NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kanonsko izdanje

Dvadeset pet godina posle piščeve smrti Zadužbina je utvrdila opštevažeći standard za buduća izdanja njegovih dela

      Zadužbina Ive Andrića danas je primer kako se i u oskudnim i kulturi nenaklonjenim vremenima može voditi briga o onome što predstavlja književno nasleđe i zaveštanje jednog pisca. Pokazalo se to i ovih dana kada je na skromnoj svečanosti u njenim prostorijama, uz predstavljanje novog, 16. broja Svezaka, govoreno o tome šta se sve preduzima da nam se Andrićevo delo što više približi i na dostojan način čuva uspomena na jednog od najznačajnijih pisaca naše književnosti.
       Sveske su se pojavile tačno na dan kada se navršilo četvrt veka od smrti našeg jedinog nobelovca čija je proza, kako se ističe u redakcijskom pregledu važnijih događaja, danas živa i aktuelna gotovo isto onoliko koliko onda kada je nastajala. Dokaz za to je, kako se tu navodi, i veliko interesovanje ne samo domaćih već i stranih izdavača za delo koje je u mnogo čemu anticipiralo, duboko razumelo i protumačilo prirodu odnosa među ljudima i narodima na jugu Balkana. Dokaz je, kažu, i nesmanjeno zanimanje istraživača za Andrićevu književnost, za tumačenje njegovih globalnih i antropoloških simbola, istorijskih relacija i književnoistorijskih problema. Zatim se dodaje da broj Andrićevih knjiga objavljenih na stranim jezicima u poslednjih nekoliko godina, kao i broj i kvalitet tekstova o Andriću svedoče o tome da je Zadužbina bila verna svojim ciljevima: da podstiče interesovanje za Andrićevo delo, da doprinosi njegovom proučavanju i produbljavanju razumevanja njegovog stvaralaštva.
       Glavni urednik Svezaka akademik Predrag Palavestra naveo je na promociji ovog časopisa i podatak da su se u Peskari pojavile Andrićeve izabrane pesme, od kojih su dve objavljene u "Korijere dela sera". U tom prevodu za italijanskog čitaoca našla se, inače, i jedna do sada neobjavljena Andrićeva pesma iz 1915, sačuvana u Arhivu SANU.
       Kad je reč o nepoznatim Andrićevim rukopisima, valja reći da ih za znatiželjne ima i u novom broju Svezaka. Iz deset Andrićevih radnih beležnica koje su bile zapečaćene sve do prošle godine, dešifrovani su i objavljeni rukopisi sa sledećim naslovima: Pupavac, Koštana i Meredit. Važni svakako za proučavaoce piščevog dela, ali ne i preterano zanimljivi za čitalačku publiku. Hoće li biti i atraktivnijih, videćemo u sledećim brojevima Svezaka pošto u beležnicama iz famozne "kutije" ima čak blizu dve hiljade rukom ispisanih stranica.
       I dok se, na jednoj strani, tek prepisuje ono što je ispisano Andrićevom rukom, na drugoj glavnina njegovog dela i životna priča prenose se na elektronske medije i Internet prezentacijom čine dostupnim najširem krugu čitalaca kod nas i u svetu, koji se služe srpskim i engleskim jezikom.
       U nesumnjivo najznačajniji posao urađen u Zadužbini spada utvrđivanje standarda za buduća izdanja Andrićevih knjiga. Reč je, kako je to pojasnio Palavestra, o kanonskom izdanju koje sadrži određeni model piščevog teksta, dobijen na osnovu uporedne analize rukopisa svih dosadašnjih izdanja, ispravki samoga pisca, podataka koji se mogu naći u njegovoj prepisci... Naučne i izdavačke ustanove dobijaće ubuduće dozvolu za publikovanje Andrićevih dela samo po njihovim ovako utvrđenim oblicima.
       Budući da je građa za ova uzorita, kanonska izdanja Andrića pripremana u elektronskoj formi, u Zadužbini se razmišlja i o njenom iskorišćavanju za pravljenje kompakt diska sa sabranim delima, a potom i za različite vrste istraživanja: Andrićev rečnik, enciklopediju... Ono što su Hrvati već uradili, kada je u pitanju Krleža.
       Inače, u upravo izašlom broju Svezaka ima više priloga koji osvetljavaju Andrićev životopis i neke nepoznate dimenzije dela: pisma, razglednice i telegrami koje mu je slao Crnjanski, rad Tome Tasovca na Univerzitetu u Prinstonu o mogućim vezama između Andrića i Hajdegera, preštampani tekst Dubravka Jelčića o Andrićevim hrvatskim temama i Andriću kao hrvatskoj temi, itd. Dovoljno da se vidi kako Andrićevo prisustvo prevazilazi i vremenske i prostorne granice, umnogome i zahvaljujući staranju Zadužbine.
      
       SAVA DAUTOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu