emisija "Beograde, dobro jutro" i dalje neprijatni i aktuelni? Evo nekih: "Mi mislimo isto što i vi: Šta li oni rade kad su nama dozvolili da radimo sve ovo što radimo?! Da bi nam bilo ovako kako nam je danas, na tome nije moralo raditi toliko velikih institucija i odgovornih pojedinaca. Ovo zlo moglo se obaviti i sa mnogo manje ljudi. Probleme rešavaju oni koji su ih stvorili. To jeste najpravednije ali nije najbolje. Čuvajte se vlasti. Malo se čuvajte ako je nemate a mnogo više ako je imate. Da bi policija mogla uspešno da radi, morala bi najpre pohapsiti sve one koji je sprečavaju u tome."
       Sve u svemu, blago mome ocu na crnoj listi i teško meni - tek bednom kandidatu.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu