NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Patrikije Irski

Aleksandar Petrović

      Tradicionalnim koncertom na dan Sv. Patrika, osmim po redu, članovi grupe "Ortodoks Kelts", dokazali su da njihovu sve brojniju publiku čine predstavnici različitih generacija. S druge strane, kao i prethodnih godina, cinici pitaju kakvi su to Srbi, kada slave irskog sveca. Odgovor za NIN daje Aleksandar Petrović (Aca Seltik), frontmen benda:
       "Termin 'slaviti' je u ovom slučaju neprikladan, jer mi, kao pravoslavci, praznujemo porodične svece. Dan Sv. Patrika obeležavamo kao početak uspešnog rada, jer smo 17.marta 1993. održali prvi koncert. Uostalom, bilo bi apsurdno baviti se irskim folkom, a ne ispoljavati interesovanje za kulturno nasleđe te zemlje.
       Da naše aktivnosti nisu protivne kanonima SPC, potvrdio je otac Irinej Dobrijević, koji ima parohiju u SAD i koji je nekoliko plemena s Aljaske preveo u pravoslavnu veru. Kao veliki ljubitelj irskog melosa, otac Irinej nam je poklonio pravoslavnu ikonu sv. Patrika kada smo gostovali u porti manastira Vavedenje."
       Inače, monah Patrik je živeo i bavio se misionarskim radom u petom veku, dakle pre podele hrišćanstva na dve crkve, zbog čega ne pripada isključivo katoličkim svecima. Ruska pravoslavna crkva ga priznaje kao sv. Patrikija Irskog.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu