NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Treći svet

Šta je ministar spoljnih poslova Živorad Jovanović tražio, i našao, u Aziji

      Tako je i Tito počeo, u Aziji. Radio je s malim zemljama, a ako je bilo velikih, bile su siromašne. U Nu, Sukarno, Bandaranaike - postali su nam dragi gosti. Ozbiljni Nehru isticao se gospodstvom. Priključio se Selasje, ljubitelj pudlica iz Afrike, pokret se širio, Tito je "Galebom" zaplovio u istoriju.
       Bokasa je sedeo na počasnoj tribini u Beogradu.
       Identičnost gledišta sa Idi Aminom nije dolazila u pitanje.
       Miroljubiva koegzistencija spajala je komuniste i antikomuniste, demokrate i diktatore; cementirano je zajedništvo u bedi, niko nije pravio pitanje ko kome i koliko duguje.
       Bio je to Treći svet koga više nema. Sada je naša dužnost, i nalog istorije, mislim na SR Jugoslaviju (s Crnom Gorom?), da ga opet napravimo, kako bi još neko ušao u istoriju. Prvi rezultati ohrabruju.
       Živorad Jovanović krenuo je Titovim putem. On je samo ministar spoljnih poslova i nije leteo u Aziju u svoje ime, nego u ime naše države i njenog Predsednika. Živorad je prethodnica, dok se ostali ne skinu s liste nepoželjnih koju je sastavila Evropska zajednica. Zato na Evropu i ne računamo.
       Ideja se rodila u JUL-u, u Direkciji. Iz Direkcije je krenula inicijativa za kreiranje i uspostavljanje Svetske civilizacije za novi milenijum. Tu su još dva projekta: Stalni forum slobodoljubivih partija i pokreta u okviru Inicijative pet kontinenata: Pokreta slobodoljubivih zemalja.
       Zna se ko u JUL-u daje ideje.
       Idejni tvorac inspirisan je mogućnošću povezivanja svih progresivnih političkih snaga u stvaranju jedinstvenog bloka otpora novom svetskom poretku. Direkcija JUL-a, zaključeno je na sastanku, uputiće inicijativu za blok predsedniku SRJ i predsedniku Vlade SRJ.
       Kao pobednici u ratu s NATO paktom, možemo i moramo da se širimo.
       Onda je Živorad Jovanović odleteo: Severna Koreja, Mjanmar (Burma), Laos, u povratku Indonezija. Novo nesvrstavanje, ako Bog da...
       U međuvremenu je Haški tribunal raspisao poternicu za našim Predsednikom, nudi pet miliona dolara. Da nas ne preduhitre, evo adrese. Stan: Tolstojeva 33, Dedinje, 11000 Beograd. Posao: Bulevar Lenjina 6, 11070 Novi Beograd. Tužilac iz Haga može da se najavi Kabinetu i telefonom 31-14-240.
       Čekamo uplatu!
       Mi smo, po običaju, štedljiviji: Klintonu, Olbrajtovoj i Vesliju Klarku sudimo u odsustvu, nemamo pare za poternicu.
       Da je, što se tiče Azije, stvar krenula s mrtve tačke, Živorad Jovanović vidi u činjenici da su "te zemlje izražavale divljenje herojstvu i jedinstvu našeg naroda i rukovodstva sa predsednikom Slobodanom Miloševićem na čelu u odbrani naše zemlje, kao i zbog uspešne obnove i izgradnje".
       S tim u vezi, predsednik Laosa primio je Živorada Jovanovića u nedelju, kad se ne radi! Oduševljen, Živorad nastavlja: "Mislim da smo ne samo učvrstili, već da smo dali snažan podsticaj naporima za dalje jačanje ukupnih odnosa. O tome govori činjenica da smo u svim zemljama primljeni na najvišem nivou".
       Predsednik Laosa Simphandone založio se za celovitost Jugoslavije.
       Predsednik Mjanmara Tan Šve želi da iskoristi jugoslovensku tehnologiju.
       O čemu se razgovaralo u DNR Koreji nije objavljeno.
       Živorad Jovanović, išlifovani diplomata starog kova, iako ga zovu Žika seljak (Srbija je, uostalom, seljačka zemlja i time se diči) napravio je dobar posao. Laos je u usponu sa nacionalnim dohotkom od 1 150 dolara, Mjanmar ima 1 120, samo DNR Koreja nešto zaostaje sa 900 dolara godišnje po stanovniku. Neko će reći, Slovenija ima 12 300 dolara, ali to se ne računa, ona je u Evropi.
       Povodom posete DNR Koreji, Tanjug je izvestio da se Žika Jovanović uverio u velike građevinske potencijale te zemlje, zašta je bila dovoljna i sama poseta metrou glavnog grada, Pjongjanga. Na dubini od 100 metara, na dve linije ukupne dužine 35 kilometara, dnevno se preveze 700 000 ljudi.
       U zemljama jugoistočne Azije, dodaje Tanjug, naš otpor agresoru, jedinstvo naroda i rukovodstva zemlje davali su poseban ton svim susretima.
       Jasno je da inicijativa Direkcije JUL-a nailazi na plodno tle iz koga će nicati nova prijateljstva, s obzirom na obostrano principijelne stavove o dvostrukim standardima Zapada.
       Stožer našeg prijateljstva sa Azijom ipak ostaje Kina, ali svako prijateljstvo ima cenu. Žali se lekarka, školovana na tradiciji i dostignućima zapadnoevropske medicine i farmakologije, da joj je teško u ozbiljnim godinama i sa evropskim medicinskim znanjima i iskustvima, da se prilagođava azijskoj medicinskoj praksi. Teško je, veli, učiti ono što je daleko od nas. Pilula koja pomaže Kinezu, ne pomaže Srbinu, samo ga ošamuti.
       Potrebne su jače doze.
       Za utehu, tu je Živorad Jovanović da intenzivira saradnju, da pojača dozu.
       S pilulama iz Azije, stiže nam i transcendentalna meditacija


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu