NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Katolici

      Papa Pavle Drugi zatražio je pred martovske ide, 12. ovog meseca, oprost za mnoge prošle grehove Rimokatoličke crkve. Oproštaj je tražio za grehove prema Jevrejima, jereticima i ženama.
       Uz pomoć kardinala, papa je u bazilici Svetog Petra u Rimu govorio o gresima crkve na čijem čelu se nalazi: "Duboko smo ožalošćeni ponašanjem onih koji su tokom istorije učinili da pate ova naša braća (Jevreji), i tražeći vaš oproštaj želimo da se posvetimo istinskom bratstvu sa obećanim narodom."
       Pojam katolički znači na grčkom opšti, univerzalan (kata koji se odnosi na i holos opšti). Termin postoji u hrišćanstvu od drugog veka nove ere i odnosio se na univerzalnu crkvu, za razliku od lokalnih crkava i shizmatika.
       Od raspada hrišćanske crkve na Istočnu i Zapadnu 1054. godine na Lateranskom saboru, obe crkve su pretendovale da su prave. Zapadno sveštenstvo, koje je priznavalo papu, tvrdilo je da je katolička, to jest univerzalna, važeća za sve, dok je ona istočna, pod uticajem carigradskog patrijarha, imala pretenziju da bude ortodoksna, prava, to jest pravoslavna. To je bila krajnja konsekvenca viševekovnog sukoba nadležnosti carigradskog patrijarha i rimskog pape.
       Na Lateranskom saboru papa Nikola Drugi, sa uticajnim kardinalom Hulmboltom, sproveo je reformu odvajanja crkve i države. Otad papu neće birati vladar, već kardinali internacionalnog sastava.
       Jedna od dogmatskih razlika između katolika i pravoslavaca je tumačenje porekla Duha svetoga, takozvana filiokve. Katolici smatraju da Duh ne proističe samo od Boga Oca već i od Boga Sina (filioljue). Bitna razlika između katolika i pravoslavaca počev od prvog veka jeste uverenje pravoslavaca da prilikom pričesti vino nije krv, a hleb telo Hristovo, već je samo to u metafizičkom značenju. Katolici ovo euharističko pitanje rešavaju tako što smatraju da je reč o pravoj krvi i telu Hristovom. Kada se carigradski patrijarh nije priklonio katoličkom uverenju, anatemisan je na inicijativu kardinala Hulmbolta.
       Današnji papa Jovan Pavle II je 301. poglavar Rimokatoličke crkve, s tim da je do pomenutog raspada u 11. veku zabeleženo 170 papa.
       Reformatori su crkvu sa papom na čelu nazvali Rimokatoličkom, a sebe protestantima. Samo je Džordž Orvel, Britanac, anglikanac i antistaljinist, mogao da napiše ove reči: "Katolici i komunisti su isti; i jedni i drugi misle da neprijatelj ne može biti ni pošten ni inteligentan." Sada papa to ispravlja.
       Vudi Alen se u jednom filmu podsmehnuo katolicima: "To su oni koji umiru danas, a plaćaju sutra.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu