NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Drugi čas anatomije

Slobodan Perović

      Treći opštinski sud u Beogradu odbacio je krivičnu tužbu protiv pisca Mome Kapora za navodni plagijat teksta "Zelena čoja Montenegra". Ovu tužbu protiv Kapora, krajem prošle godine, podnela je Donizada Džumhur, ćerka pokojnog Zuke Džumhura. Tim povodom Slobodan Perović, jedan od advokata Mome Kapora, kaže za NIN:
       "Za mene je slučaj 'Zelene čoje Montenegra' bio jasan od samog početka. Sud je samo potvrdio piščevo pravo da svoje delo označava po svojoj volji, pa i da ga prepravlja i preinačava u kasnijim izdanjima. Neke novine, pak, požurile su da Momu Kapora proglase gramzivim prisvajačem Džumhurovog scenarija. Sve to podseća me na svojevremenu hajku na Danila Kiša koji je takođe ocrnjen u nekim medijima za krađu tuđih rukopisa. I tada sam, kao mlad advokat, bio na Kišovoj strani. Savetujući Danila Kiša kako da izbegne pravne zamke, od njega sam, za uzvrat, naučio šta znači umetničko delo, šta je roman, a šta sloboda pisca da sa delom postupa po svojoj inspiraciji."
       Na kraju, advokat Perović dodaje: "Mislim da je spor oko 'Zelene čoje Montenegra' dobar povod da se u novinama ponovo pokrene tema krađe rukopisa, to jest da neko, umesto Kiša, održi drugi čas anatomije."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu