NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nezagađeni izvori vode za piće

Potrebno je zabraniti korišćenje Tise za navodnjavanje

      Izliveni cijanid i teški metali zbog probijanja brane flotacijskog jalovišta rudnika zlata "Aurul" u Rumuniji, u noći između 30. i 31. januara 2000. godine, prouzrokovali su do sada najveću slatkovodnu ekološku katastrofu u Centralnoj i Istočnoj Evropi.
       Dugoročne posledice teško je trenutno predvideti, ali se sa sigurnošću može tvrditi da će se uticaji osećati u narednih nekoliko godina pogotovo zbog prekinutih bioloških lanaca ishrane, kao i zbog mogućeg postojanja teških metala u sedimentima u nekim delovima Tise i Dunava.
      
       Neki smatraju da država nije pravovremeno reagovala?
       - Zahvaljujući blagovremenom i adekvatnom reagovanju nadležnih državnih organa i organizacija na svim nivoima (savezni, republički, lokalni), kao i aktivnostima nevladinih organizacija (ribolovci, lovci...) i pojedinaca, izbegnuto je neposredno ugrožavanje zdravlja ljudi. Ipak, došlo je do velikog pomora ribe i uništavanja biljnog i životinjskog sveta reka Tise i Dunava. Očekuju se i dugotrajne posledice pa je potrebno nastaviti aktivnosti na evidentiranju i nadoknadi šteta, sanaciji i monitoringu životne sredine Potisja i Podunavlja.
       Ostvarena je i veoma dobra saradnja s mađarskim organima. Međutim, bile su pogrešne procene mađarskih organa da će se cijanid razblažiti.
       Na zahtev vlada Rumunije, Mađarske i Jugoslavije ugrožena područja Tise i Dunava u protekle dve nedelje obišli su eksperti Ujedinjenih nacija zajedno sa domaćim ekspertima. Uzeti su uzorci površinskih i podzemnih voda, sedimenata, biljnog i životinjskog sveta koji će biti analizirani u odgovarajućim laboratorijama. Izveštaji o ugroženosti Tise i Dunava očekuju se u drugoj polovini marta.
       Naši eksperti su intenzivnije pratili kvalitet voda Tise i Dunava od momenta kada se saznalo za industrijski udes u Rumuniji, odnosno od 2. februara 2000. godine. Zagađenje se na graničnom profilu Tise na ulasku u Jugoslaviju pojavilo 11. februara i napustilo naš deo Dunava 18. februara.
      
       Postoje li indicije dokle će ribolov biti zabranjen?
       - Ribolov je do daljnjeg zabranjen. Eksperti UN su pitali: "Zašto i na Dunavu?" Međutim, dok se ne završe odgovarajuće analize, mislim da zabrana treba da važi, posebno imajući u vidu da je teško utvrditi da li kontaminirana riba potiče iz Tise, ili Dunava. Bitno je da do sada nije registrovan nijedan slučaj trovanja ribom.
      
       Šta je s podzemnim vodama i navodnjavanjem koje predstoji?
       - Javnosti treba vrlo jasno saopštiti da je talas cijanida prošao, napravio ono što je napravio. Vrlo je važno da nije registrovana zagađenost izvorišta vode za piće.
       Tehničkim merama i zatvaranjem bočnih kanala uspelo se da se zagađenje zadrži u srednjem toku Tise. Pošto Tisa teče bez veće promene pravca, odnosno meandriranja, talas zagađenja je koncentrisan u matici reke. Verovatnoća da su obale kontaminirane je mala. Ako postoji mogućnost kontaminacije to je kod ustava i brana. Ako analize pokažu da u nekim delovima postoje povećane koncentracije teških metala, potrebno je na određeno vreme zabraniti korišćenje vode Tise za navodnjavanje, što bi moglo da ima velike implikacije na poljoprivredu i razvoj potiskih opština. Zagađenje podzemnih voda do sada nije registrovano.
      
       Da li će SRJ podneti tužbu protiv odgovornog za ekološku katastrofu?
       - Naši nadležni organi, čije aktivnosti koordinira Savezno ministarstvo za inostrane poslove, po zaključku savezne vlade, pripremaju i analiziraju međunarodnu regulativu u toj oblasti, pripremaju dokumentaciju za nadoknadu šteta. Osnov za nadoknadu štete postoji i potrebno je primeniti međunarodno opšteprihvaćen princip "zagađivač plaća".
       Ovo što se desilo u Rumuniji je klasična posledica lociranja prljavih tehnologija u istočnoevropske, odnosno nerazvijene zemlje. Iz ovog slučaja trebalo bi izvući odgovarajuće pouke.      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu