NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ni zečevi, ni glineni golubovi

Dušan Mihajlović,
predsednik Nove demokratije

      Da li ste posle sedam dana saznali zašto ste optuženi?
       - Ne. Još nisam dobio optužnicu. Za optužnicu sam saznao preko Tanjuga. U "Blicu" sam pročitao da će suđenje početi 7. marta u Trećem opštinskom sudu u Beogradu. Tako sam obavešten da me Treće opštinsko javno tužilaštvo tereti zbog izjave u emisiji "Ko nam je kriv", emitovanoj na Televiziji "Studio B" 22. februara, da "stranka na vlasti vlada pomoću terora i da je to prvi stadijum diktature".
       Znam da nisam učinio nikakvo krivično delo. Zastupao sam svoja uverenja i političke stavove partije kojoj pripadam. Ti politički stavovi nalaze se i u dokumentu udružene opozicije od 10. januara ove godine. To i vrapci znaju. Ipak, zahvalan sam Tanjugu i "Blicu", kao i ljudima koji su me obavestili o odluci donetoj na "najvišem mestu". Znam i zašto su je doneli, ali hoću da verujem da će sud poštovati zakon i Ustav ove zemlje čiji sam građanin i političar.
      
       Šta je cilj saopštavanja optužnice preko Tanjuga: isterivanje pravde ili uterivanje straha?
       - O tome neka prosude vaši čitaoci. Meni je jasno da je to poruka opoziciji i onim članovima vladajućih partija koji su shvatili da vlast nema rešenja za krizu i bolji život i koji bi hteli da nam se pridruže u borbi za promene i bolje sutra svih nas, pa i njih, njihovih porodica i njihove dece. Znam jedino da građani Srbije nisu bili, niti će biti zečevi, niti će pristati na ulogu glinenih golubova.
      
       Da li je postupak protiv vas posledica sastanka predstavnika pravosuđa sa Slobodanom Miloševićem, koji je u novogodišnjem intervjuu "Politici" zamerio sudijama da nisu dosledni u primeni Zakona o štampi?
       - To pitajte Slobodana Miloševića i predstavnike pravosuđa. Ovde se radi o Krivičnom zakoniku i starom krivičnom delu poznatom kao "verbalni delikt", koje je služilo pravnoj zaštiti jednopartijskog sistema. Reč je o nesaglasnosti starog Krivičnog zakonodavstva sa novim Ustavom Srbije koji garantuje slobodu mišljenja, govora, političkog delovanja, pa i kritiku vlasti.
      
       Da li je oživljavanje "verbalnog delikta" najbrži način da se ostvari Šešeljeva pretnja da opozicije neće biti, odnosno tvrdnja Miloševića da opozicija ne postoji?
       - Narod lepo kaže: "Što je babi milo, to joj se i snilo". Nema od te rabote ništa. Milošević i Velika Štetočina su politička prošlost. Jedino Tanjug još nije emitovao tu vest.
       Inače, "oživljavanje verbalnog delikta" najbolji je dokaz slabosti režima. Pokušaj ukidanja opozicije i "istraga poturica" su labudove pesme dvojice lidera vladajuće koalicije.
      
       Da li bi javni tužilac trebalo da podigne optužnicu protiv Šešelja i Miloševića zbog izjave o izdajnicima, janičarima i poturicama?
       - Morate pitati javnog tužioca. U savremenim pravnim i demokratskim državama izdajnici su u zatvorima, a ne u legalnim političkim partijama, dok su janičari i poturice istorijski pojmovi, a ne nazivi za političke neistomišljenike i konkurente. Ali, govor o drugima uvek najviše govori o samom govorniku.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu