NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Borba protiv "Novosti"

Pošto je sud presudio u korist "Borbe", a povodom vlasničke transformacije Kompanije "Novosti" AD, izgleda da će "dnevnom listu s najvećim tiražom u SRJ" uskoro pasti tiraž

      Scenario u kome je glavna uloga dodeljena "Našoj borbi" upravo se reprizira u "Novostima". Na osnovu tužbe Savezne javne ustanove (SJU) "Borba", Viši privredni sud poništio je rešenje po kome je Kompanija "Novosti" prošle godine registrovana kao akcionarsko društvo s većinskim privatnim kapitalom od 76,6 odsto. Privredni sud u Beogradu odmah je "po službenoj dužnosti pokrenuo postupak za brisanje neosnovanog upisa u sudski registar".
       Kompaniji je ostavljen čitav dan od prijema dopisa da se izjasni, a to je ujedno bio i jedini papir koji su "Novosti" dobile od suda - nije im dostavljena ni tužba "Borbe", ni odgovor Direkcije za procenu vrednosti kapitala, ni presuda Višeg privrednog suda.
       Obezbeđenje na ulazu u SJU zgradu u punoj je pripravnosti.
      
       Ustremljenje
       Pažljivom posmatraču medijskih prilika u Srbiji odnedavno je jasno da se i "Večernjim novostima" sprema ozbiljnije grejanje magareće klupe po meri vlasti. Osim prošlonedeljne tužbe direktora Više poslovne škole u Beogradu (što je treća kazna za "Večernje novosti" po novijem Zakonu o informisanju), potpredsednik Vlade Srbije Vojislav Šešelj još ranije je pokazao znake ustremljenja na naš "najtiražniji dnevni list".
       Kompanija "Novosti" AD udarena je po temelju. Kažu da za pola veka postojanja nisu bili u težoj i dramatičnijoj poziciji nego danas.
       Baš oko svog jubileja, "Borba" je rešila da vrati nemirno dete pod svoju podsuknju, ne obazirući se na većinski privatni kapital Kompanije "Novosti". Iznenadnom tužbom od 10. decembra 1999, objašnjavaju u "Novostima", proglasila je sebe zainteresovanom stranom i pokušala da ospori svojinsku transformaciju Akcionarskog društva "Novosti" započetu pre devet godina. Ni manje ni više, podnela je tužbu Višem privrednom sudu protiv Direkcije za procenu vrednosti kapitala.
       Direkcija je odgovorila Sudu, "Večernje novosti" u celosti prenele odgovor, iako im ga sud nije poslao. Direkcija je potvrdila da je celokupni proces svojinske transformacije "striktno obavljen po zakonu i u propisanim rokovima".
       Rešenje Direkcije (kojim je verifikovala revalorizovanu ukupnu vrednost i strukturu osnovnog kapitala Kompanije "Novosti" DD, da bi 31. avgusta 1999. u sudski registar bila upisana kao AD) "Borba" osporava u tužbi staroj jedva tri meseca. Rešenje je doneto 14. jula 1998. godine. Tužilac, drugo, nije dostavio nikakav dokaz za svoje navode o tome da je osnivač preduzeća "Novosti", niti da je u bilo kakvom kapital-odnosu s navedenim kao matično preduzeće. O nasleđu bivše NIGRO "Borba" i dalje se vodi sudski spor.
      
       Presuda
       Sud je presudio. I o tome, do sada, nije obavestio "Novosti". U međuvremenu su Upravni odbor Kompanije i Kolegijum "Večernjih novosti" održali vanredni sastanak, između ostalog pozvali sve zaposlene na veću radnu i profesionalnu mobilnost i, navodi se, punu odanost suštinskim, kratkoročnim i dugoročnim interesima "Večernjih novosti".
       Formiran je i Odbor za odbranu "Novosti" u kome je više od šezdeset naučnika, akademika, književnika, slikara, glumaca, reditelja, kompozitora, muzičara, sportista... U ponedeljak su, kažu u Kompaniji, podneli zahtev saveznom javnom tužiocu za zaštitu zakonitosti. Glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" i ostalih izdanja dobio je tom prilikom uveravanja da će zahtev biti razmotren i nepristrasno razrešen. Međutim, kada su predstavnici "Novosti" u utorak tražili da ih Vukašin Jokanović ipak primi na hitne konsultacije i razjašnjenje, tek pred kraj radnog vremena rečeno im je da je on na putu do kraja nedelje.
       Potom je za sredu zakazana vanredna sednica Skupštine akcionara "Novosti", prvobitno najavljena u prostorijama redakcije, na kraju održana u Skupštini opštine Stari grad. Glavni i odgovorni urednik Pero Simić rekao je da "Novosti" žele da budu samostalne, slobodne, te da ih niko neće naterati u "Borbu" koja ima 25 puta manji tiraž.
       Da ne bude zabune, u Kompaniji su nam rekli da inače imaju dobre odnose s "Borbom" i da najnoviji pritisak na njih evidentno dolazi "odozgo". "Kampanju vode umišljeni pojedinci i grupe koji uporno pokušavaju i, nažalost, sve više uspevaju da je predstave kao politički interes i orijentaciju nekih vladajućih partija, čak i kao legitimni državni i nacionalni interes", pišu "Večernje novosti".
      
       ANA VUČKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu