NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Jezik za zube

Kako je Dušan Čukić, v.d. glavnog urednika "Novosti", plaćao cehove poštenju

      Savezna vlada, predsedavao Momir Bulatović, jednoglasno je odlučila da prekrši zakon. Žalbeni rok nije istekao, ali Vlada je odlučila kao u dispozitivu: kompanija "Novosti" pripaja se crvenoj "Borbi". Stvar je sprovedena munjevito, "Novosti" neka se žale. Generalni direktor crvene "Borbe" dr Živorad Đorđević povukao je, po običaju, mudar potez i - da se "Novosti" ne bi žalile - za prinudnog vršioca dužnosti direktora i glavnog i odgovornog urednika imenovao je Dušana Čukića, omiljenu novinarsku legendu između Drine i Urala.
       Čim je došao, Čukić se predstavio kolektivu. Njihovo je, rekao im je Čukić, da shvate da je Slobodan Milošević najveći državnik 21. veka i da rade svoj posao. Revanšizma neće biti...
       Zatim je dodao: jezik za zube. Zabranjuje se iznošenje slučaja "Novosti" u javnost. Ne može ni anonimno, lično će otkrivati počinioce...
       Što se tiče kolega iz "Novosti", taj ljudski kvalitet prerastao je u kvantitet: 99 odsto odmah je prešlo kod Čukića, na stranu pravde i pobede. Čukić sada raspolaže ljudstvom...
       Taman su "Novosti" našle svoju dušu, došao im je Čukić!
       Kad ga neće Bugari, hoće ga Živorad Đorđević. Bugari mu nisu dali agreman za ambasadorsko mesto koje ga je čekalo u Sofiji, džabe je učio jezik, ako ga već nije znao...
       Za neupućene: bliže se izbori. "Novosti", dnevni list sa najvećim tiražom, imaju razvijenu dopisnu mrežu i uticaj na lokalnom nivou: mora se raditi s biračima. "Borba" dr Ž. Đorđevića ima ugled (!), ali nema kasu, "Novosti" imaju i ugled i kasu, i sada će prelivanje ideja da prati i prelivanje novca. Još jednom su JUL (Đorđević) i SPS (Čukić) pali u bratski zagrljaj, uz sestrinsku podršku Šešeljevih radikala.
       Godinama pratim razvoj D. Čukića i znam da je prvi u TV dnevniku, dok je tamo radio, prebacio nogu preko noge. Bio je ponosan na tu novotariju. Posle 9. marta 1991. skinuli su ga sa ekrana na nedelju-dve, koliko da ga masa zaboravi. Vratio se kao istureni patriota režima. Radio je i u staroj "Borbi". Visok i prav kao ideja na kojoj je izrastao, učtiv, nudio je damama usluge, što u liftu, što ispred. U "Borbi" su liftovi tesni. Voleo je priču da je saradnik Službe. Kad bi ga oslovili sa "pukovniče", nadmoćno se smeškao, a smešak je govorio: "Više od toga". Lično sumnjam: možda je bio entuzijasta, profesionalac nije. Udba je tada bila ozbiljna, znala bi da otkrije ko je ubica!
       Posvetio se novinarstvu, na štetu obe profesije. Tužio se sa Žarkom Jokanovićem oko ugleda koji mu je Jokanović osporio. Jokanović je tražio da sudski veštaci ocene ima li Čukić ugleda i može li mu se to što nema osporiti. Šta je na kraju bilo, ne znam. Kao što ne znam ni da li je Čukić, kao dopisnik "Borbe" iz Moskve, javio da je umro Brežnjev, ili su mu to javili iz Beograda...
       Dušan Čukić je oprezan čovek. Kad je aktuelni crnogorski vrh došao na razgovor u Beogradu, Čukić je pitao nadređenog: "Jel' to znači da više nisu kriminalci?" Nadređeni je odgovorio: "Jesu". Tako je Čukić saznao kako da se postavi.
       Protest protiv okupacije "Novosti" potpisalo je sve što u Beogradu vredi - ali nije vredelo! Čukićevo postavljanje na čelo najtiražnijeg dnevnog lista poklapa se sa sve žešćim manifestacijama vladavine nasilja koja je pomešana s vladavinom straha. Istorija nas uči da nasilje i strah prethode diktaturi. S praktičnog stanovišta, u takvim okolnostima najzdravije je ćutati.
       S druge strane, i dok ćutimo život prolazi. Život je jedan, moralni život jedva napabirčen, i ne bi ga trebalo unižavati ćutanjem. Uostalom, i Ivica Dačić kaže: "Istorija uči da je bilo mnogo diktatora, ali da su sve hegemonije prolazne, a svaka borba za slobodu večna".
       Valjda mu se omaklo...
       (Nemojte ih citirati, mogu vas tužiti za ono što su rekli).
       Pogledajmo stvarnost izbliza. Barabe u maskirnim uniformama pretukle su čuvare na Torlaku i odnele opremu "Studija B". I onda policija treba da ih nađe; kako da ih nađe kad su to mangupi van njenih redova? Policija saopštava da prebijeni jesu prebijeni, ali su zlonamerni!?
       Prepad na "Studio B" siguran je znak da se približavaju izbori.
       Sada socijalisti pokušavaju da osvoje Beograd putem konkursa! Raspisali su konkurs za uređenje Kalenićeve pijace, iako tamo nisu na vlasti! Veruju, narod će da se javi na konkurs...
       Slučaj "Novosti" je najava nove nacionalizacije. Država može sve; više ne postoje važeća rešenja, sve je ništavno ako vlast tako odluči. To je i znak slabosti jednog režima kad je prinuđen da krši sopstvene zakone; preostaje mu samo gola sila.
       Dok je trebalo, Dušan Čukić je bio Crnogorac. Pitajte ga šta je danas.
       Mnogo je patio: "Vodio sam 'Dnevnik' 9. i 10. marta te 1991, a tad je zaista trebalo imati građansku i ličnu hrabrost pa reći da se u rušilačkim demonstracijama dogodilo sve što se dogodilo. Zbog te hrabrosti da stvari nazovem pravim imenom, platio sam veliki ceh".
       Koji ceh? Bugari ga nisu hteli?
       Čukić je bio predsednik Saveza novinara Jugoslavije, kada je sam glasao za sebe, a izbori su bili lažirani. Čukić, sam o sebi: "Živeo sam i živim u novinarstvu u kojem ništa nikad nisam slagao. Borio sam se da u ovoj profesiji ne bude laži i njene instrumentalizacije".
       Danas je D. Čukić član Glavnog odbora SPS. Sve je to postigao talentom.
       "Novosti" će biti na pravoj strani.
       "Novosti" će znati šta narod misli.
       Narod bi trebalo da oseća krivicu ako misli drukčije. S narodom se mora oštro.
       Kad je ceo narod u zatvoru, lakše se vlada.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu