NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tajna plavog zida

DELO: Poslovni objekat "Mek Donalds" u Kragujevcu AUTORI: Arhitekti Z. Đorović, D. Ivanović i B. Redžić

      Milorad H. Jevtić
      
       Godišnja nagrada Saveza arhitekata Srbije za najbolje arhitektonsko delo iz prethodne dve godine ustanovljena je pre četiri godine i nedavno je, po četvrti put, dodeljena autorskom timu arhitekata Zoranu Đoroviću, Draganu Ivanoviću i Branislavu Redžiću za poslovni objekat u Kragujevcu. Zanimljivo je, svakako, da su od dosad dodeljenih priznanja dva pripala ostvarenjima u unutrašnjosti - prvo u Užicu i, sada, u Kragujevcu - što bi moglo da bude lepa najava demetropolizacije naše vrhunske arhitekture.
       Autorski trio Đorović, Ivanović, Redžić dobio je priliku da, u centralnoj zoni Kragujevca, rekonstrukcijom postojećeg zaštićenog zdanja i dogradnjom novog dela ostvari ugostiteljsko-poslovni objekat za potrebe firme "Mek Donalds" i nekoliko drugih korisnika.
       Vrline stare građevine zahtevale su očuvanje njenog spoljnjeg izgleda, pa je u ovom slučaju autorima preostalo da pažljivo obnove i osveže fasadne i krovne ravni. Unutrašnji prostor prizemlja morao je, pak, da doživi potpuno preuređenje kako bi mogao da funkcionalno, enterijerski i instalacijski odgovori standardima "Mek Donaldsovih" restorana. Našavši uspešno rešenje za intervencije u starom zdanju, autori su se suočili sa svojim glavnim problemom: kako dograditi novi deo do traženih 600 kvadratnih metara radne površine. Na koncepcijskoj raskrsnici odakle se granalo više puteva, oni su izabrali onaj koji je vodio do primene savremenog likovnog jezika i stvaranja kontrapunkta prema vremenski udaljenom prvom građevinskom činu. Naravno da je to zahtevalo tanani projektantski osećaj i on se ovde uspešno iskazao u prozračnoj strukturi troetažnog korpusa koji se javio kao prirodni izdanak osnovnog građevinskog stabla. Spretnim kombinovanjem starog i novog ovde je dobijeno odelo koje, uz sopstvene vrednosti, ima i šire značenje za grad time što je u njegov istorijski hod ucrtan dragoceni hronološki korak.
       Ukupno uzet, funkcionalno, oblikovno i prostorno, ovaj mali kompleks ostvaren je s takvom projektantskom lakoćom da se čini kako tu i nije bilo drugog rešenja što je i najveća pohvala majstorstvu autorske trojke.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu