NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jelenin otpor

Jelena Šantić

      Jelenu Šantić, balerinu, upoznao sam kao dečak dok sam se vrzmao po Narodnom pozorištu. U pozorišnim poslovima odmah smo se prepoznali, a posebno razumeli i sasvim podržali s početkom ovih mračnih vremena i događaja. "Tmurnih čari velikog nereda", kako bi Monteskje blago pomogao definiciji ovih naših godina.
       Deveti mart 91, negde odmah posle Mihizovog govora da treba lomiti i lomiti to drvo neslobode, policija pod punom ratnom opremom dobija naređenje da udari na građane. Jelena, mirno i lagano, prelazi Francusku ulicu ispred policije, te užurbane skalamerije ljudi, bornih kola i vodenih topova, koja ponosno hita da ispuni naređenje svog vrhovnog komandanta; Jelena prolazi kao da je na najlepšem korzou na svetu, kao da svojim mirom štiti i sad onaj trg i sve ljude na njemu, i kada je prešla ulicu, policajci su već dotrčali do nje. Tu počinje svađa: Jelena ih ubeđuje da ne smeju da tuku narod. Ubeđuje one koji se ne mogu ubediti i dokazuje onima kojima se ne može dokazati, ali takav je možda i ceo naš život.
       Ti milicajci, što bi rekao Brana Petrović, "umnoj patnji nestasali, sve brđani kršni orni da pretuku", ne znaju da pred njima stoji Mirta, Odilija, Nastasja Filipovna, Jelena Šantić, umetnik. Briga njih!
       Delujući sa svojom Grupom 484 i kroz mrežu nevladinih organizacija, brojnim poduhvatima i naporima koje je preduzimala, Jelena je više uradila za srpskog čoveka i narod od onih interesnih ili profesionalnih rodoljuba, zato što je znala da je naša prva otadžbina čovečanstvo, i zato što se svakome obraćala, gledajući ga pravo u oči i dušu.
       Umetnici i publika Narodnog pozorišta pamtiće Jeleninu igru, snove i učenje.
       Vi, momci i devojke iz Otpora, koji je Jelena toliko podržavala i bodrila, morate znati da je Jelena Šantić, umetnik i stvaralac ogromnog dela i zanimanja, svojim delom i sobom bila otpor, onima bez zanimanja i dela, onima čije je jedino delo - nedelo koje su učinili protiv svih nas i čoveka uopšte.
       Demokratska Srbija mora da bude svesna onoga što je Jelena Šantić učinila za nju.
       Ljubivoje Tadić
       (Slovo o Jeleni, prijatelju: Narodno pozorište 20. 3. 2000)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu